-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nerimas Londone: V.Putinas įkalbės D.Trumpą, kad JAV nedalyvautų NATO pratybose?

Tarp Jungtinės Karalystės (JK) pareigūnų ir ekspertų tvyro nerimas, kad greitu metu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu susitiksiantis JAV vadovas Donaldas Trumpas sudarys „taikos susitarimą“ su Maskva. Tai galėtų lemti amerikiečių pajėgų pasitraukimą iš rudenį Norvegijoje vyksiančių NATO pratybų ir net Krymo aneksijos pripažinimą, praneša „The Times“.
Atnaujintas grafitis su Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino bučiniu
Nerimas JK: V.Putinas įkalbės D.Trumpą, kad JAV nedalyvautų NATO pratybose Europoje / Simonos Toleikytės/15min nuotr.

Kai kurie ministrų kabineto nariai nerimauja, kad V.Putinas įkalbės D.Trumpą sumažinti JAV karinius įsipareigojimus Europai ir taip susilpnins Aljanso narių gynybą prieš galimą Rusijos agresiją.

Pareigūnai baiminasi, kad Baltųjų rūmų vadovas V.Putinui gali padovanoti propagandinę pergalę atšaukdamas amerikiečių pajėgų dalyvavimą karinėse Aljanso pratybose.

„The Times“ rašo, kad bet kuris iš šių žingsnių NATO sukeltų egzistencinę krizę.

VIDEO: D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas: rankos paspaudimas, pokalbis ir pasiektas susitarimas

Aljansas nerimauja, kad D.Trumpas gali bandyti atkartoti savo „taikos susitarimą“, sudarytą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu – jų susitikimas sulaukė daug teigiamų įvertinimų.

Šio susitikimo metu D.Trumpas nustebino stebėtojus atšaukdamas bendras Vašingtono ir Seulo pratybas Korėjos pusiasalyje.

Manoma, kad Baltųjų rūmų pareigūnai tiksliai nežino, kaip D.Trumpas elgsis susitikimo su V.Putinu metu.

„Nerimaujame, kad staiga gali būti paskelbtas kažkoks Putino-Trumpo taikos susitarimas. Galime išgirsti Trumpą ir Putiną sakančius „kodėl mes Europoje turime visą šitą karinę įrangą?“ ir susitarti dėl jos patraukimo“, – „The Times“ sakė vienas JK ministrų kabineto narys.

Jis pridūrė, kad būtų sudėtinga laviruoti aplink tokį D.Trumpo žingsnį. „Sunku priešintis taikai, tačiau ar tai būtų tikra taika?“ – klausė ministras.

D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas pirmadienį susitiko su JK patarėju nacionalinio saugumo klausimais Marku Sedwillu.

Londonas siekia išsiaiškinti D.Trumpo ketinimus, kadangi Europoje apsilankysiantis JAV prezidentas atvyks ir į Jungtinę Karalystę.

D.Trumpas spaudžia NATO šalis padidinti išlaidas gynybai: prezidentas reikalavo, kad tokios šalys kaip Vokietija gynybos biudžetą padidintų bent iki 2 proc. BVP.

NATO viršūnių susitikimas Briuselyje vyks liepos 11–12 dienomis – iškart po to, kai įsigalios atsakomosios ES sankcijos amerikiečių prekėms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Boltonas

Pagrindinės Europos baimės

Kalbėdami su įvairiais pareigūnais ir ekspertais, „The Times“ išsiaiškino juos nerimaujant, kad NATO viršūnių susitikimas ir D.Trumpo susitikimas su V.Putinu gali turėti šias pasekmes:

  • V.Putinas įkalbins D.Trumpą, kad JAV neturėtų dalyvauti šį rudenį Norvegijoje vyksiančiose NATO karinėse pratybose. Tai leistų Valstijoms sutaupyti pinigų;
  • JAV įkurs karinę bazę Lenkijoje, kurią finansuos Lenkijos vyriausybė, tačiau tai bus padaryta dvišaliu susitarimu, nesusijusiu su NATO;
  • D.Trumpas pripažins Krymo aneksiją ir pakeis sankcijas. Mainais už tai jis gautų simbolines paliaubas Ukrainoje. Tiesa, J.Boltonas šį variantą jau atmetė.

Neigiamų padarinių tikimybė

Trečiadienį Maskvoje apsilankęs J.Boltonas sakė besitikintis, kad prezidentų susitikimo metu bus aptartas Rusijos kišimosi į JAV rinkimus klausimas. Vis dėlto patarėjas nacionalinio saugumo klausimais neatmetė galimybės, kad bus tariamasi apie Rusijos grįžimą į Didįjį septynetą (G7).

Vienas vyriausybės šaltinis teigė, kad D.Trumpas gali bandyti susitarti dėl saugumo tarnybų paslaptis nutekinusio ir į Rusiją pabėgusio Edwardo Snowdeno grąžinimo JAV.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edwardas Snowdenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edwardas Snowdenas

JK ministrų kabineto narys tikino, kad tolesnių Maskvos provokacijų tikimasi „per artimiausius šešis mėnesius“, tačiau po to, kai pasibaigs šiuo metu Rusijoje vyksiantis Pasaulio futbolo čempionatas.

„Yra daugiau tikimybių, kad padariniai bus neigiami, o ne teigiami, pavyzdžiui, jog Trumpas atšauks rudenį suplanuotas NATO pratybas, pripažins Krymo aneksiją“, – teigė buvęs britų ambasadorius Latvijoje Ianas Bondas, dabar Europos reformų centre vadovaujantis užsienio politikos skyriui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Ketvirtadienį prasidedančiame Europos Sąjungos viršūnių susitikime Bendrijos lyderiai aptars, kokią grėsmę D.Trumpas kelia Vakarų vienybei. Britanijos premjerė Theresa May pareikš, kad JK yra pasiruošusi bendradarbiauti su Europa siekiant atremti Rusijos keliamas grėsmes, net jei iniciatyvų nerems JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius