-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po vakarietiškų jėgų pergalės rinkimuose Rusija nepaliks Moldovos ramybėje

Sekmadienį vykusiuose Moldovos parlamento rinkimuose daugiausiai balsų surinko trys dešiniosios liberalios pakraipos politinės jėgos. Jos turės 54 atstovus 101 vietos šalies parlamente. Vis dėlto, tai blogesnis proeuropietiškų šalies politikų pasirodymas negu 2009 m. rinkimuose, o ekspertai perspėja, kad būsimosios derybos dėl valdančiosios koalicijos sudarymo nebus lengvos, rašo „Laisvosios Europos“ radijo interneto svetainė. Maža to, panašu, kad Kremlius nesnaus ir toliau sieks trukdyti Kišiniovui judėti į Vakarus.
Moldovos narystės ES rėmėjai Kišiniove
Moldovos narystės ES rėmėjai Kišiniove / „Scanpix“/AP nuotr.

Politologai siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad rinkėjų aktyvumas pastaruosiuose parlamento rinkimuose siekė 56 proc., o savo balso teise nepasinaudojo nemažai Moldovos integraciją į ES palaikančių rinkėjų. Tai leido prorusiškai socialistų partijai surinkti 20,93 proc. balsų ir užimti pirmą vietą rinkimuose.

Politikos analitikas Nicus Popescus teigia, kad Moldovos gyventojai per rinkimus dažnai tikisi pokyčių ir dažnai balsuoja už naujus politinius veidus.

Politikos analitikas Nicus Popescus teigia, kad Moldovos gyventojai per rinkimus dažnai tikisi pokyčių ir dažnai balsuoja už naujus politinius veidus.

Dėl to 2009 m. komunistų partijos valdymu nepatenkinti moldavai savo simpatijas rinkimuose pareiškė dešiniosioms politinėms jėgoms, o 2014 m. daug politikos naujokų buvo būtent Moldovos socialistų partijoje ir iš rinkimų pašalinto verslininko Renato Usatio partijoje „Patria“.

Tikėtina, kad trys provakarietiškos politinės partijos – Moldovos liberaldemokratai, demokratai ir liberalai suformuos valdančiąją koaliciją ir tęs Moldovos integraciją į Europos struktūras. Vis dėlto, derybos dėl vyriausybės gali būti įtemptos. 

„Ateityje laukia didelis mūšis dėl ministrų portfelių“, – tikino Moldovos politikos analitikas ir žurnalistas Vasileas Botnaru.

Jis teigia, kad šių trijų politinių jėgų atstovai puikiai supranta, kad be vienos iš šių partijų valdančiosios koalicijos sudarymas nebūtų įmanomas, dėl to derybos bus ilgos ir sudėtingos.

Analitikai pabrėžia, kad tvyrant agresyvėjančios Rusijos grėsmei, naujoji Moldovos vyriausybė taip pat privalės skirti daug dėmesio šalies rusakalbių integracijai ir valstybės europietiškos tapatybės stiprinimui.

Kišiniove gyvenantis politikos ekspertas Igoris Botanas pabrėžia, kad Moldova yra skilusi į dvi apylyges stovyklas – euroentuziastus ir prorusiškus rinkėjus.

Šiems planams gali trukdyti stipri kairioji opozicija, kurios atstovai jau ne kartą yra pareiškę, kad simpatizuoja Kremliaus dominuojamai Eurazijos Muitų sąjungai, o ne Vakarams.

Kai kurie socialistų ir komunistų deputatai naujosios sudėties Moldovos parlamente jau paskelbė, kad pasiūlys įstatymo projektą, kuriuo bus siekiama nutraukti Moldovos ir ES Asociacijos sutartį.

Kišiniove gyvenantis politologas Igoris Botanas pabrėžia, kad Moldova yra skilusi į dvi apylyges stovyklas – euroentuziastus ir prorusiškus rinkėjus.

„Atstovaujantieji vadinamajai euroazijinei krypčiai po rinkimų jaučiasi kiek ignoruojami“, – teigia I.Botanas ir priduria, kad šiais politikais tikrai pasinaudos Rusija.

„Rusija grasino, kad gali nepripažinti naujosios vyriausybės Kišiniove teisėtumo“, – tikino ekspertas ir pridūrė, kad Maskva gali siekti pirmalaikių rinkimų šalyje.

Melas ir dezinformacija skambėjo visose pagrindinių Rusijos TV kanalų žinių laidose, kuriose aiškinta, kad moldavai neva sąmoningai pasirinko suartėjimo su Rusija kursą.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas plūdo Kišiniovą dėl prorusiškos „Patria“ partijos pašalinimo iš rinkimų kovos ir dėl to, kad Rusijos remiamo separatistinio Padniestrės regiono gyventojai negalėjo dalyvauti rinkimuose.

Kremliaus kontroliuojama Rusijos valstybinė televizija, kurią mato ir Moldovos žiūrovai, gruodžio 1 d. skelbė, kad „Muitų sąjungos rėmėjai laimėjo rinkimus Moldovoje“, ignoruodama faktą, kad provakarietiški politikai surinko daugiausiai rinkėjų balsų.

Melas ir dezinformacija skambėjo visose pagrindinių Rusijos TV kanalų žinių laidose, kuriose aiškinta, kad moldavai neva sąmoningai pasirinko suartėjimo su Rusija kursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius