Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepasiskiepijusi pradinių klasių mokytoja JAV koronavirusu apkrėtė pusę savo mokinių

Kalifornijoje, JAV, nepasiskiepijusi pradinės mokyklos mokytoja apkrėtė pusę savo klasės mokinių, kai užsikrėtė COVID-19 delta atmaina, nustatė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC), rašo „The Guardian“.
Mokytoja ir vaikai.
Mokytoja ir vaikai. / 123RF.com nuotr.

Tyrėjai išsiaiškino, kad gegužės viduryje-birželį fiksuotas koronaviruso protrūkis prasidėjo nuo susirgusios mokytojos, kuri buvo viena iš dviejų neskiepytų mokyklos darbuotojų.

Nepaisydama COVID-19 simptomų mokytoja dar dvi dienas ėjo į mokyklą – tol, kol gavo teigiamą koronaviruso testą. Garsiai skaitydama mokiniams mokytoja nedėvėjo kaukės, nors mokykloje galiojo reikalavimas patalpose ją nešioti.

Koronavirusu užsikrėtė pusė šios mokytojos klasės vaikų, taip pat šeši kitos klasės mokiniai ir aštuoni mokytojos mokinių šeimos nariai. Iš viso viena nepasiskiepijusi mokytoja užkrėtė 26 žmones, rašo „The Guardian“.

Užfiksuoti vaikų susirgimai atitiko klasės vietų schemą – labiausiai tikėtina, kad užsikrės mokiniai, esantys arčiausiai mokytojo.

Ką daryti, kad mokyklose infekcija neplistų

Valdžios institucijos sako, kad šis tyrimas rodo, kodėl skiepai, kaukės ir kitos apsaugos priemonės išlieka būtinos, norint užkirsti kelią COVID-19 infekcijos plitimui po to, kai mokiniai sugrįš į mokyklas. Taip pat primenama, kad visi, kas jaučia COVID-19 simptomus, turėtų likti namuose, kad neužkrėstų kitų.

„Įrodymai nuolat parodo, kad įvairios prevencijos strategijos – kaip visų vaikų ir suaugusių, kurie jau turi tam teisę, vakcinavimas; kaukės mokiniams, mokytojams, darbuotojams ir lankytojams; vėdinimas; grupavimas; atstumų laikymasis ir atrankinis testavimas – veikia siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui mokyklose“, – sako JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovė dr. Rochelle Walensky.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rochelle Walensky
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rochelle Walensky

Tikėtina, kad ši ataskaita sustiprins raginimus skiepyti mokinius ir mokyklų darbuotojus – kai kurie rajonai, pvz., Niujorkas, tai jau įgyvendino. Beje, vaikai, minimi Kalifornijos tyrime, buvo per maži, kad būtų paskiepyti.

„Delta yra labai užkrečiama, todėl turime sustiprinti savo pastangas, kad vaikai būtų saugūs mokykloje. Tai reiškia, kad mokytojai, darbuotojai ir pagal amžių galintys mokiniai turi skiepytis, be to, visi turi dėvėti kaukes“, – sako Tomas Friedenas, buvęs JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovas.

Tuo tarpu R.Walensky apgailestauja, kad daug mokyklų nusprendė nesilaikytišių rekomendavcijų.

JAV tarp 5-17 metų vaikų buvo nustatyta apie 2 milijonus koronaviruso susirgimų, su COVID-19 infekcija siejama ir 300 mirčių, rodo CDC tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius