Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale paimti visų devynių žuvusių Pietų Korėjos alpinistų ekspedicijos narių palaikai

Gelbėjimo komanda sekmadienį paėmė visų devynių alpinistų, žuvusių ant Nepalo Gurdža Himalo viršukalnės, palaikus, o ekspertai bando suprasti, kaip įvyko ši keista nelaimė.
Šerpas
Šerpas Himalajuose/Asociatyvinė nuotr. / „Scanpix“/AP nuotr.

lbėtojai Pietų Korėjos ekspedicijos narių palaikus rado išmėtytus bazinėje stovykloje, tarp jų palapinių ir įrangos nuolaužų.

Žuvusiųjų traumos, įskaitant galvos žaizdas ir kaulų lūžius, atitinka galingo vėjo gūsio padarinius, bet gelbėtojai sako, kad priežastis tikriausiai buvo ne pūga, o galingas lavinos smūgis.

„Atrodo, kad iš aukštai nukrito ledyno gabalai ir sniegas, ir to sukelti stiprūs vėjo gūsiai smogė stovyklai, nublokšdami alpinistus“, – sakė gelbėtojas Surajas Paudyalas, sekmadienį pasiekęs nelaimės vietą.

Atokioje vietoje Daulagirio masyve Nepalo Anapurnos regione, 3,5 tūkst. m aukštyje esanti stovykla yra šalia gilios daubos, kuria pasipylė sniego, ledo gabalų ir akmenų masė. Tai nulėmė galingą atatrankos jėgą.

Sraigtasparniui teko kelis kartus suskraidyti į stovyklą, kol buvo paimti visi žuvusieji: penki Pietų Korėjos piliečiai ir keturi nepaliečiai.

Iš pradžių palaikai buvo nuskraidinti į turistų centrą Pokarą, o vėliau sekmadienį bus nugabenti į Katmandu.

„Bazinė stovykla atrodo taip, tarsi ten būtų sprogusi bomba“, – sakė Danas Richardsas iš JAV įsikūrusios pagalbos grupės „Global Rescue“, kuri padėjo paimti alpinistų palaikus.

Manoma, kad nelaimė įvyko arba vėlai ketvirtadienį, arba penktadienį, bet jokių liudininkų nėra.

Pavojus buvo paskelbtas šeštadienį ryte, kai kontaktų su komanda nebuvo jau daugiau kaip 24 valandas. Bandymams pasiekti stovyklą šeštadienį trukdė stiprus vėjas.

Ekspedicijai vadovavo garsus Pietų Korėjos alpinistas Kim Chang-ho, 2013 metais tapęs žmogumi, kuris per trumpiausią laiką įkopė į 14 aukščiausių pasaulio viršukalnių nenaudodamas deguonies atsargų.

Penki alpinistai iš Pietų Korėjos ir keturi gidai nepaliečiai nuo spalio pradžios buvo apsistoję stovykloje, įrengtoje 7 193 metrų Gurdža Himalo kalno papėdėje ir laukė, kol orai pakankamai pagerės, kad galėtų pasiekti viršūnę. Į šį kalną kopiama retai.

Incidentas yra daugiausiai gyvybių pareikalavęs alpinizmo incidentas Nepale nuo 2015 metų, kai 18 žmonių žuvo Everesto bazinėje stovykloje per galingo žemės drebėjimo sukeltą laviną.

Tuo tarpu 2014-aisiais 16 šerpų žuvo ant Everesto šlaitų, lavinai nusiritus per Khumbu ledokritį. Tų pačių metų spalį per pūgą Anapurnos regione žuvo daugiau kaip 40 turistų; dėl šios nelaimės buvo kaltinamas prastas orų prognozavimas ir silpni saugumo standartai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius