Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale praėjus dviem mėnesiams po svarbių rinkimų atsistatydino premjeras

Nepalo ministras pirmininkas ketvirtadienį atsistatydino, atverdamas kelią į valdžią naujai komunistų vyriausybei, kuri bus suformuota praėjus dviem mėnesiams po istorinių rinkimų šioje skurdžioje Himalajų valstybėje.
Sheras Bahaduras Deuba
Sheras Bahaduras Deuba / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sheras Bahaduras Deuba premjero poste dirbo tik aštuonis mėnesius. Jis prižiūrėjo pasirengimą pirmiesiems rinkimams, vykusiems pagal naują konstituciją, turinčią užtikrinti sklandų šios hinduistų monarchinės valstybės transformavimą į federalinę respubliką.

Konstitucija buvo pradėta rengti prieš 11 metų pagal susitarimą, užbaigusį brutalų maoistų sukilimą. Tačiau ją priimti trukdė nesutarimai tarp partijų. Tai buvo padaryta tik 2015-aisiais, po niokojančio žemės drebėjimo, paskatinusio šalies politines jėgas imtis ryžtingų veiksmų.

„Mano svarbiausias uždavinys buvo trimis etapais surengti rinkimus, kurie buvo būtini konstitucijai įgyvendinti“, – sakė Sh.B.Deuba savo kreipimesi, kurį transliavo televizija.

„Mano pagrindinis uždavinys įgyvendintas, todėl priėmiau sprendimą atsistatydinti“, – sakė jis.

Naują vyriausybę formuos komunistų ir maoistų aljansas, pernai vykusiuose rinkimuose aplenkęs Sh.B.Deubos Nepalo kongreso partiją.

Prezidentas naujuoju premjeru turėtų paskirti Nepalo komunistų partijos (Jungtinių marksistų leninistų) lyderį K. P. Sharmą Olį.

Gruodį vykęs istorinis balsavimas buvo pirmieji rinkimai, surengti pagal naują pokario laikotarpio konstituciją. Ji numato šalies politinės sistemos didžiulio masto pertvarką ir reikšmingų valdžios įgaliojimų perdavimą septynioms provincijoms.

Komunistų aljansas iškovojo triuškinamą pergalę, tačiau valdžios perdavimą teko atidėti dėl nesutarimų, kaip turėtų būti įgyvendintos konstitucijoje įtvirtintos naujos rinkimų taisyklės.

Dėl to priblėso optimistinės nuotaikos, lydėjusios rinkimus, kuriuose daugelis nepaliečių balsavo puoselėdami viltį, kad naujoji vyriausybė užtikrins šaliai taip reikalingą stabilumą ir plėtrą.

Nuo 2006-ųjų, kai baigėsi pilietinis karas, Nepalas turėjo net 11 premjerų. Politinis nestabilumas leido toliau klestėti korupcijai ir stabdė augimą.

Dėl naujoje konstitucijoje įtvirtintų taisyklių vyriausybės vadovo nušalinimas tapo gerokai sudėtingesnis. Tai kursto viltis, kad naujoji vyriausybė galės išdirbti visą penkerių metų kadenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius