-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepalo pirmoji prezidentė moteris laimėjo antrąją kadenciją

Nepalo parlamentarai antradienį antrai kadencijai perrinko pirmąją šalies prezidentę moterį Bidyą Bhandari.
Bidya Bhandari
Bidya Bhandari / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Nepalas

Šios Himalajų valstybės rinkimų komisija patvirtino, kad B.Bhandari gavo beveik du trečdalius balsų ir liko savo poste, kuris yra didele dalimi reprezentacinis.

Prieš rinkimus buvo tikimasi, kad B.Bhandari, kurią remia valdantysis komunistų blokas, nugalės vienintelį savo varžovą. Pirmoji jos kadencija beveik nekėlė jokių kontroversijų.

Kritikai sako, kad ji itin patriarchaliniame Nepale nepakankamai gynė moterų teises, nors jos vaidmuo iš esmės yra tik reprezentacinis.

Praėjusių metų pabaigoje ji pasirašė įstatymą, kuriuo buvo pakeistas senas baudžiamasis kodeksas, uždraudžiant kraičių sistemą ir seną hinduistų praktiką neįleisti į namus moterų per jų menstruacijas.

56 metų B. Bhandari į politiką įsitraukė dar paauglystėje, kai prisidėjo prie kovos už šimtmečius valdžiusios monarchijos nuvertimą. Vėliau ji ištekėjo už kolegos komunisto Madano Bhandari, kuris 1993 metais žuvo per paslaptingą automobilio avariją.

Po vyro mirties ši dviejų vaikų motina tapo garsiu balsu ir pasinaudodama užuojautos banga laimėjo vietą parlamente.

Po brutalaus maoistų sukilimo pabaigos 2006 metais ir karaliaus nuvertimo 2008-aisiais, perbraižant Nepalo politinį žemėlapį, B.Bhandari aktyviai siekė atstovavimo moterims parlamente.

Prezidente ji buvo išrinkta 2015 metais, priėmus Nepalo pokario konstituciją, pagal kurią trečdalis vietų parlamente skiriama moterims ir reikalaujama, kad arba prezidento, arba viceprezidento poste dirbtų moteris.

B.Bhandari nėra vienintelė moteris Nepalo valdžios viršūnėje. Parlamentui nuo 2015 metų tvirta ranka vadovauja Onsari Gharti Magar, pirmoji moteris šiame poste.

Iki išėjimo į pensiją 2017 metais Aukščiausiojo Teismo pirmininkė buvo Sushila Karki, taip pat pirmoji moteris šiame poste. Ji šokiravo savo politinius šalininkus griežtu požiūriu į Nepale išsikerojusią korupciją.

B.Bhandari yra artima valdančiojo komunistų bloko, turinčio didelę persvarą parlamente, sąjungininkė.

Komunistai praėjusių metų pabaigoje triuškinamai laimėjo vietos valdžios, provincijų ir nacionalinio parlamento rinkimus, vainikavusius 11 neramių Nepalo pereigos prie federalinės demokratijos metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius