Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nešvarus veikimas prieš varžovą

Buvęs Prancūzijos premjeras Dominique'as de Villepinas stojo prieš teismą dėl sąmokslo sužlugdyti Nicolas Sarkozy politinę karjerą. Įtariama, kad į nešvarius žaidimus buvo įsivėlęs ir tuometis prezidentas Jacques'as Chiracas.
Dominique'as de Villepinas ir Nicolas Sarkozy
Dominique'as de Villepinas ir Nicolas Sarkozy / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.de Villepinas įtariamas mėginimu manipuliuoti teisiniu tyrimu, kad susilpnintų N.Sarkozy galimybes laimėti 2007 metų prezidento rinkimus. Jei bus pripažintas kaltas, buvęs premjeras gali gauti kalėti iki 5 metų ir sumokėti 45 tūkst. eurų baudą. Jis neigia daręs ką nors neteisėto.

Teismo klausymai prasidėjo vakar ir truks mažiausiai mėnesį, o verdikto teks laukti dar kelis.

Diskredituojantis sąrašas

Šios bylos ištakos siekia penkerius metus, o tyrimas buvo baigtas tik pernai. N.Sarkozy vengriškas pavardės variantas (Nagy-Bocsa) neva buvo įtrauktas į sąrašą politikų ir verslininkų, kurie gavo kyšius iš neteisėtų tarptautinių ginklų pardavimo sandėrių. Teisėjui nusprendus, kad minėti sąrašai suklastoti, tyrėjų dėmesys nukrypo į tuos, kurie skleidė melagingus įtarimus. Teismas siekia įsitikinti, ar tas asmuo buvo D.de Villepinas ir ar jis susijęs su kampanija, nukreipta prieš N.Sarkozy, siekiant sumažinti jo galimybes laimėti prezidento rinkimus.

D.de Villepinas buvo kelis kartus apklaustas dėl vadinamosios „Clearstream" bylos dar 2006 metais. „Clearstream" buvo Liuksemburge įsikūrusi finansų kompanija, su kuria susijusiame banke į sąrašą įtraukti žmonės, tarp jų ir N.Sarkozy, neva turėję sąskaitų. Per šią finansų įstaigą esą buvo plaunami pinigai.

D.de Villepinas ir N.Sarkozy abu buvo ministrai valdant prezidentui Jacques'ui Chiracui ir aršūs varžovai. J.Chiracas rėmė D.de Villepiną, tačiau partijos paramą siekti prezidento posto laimėjo N.Sarkozy.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad D.de Villepinas turėjo pakankamai informacijos apie neteisėtus veiksmus ir nepranešė apie juos teisėsaugai.

Prezidentas nori žinoti

Be D.de Villepino, prieš teismą stojo dar keturi asmenys, tarp jų ir „Clearstream" darbuotojas Imadas Lahudas, kuris padirbdavo sąskaitas, bei buvęs Europos kosmoso ir gynybos koncerno EADS viceprezidentas Jeanas Louis Gergorinas. Neseniai jis prisipažino, kad tą neva susitepusių politikų sąrašą paviešino reikalaujant D.de Villepinui ir J.Chiracui.

Atlikus tyrimą nustatyta, kad D.de Villepinas turėjo pakankamai informacijos apie neteisėtus veiksmus ir nepranešė apie juos teisėsaugai. Tačiau jis pats teigia nedalyvavęs „jokiuose politiniuose manevruose" ir neskatinęs jokių tyrimų politinių veikėjų atžvilgiu – jam rūpėję tik šalies ekonominiams interesams gresiantys pavojai.

Liepos pradžioje gavę naujos informacijos, teismo tyrėjai dvi dienas darė kratą D.de Villepino namuose ir darbo kabinete.

Šioje byloje N.Sarkozy yra ieškovas, tačiau būdamas prezidentas neprivalės liudyti. „Aš noriu žinoti, kas ir kodėl man kenkė ir kaip tai darė", – sakė N.Sarkozy. Jis yra padavęs dar vieną ieškinį prieš buvusį Prancūzijos žvalgybos vadovą Yves Bertrand'ą, kuris taip pat susijęs su mėginimais apjuodinti N.Sarkozy. Siekdamas iškapstyti purvinų dalykų apie varžovus, žvalgybos šefo paslaugomis naudojosi J.Chiracas. Į spaudą nutekėjo ištraukos iš Y.Bertrand'o dienoraščio, jose sakoma, kad N.Sarkozy, 2003 metais būdamas Prancūzijos vidaus reikalų ministras, savo kabinete laiko 150 tūkst. eurų grynaisiais ir „miega su parlamentaro žmona". Vėliau Y.Bertrand'as buvo nušalintas nuo pareigų, o pati žvalgyba reorganizuota.

Laiškai su kulkomis

Šiomis dienomis Prancūzijos policija Ero departamente sulaikė 51 metų bedarbį invalidą, siuntusį grasinamus laiškus su kulkomis prezidentui N.Sarkozy ir kitiems politikams. Jo asmenybę pavyko nustatyti atlikus DNR tyrimą ir palyginus su pavyzdžiais, paimtais nuo anoniminių laiškų. Pastarąją savaitę Monpeljė pašto darbuotojai perėmė šešis tokius laiškus, keturi iš jų buvo skirti prezidentui. Nuo pernai metų pabaigos nežinomi asmenys iš pietinių Prancūzijos regionų išsiuntė Prancūzijos politikams apie 30 laiškų, į kai kuriuos jų buvo įdėtos kulkos. Laiškai buvo pasirašyti „Kuopelės 34". Nežinomieji grasino susidoroti ir reikalavo išlaisvinti du asmenis, kurių vienas įkalintas dėl mėginimų susprogdinti Prancūzijos geležinkelį, o kitas – prefektą nužudęs kovotojas už Korsikos nepriklausomybę. Mėnesio pradžioje tirdama šiuos laiškus policija buvo suėmusi 12 asmenų, susijusių su kairiųjų grupuotėmis, tačiau netrukus juos paleido.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius