Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 01 /2020 06 03

Nepriklausomas tyrimas atskleidė – G.Floydas buvo uždusintas, D.Trumpas prieš protestuotojus siunčia karius

Nepriklausomų tyrėjų po George'o Floydo mirties atliktas jo kūno tyrimas atskleidė, kad neginkluotas afroamerikietis vyras mirė nuo „spaudimo sukelto dusulio“, rašo CNN. Tuo metu JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad protestuotojams sutramdyti bus siunčiama kariuomenė.
Jungtines Amerikos Valstijas nuo 2020 m. gegužės 26 d. drebina protestai po incidento Mineapolyje, kur neginkluotas juodaodis George'as Floydas mirė policijai jį areštavus, baltajam policininkui keliu spaudžiant vyro kaklą.
Protestai dėl George'o Floydo nužudymo tęsiasi / Donato Gvildžio|15min vizualizacija
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Protesto akcijos prieš policininkų savivalę surengtos ir Paryžiuje

00:25

Prancūzijos sostinėje, nepaisant dėl COVID-19 epidemijos paskelbto draudimo organizuoti masinius susibūrimus, antradienio vakarą įvyko mitingas atminti Adamui Traore – 24 metų juodaodžiam vyrui, kurio mirtis 2016 metais siejama su policininkų savivale per jo sulaikymą.

Priešais Paryžiaus teismo rūmus susirinko šimtai protestuotojų. Jų rankose – plakatai su užrašais „Ne smurtui“, „Prieš rasizmą“, „Teisingumas už Adamą“.

Paryžiaus policijos prefektūra leidimo šiai akcija nedavė.

2016 metų liepą A.Traore mirė praėjus beveik dviem valandoms nuo jo sulaikymo Beaumont-sur-Oise mieste.

Praėjusią savaitę paskelbtomis naujomis teisminės ekspertizės išvadomis policininkų atsakomybė dėl šio vyro mirties buvo panaikinta.

A.Traore sesuo Assa, viena komiteto „Tiesa už Adamą“ aktyvisčių, pasmerkė „teisingumo neigimą“, o šio mitingo organizavimą paskatino protestų bangos Jungtinėse Valstijose dėl smurtinės juodaodžio mirties, siejamos su policininkų savivale.

Maskvoje sulaikyta apie 20 piketuotojų prieš policijos smurtą

00:24

Rusijos pilietiniam judėjimui „Pilietinė visuomenė“ antradienį prie Rusijos vidaus reikalų ministerijos būstinės Maskvoje surengus protesto piketus, apie 20 jų dalyvių buvo sulaikyti, iš įvykio vietos pranešė agentūros „Interfax“ korespondentai.

„Sulaikymai tęsiasi, o iki šiol sulaikyta apie 20 žmonių. Jie vežami į policijos nuovadas“, – sakė vieno piketų dalyvis.

"#RussianLivesMatter“ (Rusijos gyventojų gyvybės svarbios) pavadinimo, analogiško JAV „Black Lives Matter“, protesto akcijos surengtos dėl 27 metų amžiaus vyro nužudymo Jekaterinburge.

Gegužės 31-ąją Rusijos nacionalinės gvardijos specialiųjų pajėgų kariai jį nušovė savo bute Jekaterinburge. „Rosgvardija“ pareigūnai teigė, kad šis vyras sulaikymo metu rankoje laikė į ginklą panašų daiktą. Jis buvo įtariamas keturių tapetų ritinių vagyste.

JAV šešiems policininkams pateikti kaltinimai dėl pernelyg grubaus elgesio

22:41

Džordžijos valstija šešiems buvusiems ir esamiems Atlantos policijos pareigūnams pateikė kaltinimus dėl pernelyg grubaus elgesio sulaikant du juodaodžius studentus. Du šiame incidente dalyvavę policininkai buvo nedelsiant atleisti.

Apie tai antradienį spaudos konferencijoje paskelbė Fultono apygardos prokuroras Paulas Howardas. Jo pasisakymą transliavo vietinės televizijos.

Praėjusios savaitės pabaigoje buvo paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip keli Atlantos policijos pareigūnai sustabdė automobilį, kuriame buvo du juodaodžiai studentai – jaunas vyras ir mergina. Policininkai pareikalavo jų išlipti iš automobilio ir panaudojo prieš juos elektros šoką sukeliančius prietaisus. Tai įvyko praėjus 45 minutėms po komendanto valandos įsigaliojimo, mieste įvestos dėl vykstančių protesto akcijų. Galų gale studentams nebuvo pareikšta jokių kaltinimų. Du iš šių policininkų netrukus buvo atleisti.

Apygardos prokuroras pabrėžė, kad policija prieš studentus kelis kartus panaudojo elektros šoką sukeliančius prietaisus. Be to, policininkai juos sumušė.

P.Howardas neįtikinamais pavadino Atlantos policijos teiginius, kad sulaikomieji galėjo turėti šaunamąjį ginklą.

ES diplomatijos vadovas pasmerkė G. Floydo nužudymą kaip „piktnaudžiavimą valdžia“

15:18

Europa „sukrėsta ir priblokšta“ dėl policijos įvykdyto juodaodžio įtariamojo George'o Floydo nužudymo Jungtinėse Valstijose, antradienį pareiškė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis, smerkdamas „piktnaudžiavimą valdžia“.

JAV šiuo metu krečia protestai, kuriuos išprovokavo G.Floydo – neginkluoto vyro, nužudyto, kai baltaodis policininkas jam keliu prispaudė sprandą, – žūtis, o prezidentas Donaldas Trumpas liepė kariuomenei atkurti tvarką.

J.Borrellis paragino JAV valdžios institucijas pažaboti „nepagrįstą jėgos naudojimą“, pabrėždamas, jog 27 valstybių narių blokas palaiko teisę į taikų protestą.

„Mes, europiečiai, kaip ir JAV žmonės, esame sukrėsti ir priblokšti dėl George'o Floydo mirties“, – žurnalistams Briuselyje sakė J.Borrellis.

„Manau, kad visos visuomenės turi būti budrios ir neleisti nepagrįstai naudoti jėgą bei užtikrinti, kad į tokius incidentus būtų reaguojama saugiai, veiksmingai ir visiškai gerbiant įstatymus ir žmogaus teises“, – pridūrė jis.

D.Trumpas pirmadienį pareiškė, jog siunčia „tūkstančius gerai ginkluotų karių“, kad būtų atkurta taika, Ameriką krečiant vienoms baisiausių riaušių per daugelį metų.

Tačiau J.Borrellis perspėjo, kad demokratinės visuomenės turi ypatingą pareigą elgtis atsakingai ir „nenaudoti savo pajėgumų tokiu būdu, koks nuvedė iki labai, labai tragiškos George'o Floydo mirties“.

„Tai – piktnaudžiavimas valdžia, ir jis turi būti smerkiamas; su tuo reikia kovoti Valstijose ir visur kitur“, – sakė ES vyriausiasis diplomatas.

„Leiskite man pakartoti: visos gyvybės yra svarbios, juodaodžių gyvybės taip pat yra svarbios“, – pareiškė J.Borrellis, užsiminęs apie JAV judėjimą prieš sisteminį rasizmą.

Vokietijos ministras: taikūs protestai JAV „labiau nei teisėti“

15:16

Taikios demonstracijos Jungtinėse Valstijose, per kurias protestuojama dėl „šokiruojančios“ George'o Floydo žūties policijai jį areštavus, yra „labiau nei teisėtos“, antradienį sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras.

„Taikūs protestai, kuriuos matome JAV,.. yra suprantami ir labiau nei teisėti. Viliuosi, kad šie taikūs protestai toliau nesiris į smurtą, bet dar labiau viliuosi, kad jie kažką pakeis Jungtinėse Valstijose“, – žurnalistams sakė Heiko Maasas.

Juodaodis G.Floydas mirė per gegužės 25-osios incidentą Mineapolyje, policijai jį areštavus ir baltajam policininkui keliu spaudžiant jo kaklą. Šio incidento vaizdo įrašas Niujorke, Los Andžele ir dešimtyse kitų Amerikos miestų išprovokavo didžiausius pilietinius neramumus per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Teisėsaugininkai per protestus puolė ir reporterius. Dėl to H.Maasas taip pat pabrėžė, kad žurnalistai „privalo galėti vykdyti savo užduotį – rengti reportažus – nebijodami dėl savo saugumo“.

„Demokratinės šalys privalo taikyti aukščiausius standartus gindamos spaudos laisvę. Atsižvelgiant į šį kontekstą, visas smurtas privalo būti ne tik kritikuojamas, bet ir persekiojamas bei išaiškinamas, kad būtų galima veiksmingai apsaugoti savo darbą dirbančius žurnalistus“, – sakė jis.

Tarp užpultų žurnalistų yra Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ (DW) korespondentas.

Kaip pranešė DW, du vakarus iš eilės į Stefaną Simonsą (Štefaną Simonsą) „šaudė JAV policija, kai jis rengė reportažus apie #BlackLivesMatter protestus Mineapolyje“. JAV judėjimą „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“) prieš šešerius metus išprovokavo policijos brutalumas afroamerikiečių atžvilgiu.

„Dėl tokių atvejų, kaip tas, kuris yra susijęs su DW, mes susisieksime su JAV pareigūnais norėdami sužinoti tikslias aplinkybes“, – sakė H. Maasas.

Sent Luise pašauti keturi policininkai

13:33

Sent Luiso mieste keturi policininkai buvo pašauti, pirmadienį prasidėjusiems protestams naktį peraugus į riaušes, kurių dalyviai daužė langus ir plėšikavo, o miesto centrą apėmė gaisrai, informavo policija.

Policijos departamentas anksti antradienį paskelbė per „Twitter“, kad pareigūnai buvo nugabenti į ligoninę dėl sužeidimų, kaip manoma, nekeliančių pavojaus jų gyvybėms. Lieka neaišku, kas juos pašovė.

Chaosas Sent Luise kilo tęsiantis pirmadienį Misūryje prasidėjusiems protestams dėl juodaodžio George'o Floydo mirties ir policijos elgesio su afroamerikiečiais. Protesto akcijų taip pat buvo surengta Kanzas Sityje ir Džeferson Sityje.

Pirmadienio popietę keli šimtai žmonių susirinko taikaus protesto prie Sent Luiso teisingumo centro. Tarp jų buvo merė Lyda Krewson ir Sent Luiso viešojo saugumo departamento direktorius Jimmie Edwardsas.

Vėliau pirmadienį protestuotojai susirinko prie policijos būstinės, kur pareigūnai panaudojo ašarines dujas. Kai kurie demonstrantai išdaužė vienos  parduotuvės langus miesto centre, pavogė viduje laikytų prekių ir pastatą padegė.

Pareigūnai prisidėjo prie protestuotojų ir žadėjo pokyčius

11:30

JAV gyvenantis lietuvis apie G.Floydo mirtį, rasizmą ir protestus: tai yra tragedija žmonijai

10:19

Jungtinėse Amerikos Valstijose tęsiantis protestams dėl juodaodžio George'o Floydo žūties Mineapolyje, šioje šalyje gyvenantis lietuvis Artūras Astramskas iš susijaudinimo sunkiai rinko žodžius su 15min kalbėdamas apie susidariusią padėtį. Jo teigimu, visuomenė yra taip stipriai poliarizuota rasizmo, politikos klausimais, kad lengvo problemos sprendimo nenusimato.

Anot Los Andžele gyvenančio A.Astramsko, susidariusi padėtis JAV yra ne tik šios šalies, tačiau ir visos žmonijos „tragedija“, mat kalbame ne apie vieno žmogaus mirtį, o apie ydingas visuomenės normas.

„Tai yra žmonijos problema. Žmogus buvo prispaustas keliu virš 8 minučių, žmonės aplinkui stovėjo, žmogus rėkė, kad negali kvėpuoti, prašė pagalbos ir niekas jam nepadėjo. Mes visi tai matėme ir visi tai galime matyti. Skirtumas toks, kas kai kuriems galime jausti empatiją – G.Floydo broliui, mamai ar tėčiui ir pažiūrėti į tai, kas įvyko, iš jų akių. Žinoma, negalima kaltinti policininkų, galima kaltinti sistemą, kaip mes turime paruošti savo pareigūnus“, – sakė vyras.

„Sunku gal dėl to, kad šis karantino laikotarpis sukaupė daug emocijų ir tai, kas nutiko George'ui, taip pat yra didelė tragedija žmonijai, siaubinga tragedija. Ir kad jeigu tai nebus išgirsta, manau, kad labai daug žmonių bus nusivylę, praradę viltį“, – interviu 15min sakė JAV dirbantis dizaineris.

Žiūrėkite visą interviu su A.Astramsku:

 

JT vadovas ragina ištirti JAV policijos smurto atvejus

09:10

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ragina JAV valdžią elgtis santūriai protestuotojų atžvilgiu ir mano, jog būtina ištirti policijos smurto atvejus, pirmadienį pranešė jo atstovas spaudai. 

A.Guterresas mano, kad protestai turi išlikti taikūs, o „valdžia turėtų elgtis santūriai reaguodama į demonstracijas Jungtinėse Valstijose, kaip ir bet kurioje kitoje pasaulio šalyje“, sakė Stephane'as Dujarricas.  

„Pastarosiomis dienomis matėme policijos smurto atvejų“, – sakė S.Dujarricas žurnalistams JT būstinėje Niujorke, kur nuo praėjusio trečiadienio kas vakarą vyksta protestai dėl juodaodžio George'o Floydo žūties Mineapolyje. 

Gegužės 25 dieną beginklis G.Floydas mirė areštuojamas, kai vienas iš policininkų kelias minutes keliu spaudė ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto vyro kaklą, kol šis liovėsi kvėpuoti. 

„Visi atvejai, suprantama, turi būti ištirti. Policijos pajėgoms visame pasaulyje būtinas tinkamas parengimas žmogaus teisių srityje“, – sakė S.Dujarricas.  

„Taip pat būtina investuoti į socialinę ir psichologinę pagalbą policijos pareigūnams, kad jie galėtų tinkamai vykdyti savo pareigas rūpindamiesi bendruomenių saugumu“, – kalbėjo jis.  

S.Dujarricas sakė, kad A.Gutteresui taip pat susirūpinimą kelia išpuoliai prieš žurnalistus per protestus, išplitusius į dešimtis JAV miestų. Per šiuos protestus neretai prasiveržia smurtas, vyksta plėšikavimas ir vandalizmas.  

„Kai puolami žurnalistai, puolama visuomenė. Jokia demokratija negali funkcionuoti be laisvos žiniasklaidos“, – sakė S.Dujarricas.  

JAV nuo protestų pradžios sulaikyta mažiausiai 5 600 žmonių 

08:34

Jungtinėse Valstijose per protestų bangą dėl juodaodžio George'o Floydo žūties jį areštuojant policijai buvo suimta mažiausiai 5 600 žmonių, rodo naujienų agentūros AP duomenys, surinkti iš policijos pranešimų spaudai, policijos įrašų socialiniame tinkle „Twitter“ ir žiniasklaidos pranešimų. 

Protestus išprovokavo gegužės 25 dieną įvykęs incidentas, kai Mineapolio policijos pareigūnas Derekas Chauvinas kelias minutes keliu spaudė ant žemės paguldyto ir antrankiais surakinto G.Floydo kaklą, kol vyras liovėsi kvėpuoti.

D.Chauvinas buvo apkaltintas trečiojo laipsnio (netyčine) žmogžudyste.

Žmonių buvo areštuota, kai kuriuose miestuose per protestus prasiveržus smurtui. Augant neramumams prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ragina policiją ir gubernatorius imtis griežtesnių priemonių situacijai suvaldyti.    

Mineapolyje, kur mirė G. Floydas, buvo sulaikyti maždaug 155 žmonės. Daug žmonių areštuota ir didžiuosiuose šalies miestuose. Pranešama, kad Niujorko mieste per protestus sulaikyta beveik 800 žmonių, dar daugiau kaip 900 – Los Andžele.    

Kritika D.Trumpui

07:54

Nepaisant prezidento retorikos, pirmadienį protestai didžiuosiuose miestuose atrodė daugiausiai taikūs, nors Niujorke ir Los Andžele vėl buvo pranešta apie plėšikavimo atvejus.

Tačiau D.Trumpui sakant kalbą teisėsaugos pareigūnai, įskaitant karo policiją, nustūmė protestuotojus nuo Baltųjų rūmų, kad prezidentas galėtų nueiti iki šalimais esančios dviejų šimtmečių senumo Šv. Jono bažnyčios, per sekmadienį vykusias neramumus aprašinėtos grafičiais ir apgadintos ugnies.

„Turime didžią šalį“, – pareiškė D.Trumpas, stovėdamas priešais bažnyčią užkaltais langais, iškėlęs Bibliją ir pozuodamas fotografams.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

Prezidento oponentai netruko sureaguoti.

„Jis naudoja Amerikos kariuomenę prieš Amerikos žmones“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė tikėtinas Demokratų partijos kandidatas į prezidentus Joe Bidenas.

„Jis naudojo ašarines dujas prieš taikius protestuotojus ir šaudė guminėmis kulkomis. Dėl nuotraukos, – pridūrė J.Bidenas. – Dėl mūsų vaikų, dėl pačios mūsų šalies sielos privalome jį įveikti.“

Episkopalinės Bažnyčios Vašingtono vyskupė Marian Budde sakė esanti „pasipiktinusi“ prezidento vizitu Šv. Jono bažnyčioje. Anot jos, prezidentas neturėjo leidimo ten apsilankyti.

Suiminėjami protestuotojai

07:10

Kalifornijoje buvo suiminėjami taikūs protestuotojai, nes jie gatvėse liko prasidėjus komendanto valandai.

CNN korespondentas Danas Simonas nurodė, kad po taikaus protesto pareigūnai suėmė kelias dešimtis žmonių.

Tuo metu Atlantos pareigūnai nurodė, kad nuo penktadienio suėmė jau 350 protestuotojų.

Skraidė sraigtasparnis

06:20

Naktį Vašingtone prasidėjusi komendanto valanda neišvaikė protestuotojų.

Tuo metu virš jų galvų skraidė sraigtasparnis. Kaip rašo skelbė „New York Times“, tai buvo JAV karinis sraigtasparnis „Blackhawk“. Teigiama, kad taip prieš protestuotojus buvo imamasi strategijos demonstruojant galimą jėgą ir taip sudarant spaudimą.

Tuo metu Manhatane, kaip nurodo CNN, protestai virto plėšikavimu ir turto niokojimu. CNN korespondentas Brianas Stelteris pranešė, kad rajone buvo niokojami pastatai, o gatvėse tvyrojo anarchija.

D.Trumpas prieš protestuotojus siunčia kariškius

03:08

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kurį Baltuosiuose Rūmuose apsupo protestuotojai, pareiškė, kad mobilizuos karinius ir civilinius resursus, kad sustabdytų neramumus šalyje, praneša „Reuters“.

Valstybės vadovas pareiškė, kad planuoja mobilizuoti visus turimus resursus. Jo manymu, tai padės sustabdyti padegimus, plėšikavimus ir neramumus, kurie plinta valstijose.

„Reikia užbaigti griovimus ir padegimus bei apginti įstatymus gerbiančių amerikiečių teises“, – pareiškė D.Trumpas. Jis protestus pavadino „vidaus teroro aktais“.

Jis pareiškė valstijų gubernatoriams primygtinai rekomendavęs neramumų vietose dislokuoti Nacionalinę gvardiją. D.Trumpas pagrasino, kad jei gubernatoriai nesiims veiksmų, kurie gali apginti amerikiečių gyvybes, jis dislokuos ten JAV kariuomenę ir taip „išspręs šią problemą“.

Gynybos pareigūnas BBC teigė, kad Vašingtone bus dislokuota šimtai papildomų Nacionalinės gvardijos karių. „Buvo paprašyta dar apie 800 Nacionalinės gvardijos narių užtikrinti, kad būtų pakankamai pajėgų šį vakarą apsaugoti miestą ir palaikyti taiką“, – sakė jis. Pareigūnas teigė, kad kai kurios pajėgos gali būti aprūpintos mirtinais ginklais. Pajėgoms bus pavesta saugoti „paminklus, Baltuosius rūmus, turtą ir apskritai padėti policijai ir teisėsaugai reaguoti į bet kokią grėsmę gyvybei“, – pridūrė pareigūnas. 

Ilinojaus gubernatorius: D.Trumpas kalbėjo beprotiškus dalykus

Tuo tarpu Ilinojaus gubernatorius demokratas JB Pritzkeris CNN sakė, kad negalėjo patikėti matydamas, kaip protestuotojus nuo Baltųjų rūmų atstumia riaušių policija.

Jis sakė, kad D.Trumpas per pokalbį su gubernatoriais kalbėjo „beprotiškus dalykus“. „Jis kalbėjo apie viešpatavimą gatvėse visuose mūsų miestuose“, – tęsė gubernatorius, smerkdamas prezidentą kaip rasistą. JB Pritzkeris teigė, kad Nacionalinė gvardija jau buvo dislokuota valstijoje, bet jis „neprašys karinės pagalbos“. Gubernatoriaus teigimu, D.Trumpo grasinimas nusiųsti kariuomenę į valstijas bus „neteisėtas“.

 

G.Floydo brolis kvietė liautis smurtauti

03:02

Po sulaikymo mirusio ir, kaip įtariama, policininko uždusinto George'o Floydo brolis Terrence'as atėjęs į žūties vietą pagerbė savo brolio atminimą ir kreipėsi į protestuotojus, praneša NBC Chicago.

T.Floydas užsidėjo kaukę, ant kurios buvo nupieštas jo brolio veidas, pagerbė jo atminimą tylos minute, o po to kreipėsi į minią per megafoną.

„Aš suprantu, kad jūs visi nusivylę. Bet aš abejoju, kad jūs nusivylę bent pusę tiek, kie ir aš <...> Aš žinau, kad brolis nenorėtų, kad jūs visa tai darytumėte. Prašau, būkite taikingesni“, – sakė T.Floydas.

Riaušės JAV kilo po to, kai gegužės 25 d. policininkai Mineapolyje sulaikė juodaodį G.Floydą. Sulaikius vyrą policininkas prispaudė paguldyto vyro kaklą keliu. G.Floydas rėkė, kad jis dūsta, bet policijos pareigūnai nekreipė į tai dėmesio. Vyras mirė reanimacijoje.

Paskutinis atnaujinimas 2020-06-02 03:02

Pasak advokato Beno Crumpo, G.Floydas gegužės 25 dieną mirė įvykio vietoje Mineapolyje. „Greitoji tapo jo katafalku“, – pirmadienį žurnalistams teigė mirusiojo šeimos advokatas.

Kūną nepriklausomi ekspertai tyrė po to, kai Henpino apygardos medicinos ekspertai nerado „jokių fizinių įrodymų“, kurie „pagrįstų prielaidą, kad vyras mirė nuo smaugimo ar dusulio“.

Buvęs policijos pareigūnas Derekas Chauvinas net 8 minutes ir 46 sekundes keliu prispaudęs laikė G.Floydo kaklą – iš viso 2 minutes ir 53 sekundes žuvusiajam jau nereaguojant į aplinką.

„Mirties priežastis, mano nuomone, yra dusulys, sukeltas kaklo spaudimo, sutrukdęs deguoniui pasiekti smegenis, ir nugaros spaudimas, trukdęs kvėpuoti“, – teigė Michaelas Badenas, buvęs Niujorko miesto teismo medicinos ekspertas. Jis buvo vienas iš dviejų ekspertų, į kuriuos kreipėsi G.Floydo šeima, rašo BBC.

Ekspertai patvirtino, kad vyras buvo nužudytas.

„George'as mirė, nes jam trūko oro. Jam reikėjo įkvėpti oro“, – teigė advokatas.

Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas ant G.Floydo kaklo klūpintis ir savo kelio nepakeliantis policininkas, net vyrui prašant leisti kvėpuoti, prieš savaitę sukėlė įtūžį visoje šalyje. Dėl G.Floydo mirties gegužės 25 dieną Minesotos valstijoje esančiame Mineapolio mieste greitai įsiplieskė protestai.

Neginkluoto afroamerikiečio nužudymu kaltinamas policininkas buvo sulaikytas penktadienį. Vyras kaltinamas trečio laipsnio žmogžudyste, tačiau mirusiojo šeima teigia, kad D.Chauvinas turėtų būti kaltinamas dėl pirmo laipsnio žmogžudystės.

JAV miestus krečiantys protestai – lyderystės išbandymas D.Trumpui

JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nuo griežtų kalbų pereinantis prie užjaučiančio tono, o paskui vėl pradedantis grūmoti, atrodo viena akimi visuomet budriai stebi savo rinkėjų branduolį ir tiksliai nežino, kaip reaguoti į tūžmingus protestus prieš rasizmą, krečiančius Ameriką nuo Mineapolio iki Los Andželo.

VIDEO: Žiaurumu pratrūkę protestai JAV toliau kelia chaosą: kas įžiebė visuomenės pyktį – priežastys ir pasekmės

Šešias pastarąsias naktis šalyje vykę neramumai ir kai kada prasiveržiantis smurtas atnešė sumaištį ir į Baltųjų rūmų apylinkes. Tačiau vienoje pirmadienį ryte paskelbtoje žinutėje D.Trumpas aiškiai parodė, kur yra sutelktas jo dėmesys.

„LAPKRIČIO 3-ioji“, – skelbė ši žinutė, turint galvoje artėjančių prezidento rinkimų datą.

Ištisas dienas JAV vadovas siuntė prieštaringas žinutes, dešimtyse Amerikos miestų liejantis pykčiui dėl juodaodžio George'o Floydo mirties, policijai mėginant jį areštuoti. Sukrečianti 46 metų vyro mirtis, kai jis gulėjo ant žemės surakintas antrankiais, o baltasis pareigūnas keliu laikė prispaudęs jam sprandą, tapo plačiai paplitusio policijos žiauraus elgesio su afroamerikiečiais simboliu.

Nuo šeštadienio vakaro, kai D.Trumpas iš Floridos grįžo į Baltuosius rūmus, Vašingtonas tikėjosi prezidento kreipimosi į tautą ir galbūt raginimo atkurti vienybę šalyje, dėl koronaviruso pandemijos praradusioje daugiau kaip 100 tūkst. žmonių gyvybių ir per 40 mln. darbo vietų, o dabar patiriančioje didžiausius per kelis pastaruosius dešimtmečius pilietinius neramumus

Tačiau respublikono lyderio nebuvo nei girdėti, nei matyti iki pat sekmadienio, o paskui pasipylė virtinė pikto tono „Twitter“ žinučių, pliekiančių žiniasklaidą ir demokratus už esą per menką jų ryžtą pasisakyti prieš protestuotojus.

Vėlai sekmadienį akimirka, kai buvo išjungtas Baltųjų rūmų apšvietimas, kai vos už kelių kvartalų protestuotojai padeginėjo ir daužė langus, atrodė daug sakanti apie prezidentą, kaltinamą per dideliu atotrūkiu nuo visuomenės.

Pirmadienį irgi nebuvo jokių ženklų, kad prezidentas galbūt pakeitė nuomonę. D.Trumpas tą dieną nebuvo suplanavęs jokių viešų renginių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpas dėl pastarųjų dienų smurto kaltina ultrakairiuosius veikėjus ir sakė, kad planuoja pripažinti šios stovyklos organizaciją „Antifa“ teroristine.

„Nacionalinis kreipimasis iš Ovaliojo kabineto nesustabdys „Antifa“, – pirmadienį sakė prezidento atstovė.

Kitos rytinės D.Trumpo tviterio žinutės irgi neatrodė panašios į raginimus atkurti ramybę – prezidentas veikiau stengėsi suaktyvinti savo uoliausius šalininkus.

Vis dėlto jis nutylėjo pagrindinę problemą: policijos brutalų elgesį ir pyktį, jaučiamą juodaodžių mažumos, kuriai G.Floydo paskutinieji žodžiai „Negaliu kvėpuoti“ tapo vienijančiu šūkiu.

Vienoje jų D.Trumpas citavo televizijos „Fox News“ laidų vedėją, neigusį, kad kurstant šiuos neramumus prisidėjo baltųjų viršenybės šalininkų grupės.

Kita buvo nutaikyta į prezidento varžovą demokratą Joe Bideną: D.Trumpas tvirtino, kad potencialus kandidatas yra apsuptas „radikaliosios kairės“ atstovų, siekiančių „ištraukti iš kalėjimų anarchistus ir galbūt kai ko daugiau“.

Šarlotsvilio šešėlis

Pirmadienį per pokalbį telefonu su valstijų gubernatoriais, kurio ištraukas paskelbė JAV žiniasklaida, D.Trumpas paragino elgtis griežčiau su protestuotojais.

„Jeigu nedominuojate – gaištate savo laiką, – žiniasklaida citavo prezidento žodžius. – Jie [protestuotojai] jus sutryps. Atrodysit kaip krūva nevykėlių.“

Ilinojaus gubernatorius J.B.Pritzkeris pažėrė priekaištų D.Trumpui dėl jo tono ir apkaltino prezidentą, kad jis savo elgesiu tik „blogina“ padėtį, pranešė televizija „ABC News“

„Buvau itin susirūpinęs dėl jūsų vartotos retorikos, – esą pasakė J.B.Pritzkeris. – Ji buvo kurstanti.“

Sekmadienį Atlantos miesto merė demokratė Keisha Lance Bottoms perspėjo dėl, anot jos, pavojingo prezidento lyderystės stygiaus.

„Jis pasisako ir padaro dar blogiau, – teigė politikė. – Tai tarsi Šarlotsvilis – vėl ir vėl.“

Šis pareiškimas buvo užuomina apie liūdnai pagarsėjusį D.Trumpo pasisakymą apie 2017 metais šiame Virdžinijos valstijos mieste prasiveržusį pražūtingą smurtą tarp neonacių ir priešingos stovyklos protestuotojų. Tąsyk prezidentas pareiškė, kad „abiejose pusėse buvo labai puikių žmonių“.

Nors tąsyk D.Trumpo komentarus pasmerkė net ir kai kurie jo stovyklos veikėjai, šįkart Respublikonų partija beveik nekomentavo prezidento pasisakymo apie G.Floydo mirtį.

Viena išimtis buvo Timas Scottas – vienintelis respublikonų senatorius, sukritikavęs D.Trumpą už „nekonstruktyvias tviterio žinutes“.

Prezidento vėliausi vieši pasisakymai apie plintančius neramumus, nuskambėję Kennedy kosminiame centre Floridoje, dar kartą pademonstravo viena kitai prieštaraujančias paskatas – nuo empatijos iki kaltinimų ir reikalavimų griežtai užtikrinti tvarkos laikymąsi.

D.Trumpas pasmerkė G.Floydo mirtį Mineapolyje kaip „didžiulę tragediją“, „pripildžiusią amerikiečius visoje šalyje siaubo, pykčio ir sielvarto“.

„Suprantu skausmą, kurį jaučia žmonės“, – tikino prezidentas.

Vis dėlto jis iškart pradėjo pliekti „anarchistus“, esą kurstančius šiuos neramumus, ir nutylėjo pagrindinę problemą: policijos brutalų elgesį ir pyktį, jaučiamą juodaodžių mažumos, kuriai G.Floydo paskutinieji žodžiai „Negaliu kvėpuoti“ tapo vienijančiu šūkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius