Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesutarimai tarp Irano ir Saudo Arabijos artėja pabaigos link, sako Irako premjeras

Šeštadienį paskelbtame interviu Irako premjeras Mustafa al Kadhemi pareiškė, kad jau netrukus baigsis eilę metų trunkanti įtampa tarp regioninių varžovų Irano ir Saudo Arabijos.
Mustafa al Kadhemi
Mustafa al Kadhemi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Irake, kuris turi sausumos sieną su abiem šalimis, per pastaruosius metus vyko penki derybų etapai, kuriais siekta atkurti sunitų musulmonų Saudo Arabijos ir šiitų daugumą turinčio Irano ryšius.

Po paskutinio susitikimo Bagdade Irako pareigūnai buvo nusiteikę optimistiškai, kalbėjo apie netrukus įvyksiančią šeštąją sesiją ir net iškėlė 2016-aisias nutrauktų diplomatinių santykių atnaujinimo perspektyvą.

Iranas ir Saudo Arabija remia konkuruojančias puses keliose konfliktų zonose regione, įskaitant Jemeną, kur hutų sukilėlius remia Teheranas, o Rijadas vadovauja vyriausybę remiančiai karinei koalicijai.

2016-aisiais Irano protestuotojai užpuolė Saudo Arabijos diplomatines atstovybes šalyje, kai Rijadas įvykdė egzekuciją šiitų dvasininkui Nimrui al-Nimrui. Į tai Saudo Arabija atsakė nutraukusi diplomatinius ryšius su Iranu.

„Mūsų broliai Saudo Arabijoje ir Irano Islamo Respublikoje į dialogą žvelgia labai atsakingai, nes to reikalauja dabartinė padėtis regione“, – sakė M.al Kadhemi interviu valstybiniam laikraščiui „Al-Sabah“.

Jo teigimu, šalių „susitaikymas yra arti“, o tai būtų naudinga regiono stabilumui. Irako premjeras, pasak diplomatų, dalyvavo paskutiniame susitikime tarp šalių.

Irako Užsienio reikalų ministerijos atstovas Ahmedas al Sahafas antradienį pareiškė, kad derybos „tęsiasi (...) ir galbūt galėtų baigtis diplomatinio atstovavimo tarp Irano ir Saudo Arabijos atkūrimu“.

Kovą Irano žiniasklaida teigė, kad Teheranas sustabdė dalyvavimą derybose po to, kai Saudo Arabija paskelbė per vieną dieną įvykdžiusi mirties bausmę 81 žmogui.

Jie buvo nuteisti už įvairius nusikaltimus, susijusius su „terorizmu“, tarp jų buvo ir su Jemeno hutų sukilėliais susijusių vyrų.

Tačiau Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas pareiškė, kad jo šalis ir Iranas yra „kaimynai amžiams“, todėl „abiem būtų geriau susitarti ir ieškoti būdų, kaip galėtume sugyventi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius