-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 08 /2016 11 09

Oficialu: Donaldas Trumpas tapo JAV prezidentu

Jungtinių Amerikos Valstijų rinkėjai išsirinko 45-ąjį šalies vadovą. Juo tapo verslininkas Donaldas Trumpas, nugalėjęs buvusią valstybės sekretorę Hillary Clinton.
Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus
Donaldo Trumpo kalba laimėjus prezidento rinkimus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Tam, kad taptų JAV prezidentu, D.Trumpas arba H.Clinton turėjo gauti bent 270 rinkikų balsų;
  • Donaldas Trumpas užsitikrino pergalę, kai buvo suskaičiuoti balsai Viskonsino valstijoje;
  • Itin įnirtinga kova vyko Floridoje – vienu metu kandidatus skyrė vos 700 balsų. Galiausiai rinkikų balsus čia laimėjo D.Trumpas;
  • Vyko ne tik prezidento, bet ir Atstovų rūmų rinkimai;
  • D.Trumpui artėjant prie pergalės, finansų rinkos pasaulyje smuko;
  • Buvęs JAV prezidentas respublikonas G.W.Bushas nebalsavo už nieką – kartu su žmona savo biuletenius paliko tuščius;
  • Kalifornijoje netoli balsavimo vietos buvo nušautas vienas žmogus, dar trys – sužeisti. Ar tai susiję su rinkimais – neaišku.

Tam, kad vienas iš kandidatų laimėtų rinkimus, jis turėjo surinkti ne kuo daugiau rinkėjų balsų, o kuo daugiau rinkikų, kurie paskirstomi pagal valstijas. Iš viso rinkikų komisijoje yra 538 balsai, tad norint laimėti rinkimus, reikia surinkti mažiausiai 270 jų balsų.

15.00 val. Naujai išrinktą JAV lyderį pasveikino ir kadenciją baigiantis demokratų prezidentas Barackas Obama.

Rinkimų kampanijos metu griežtai H.Clinton oponentą kritikavęs B.Obama D.Trumpui palinkėjo sėkmės būsimuose sunkiuose darbuose.

B.Obama taip pat paskambino Hillary Clinton, savo buvusiai valstybės sekretorei ir kolegei demokratei, kad išreikštų savo „žavėjimąsi stipria kampanija, vykdytą visoje šalyje“, sakoma Baltųjų rūmų atstovo Josho Earnesto pareiškime.​

Kalbėdamiesi ketvirtadienį B.Obama ir D.Trumpas, kažkada vadovavęs judėjimui, kurio nariai reiškė abejones dėl B.Obamos gimimo vietos ir jo teisės būti prezidentu, turi aptarti prezidento įgaliojimų perdavimą.

„Sklandaus valdžios perdavimo užtikrinimas yra vienas pagrindinių prioritetų, kuriuos prezidentas nustatė metų pradžioje, ir susitikimas su išrinktuoju prezidentu yra kitas žingsnis“, – pridūrė J.Earnestas.

12.33 val. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasveikino Donaldą Trumpą su pergale ir paragino stiprinti amerikiečių lyderystę.

„Mes susiduriame su sunkia nauja saugumo aplinka, įskaitant hibridinį karą, kibernetines atakas, terorizmo grėsmę. JAV lyderystė yra svarbi kaip visada“, – sakė J.Stoltenbergas. „Tikiuosi dirbti su išrinktuoju prezidentu Trumpu“, – pridūrė jis.

Paklaustas apie tas pastabas J.Stoltenbergas sakė, jog „visos sąjungininkės yra oficialiai įsipareigojusios ginti viena kitą, tai – absoliutu ir besąlygiška“.

„Šios saugumo garantijos yra svarbios Europai, bet jos taip pat yra svarbios Jungtinėms Valstijoms“, – sakė jis.

NATO vadovas priminė, jog vienintelis kartas, kai buvo pasitelkta NATO gynybos garantija „visi už vieną, vienas už visus“, buvo po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų Jungtinėse Valstijose.

„Mūsų aljansas artimiausius Amerikos draugus ir taikos, ir konfliktų metu vienijo beveik 70 metų. Stiprus NATO yra gerai Jungtinėms Valstijoms ir gerai Europai“, – pažymėjo J.Stoltenbergas.

12.05 val. Nepaisant D.Trumpo pažadų vienyti šalį, jau po rinkimų prasidėjo protesto akcijos, kurios kai kuriuose miestuose netgi virto riaušėmis.

VIDEO: Rinkimų rezultatais nepatenkinti amerikiečiai išėjo į gatves ir D.Trumpą siunčia velniop

Kalbėdamas pergalingoje kalboje respublikonas teigė, kad išgydys gilias šalies žaizdas ir bus „visų amerikiečių“ prezidentas, taip pat pagyrė savo nugalėtą savo varžovę Hillary Clinton už visus jos tarnybos metus.

„Hillary labai ilgai ir labai sunkiai dirbo ilgą laikotarpį, ir privalome jai labai padėkoti už jos tarnybą mūsų šaliai“, – sakė D.Trumpas. „Pažadu kiekvienam mūsų šalies piliečiui, kad būsiu visų amerikiečių prezidentas“, – pridūrė jis.

VIDEO: JAV prezidento rinkimus laimėjęs D.Trumpas: „Būsiu visų amerikiečių prezidentas“

11.10 val. Rusijos Valstybės Dūmos deputatai D.Trumpo pergalę sutiko plojimais. Per plenarinį Dūmos posėdį jam pirmininkavęs Viačeslavas Nikonovas pranešė apie D.Trumpo pergalę. Jo žodžius nustelbė griausmingi deputatų aplodismentai.

11 val. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas D.Trumpą pasveikino telegrama. Tai jis padarė anksčiau nei pareigas einantis JAV prezidentas Barackas Obama. V.Putinas išreiškė viltį dėl bendro darbo su D.Trumpu išvedant abiejų šalių santykius iš krizės. V.Putinas D.Trumpui taip pat palinkėjo sėkmės.

10.55 val. Hillary Clinton pripažino savo pralaimėjimą. Sakydamas pergalės kalbą savo šalininkams D.Trumpas paskelbė, kad jam ką tik paskambino H.Clinton ir pasveikino jį su pergale.

10.21 val. Kaip rodo naujausi preliminarūs duomenys, D.Trumpas gaus mažiausiai 276 rinkikų balsus, o H.Clinton – 218. Lemiama rinkikų balsų riba buvo peržengta Viskonsine.

Prieš paskelbiant šią žinią milijardierius nekilnojamojo turto magnatas atvyko į savo rinkimų štabą Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ ir pradėjo sakyti pergalės kalbą savo šalininkams.

09.34 val. Donaldas Trumpas užsitikrino pergalę Viskonsino valstijoje. Jis tapo JAV prezidentu.

09.18 val. H.Clinton šį vakarą nesikreips į savo rinkėjus. Jos rinkimų kampanijos vadovas Johnas Podesta paskelbė, kad rinkimų kova dar nėra baigta, nes neaiškūs visi balsai ir paragino demokratės rėmėjus keliauti namo ir gerai išsimiegoti.

08.43 val. D.Trumpui prognozuojama pergalė ir Aliaskoje. Tiesa, ji jau gali nieko nelemti, nes respublikonui užteks kitose valstijose surinktų balsų.

08.40 val. D.Trumpas laimėjo Pensilvanijos valstijoje. Tai jam suteikė 20 papildomų rinkikų balsų. Dabar jam trūksta tik penkių balsų iki pergalės.

08.38 val. Donaldas Trumpas artėja prie pergalės Pensilvanijos ir Viskonsino valstijose. Šios valstijos suteiks jam 30 papildomų balsų ir garantuos JAV prezidento postą.

08.12 val. H.Clinton iškovojo 3 rinkikų balsus Meino valstijoje, tačiau tai jau menka paguoda demokratei, kuri atsilieka itin svarbiose valstijose ir, panašu, turės susitaikyti su pralaimėjimu D.Trumpui. D.Trumpas Meine gavo vieną balsą.

07.57 val. Demokratų rinkimų štabe akivaizdus liūdesys ir nusivylimas. Tuo metu D.Trumpo rinkimų kampanijos nariai jau neslepia šventiškų nuotaikų ir laukia oficialaus pergalės patvirtinimo. Respublikonui tereikia laimėti Mičigane ir Arizonoje, kad jo pergalė taptų neginčijama.

07.34 val. H.Clinton šiuo metu turi 215, o Donaldas Trumpas 254 rinkikų balsus. Respublikonui trūksta tik 16 balsų, kad užsitikrintų JAV prezidento postą. Liko tik aštuonios valstijos, kurios nepaskelbė savo rezultatų.

07.25 val. H.Clinton pergalė patvirtina Nevados valstijoje. Ten ji gavo 6 papildomus balsus. Šiuo metu jų turi 215.

07:02 val. JAV šią naktį vyko ne tik prezidento rinkimai. Valstijų gyventojai sprendė ir dėl kitų svarbių klausimų.

Kalifornijos, daugiausiai gyventojų turinčios JAV valstijos, rinkėjai antradienį nubalsavo, kad marihuana būtų teisėtai vartojama rekreaciniais tikslais, pranešė pareigūnai.

Valstijos sekretoriaus biuras citavo preliminarius rezultatus, rodančius, kad už kanapių įteisinimą pasisakė daugiau kaip 55 proc. referendumo dalyvių.

06.41 val. Patvirtinta H.Clinton pergalė Vašingtono valstijoje. Čia ji gavo 12 rinkikų balsų. Iš viso jų dabar turi 209.

06.37 val. D.Trumpui prognozuojama pergalė Ajovoje ir Viskonsine. Tai 16 papildomų balsų jam. D.Trumpas taip pat laimėjo Džordžijos valstijoje. Tai dar 16 balsų jam. Iš viso dabar jis turi 248 balsus iš 270 būtinų užsitikrinti pergalę.

06.11 val. Demokratų kandidatė laimėjo rinkimus Oregono valstijoje. 7 rinkikų balsai tenka jai. Iš viso ji turi 197 balsus.

Donaldas Trumpas laimėjo Jutos valstijoje. Čia jis gavo 6 rinkikų balsus. Iš viso dabar jis jų turi 216.

06.07 val. H.Clinton laimėjo ir Havajuose. Tai papildomi 4 balsai. Tiek pat gauna ir Donaldas Trumpas už pergalę Aidaho valstijoje.

06.02 val. Hillary Clinton laimėjo Kalifornijoje. Tai net 55 papildomi balsai. Iš viso dabar ji turi 190, D.Trumpas – 201. Pergalei reikia 270.

05.55 val. Florida – D.Trumpui

Donaldas Trumpas laimėjo Floridos valstijoje. Tai papildomi 29 balsai.

Viso D.Trumpas turi jau 201 balsą. H.Clinton – 131.

05.49 val. Šiaurės Karolinoje prognozuojama pergalė D.Trumpui. Čia jis gaus dar 15 rinkikų balsų.

Pergalė Šiaurės Karolinoje D.Trumpui suteiktų jau 183 balsus. Pergalei reikia 270.

05.47 val. „The New York Times“ skelbia, kad jau yra net 93 proc. tikimybė, kad naujuoju JAV vadovu taps D.Trumpas.

05.31 val. H.Clinton laimi Naujojoje Meksikoje, prognozuoja AP. Jos pergalės čia ir buvo tikėtasi. Demokratė gauna 5 rinkikų balsus. Tuo tarpu D.Trumpas pergalę nuskina Misūryje – taip pat, kaip ir prognozuota. Jam tenka dar 10 rinkikų balsų.

D.Trumpas taip pat gavo 18 rinkikų balsų Ohajuje, H.Clinton Kolorade – 9, Virdžinijoje – 13.

D.Trumpas pirmauja su 168 rinkikų balsais, H.Clinton turi 131.

VIDEO: D.Trumpo rėmėjai Ohajuje

05.13 val. Itin solidus D.Trumpo pasirodymas

D.Trumpui ir jo komandai ši naktis – puiki. Itin netikėta jo pergale kvepia vis labiau. Tiesa, pergalė nuošalioje ir konservatyvioje Montanoje buvo prognozuojama. Jam atitenka dar trys papildomi rinkikų mandatai. Iš viso magnatas turi surinkęs 132 rinkikų balsus, o H.Clinton – 104.

04.39 val. „New York Times“ prognozuoja pergalę D.Trumpui

„The New York Times“ vakaro pradžioje prognozavo, kad yra 80 proc. tikimybė, kad rikimuose nugalės H.Clinton. Dabar savo prognozę jie pakeitė – skelbia, kad yra 73 proc. tikimybė, jog JAV prezidentu taps D.Trumpas.

04.34 val. H.Clinton, kaip ir prognozuota, nugalėjo Konektikute. Tai reiškia 7 papildomus rinkikų balsus. Tuo metu D.Trumpas nugali Luizianoje – 8 rinkikų balsai. Laimi D.Trumpas – 137 prieš 104.

04.57 val. Kalifornijoje netoli balsavimo vietų vieną žmogų nušovęs ir dar tris sužeidęs šaulys rastas negyvas savo namuose.

04.24 val. D.Trumpas laimėjo Arkanzase – jam atitenka 6 rinkikų balsai. Bendras rinkikų balsų skaičius pasiekė 129. H.Clinton yra surinkusi 97. Primename, kad pergalę užtikrina 270 rinkikų balsai. Visų žvilgsniai – į Floridą (nors panašu, kad čia nugalės D.Trumpas), Virdžiniją ir Šiaurės Karoliną. Šiose valstijose gana netikėtai irgi pirmauja respublikonų kandidatas.

Meksikos pesas ir toliau jautriai reaguoja į žinias apie JAV rinkimus – jo kursas jau nukrito 8,5 proc.

04.21 val. Kova Floridoje pažadino prisiminimus apie 2000 m.

Įnirtinga kova Floridoje primena 2000-ųjų prezidento rinkimus, kai rezultatų paskelbimas šioje valstijoje truko daugiau nei mėnesį.

JAV nacionalinio archyvo nuotr./JAV prezidentas George'as Bushas 2001 rugsėjo 11-ąją
JAV nacionalinio archyvo nuotr./JAV prezidentas George'as Bushas 2001 rugsėjo 11-ąją

Televizijos kanalai iš pradžių – dar net nesibaigus balsavimui – paskelbė, kad Floridoje laimėjo demokratas Alas Gore'as. Netrukus jie pakeitė žinią – pergalę atidavė George'ui W.Bushui. Galiausiai pripažino, kad skirtumas per mažas ir deklaravo, kad rezultatai šioje valstijoje neaiškūs.

Besibaigiant rinkimų nakčiai paaiškėjo, kad G.W.Bushas Floridoje laimėjo vos 1784 balsais – dėl tokio mažo skirtumo buvo automatiškai paskelbtas balsų perskaičiavimas.

Ginčas dėl Floridos truko daugiau nei mėnesį. Galiausiai Aukščiausiasis teismas sustabdė balsų perskaičiavimą ir atidavė pergalė G.W.Bushui 537 balsų skirtumu. Jis ir tapo JAV prezidentu. Šiemet G.W.Bushas nebalsavo už nieką – kartu su žmona savo biuletenius paliko tuščius.

04.14 val. Pavojingi signalai H.Clinton

D.Trumpas pirmauja Virdžinijos valstijoje, nors apklausos rodė, kad H.Clinton čia turėjo nugalėti apie 5 proc. punktų skirtumu.

Prie „saugių“ respublikoniškų valstijų pridėjus Virdžiniją, Floridą ir Šiaurės Karoliną, o visose šiose trijose valstijose D.Trumpas pirmauja, susikaupia 209 rinkikų balsai. Pridėjus Džordžiją, Ohają, Arizoną, Ajovą, Nevadą ir Pietų Karoliną – o visose šiose valstijose D.Trumpui prognozuota pergalė, bus galima daryti išvadą, kad D.Trumpas bus naujasis JAV prezidentas.

Meksikos pesas reaguoja į geras žinias D.Trumpui – jo kursas nukrito beveik 3 procentais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose

04.08 val. Pagaliau oficialiai konstatuojama H.Clinton pergalė Ilinojuje – gimtojoje prezidento B.Obamos valstijoje. Demokratei atitenka 20 rinkikų balsų. Iškart po to – dar 29 rinkikų balsai iš Niujorko valstijos. H.Clinton sąskaitoje kol kas – 97 rinkikų balsai.

Savo ruožtu D.Trumpas susišlavė pergales Teksase (net 38 rinkikų balsai) Šiaurės ir Pietų Dakotose, Vajominge, Kanzase ir Nebraskoje. Respublikonų kandidatas yra surinkęs 97 rinkikų balsus.

04.00 val. Be galo įtempta kova Floridoje, žinoma, susilaukia milžiniško dėmesio socialiniuose tinkluose. Valstija ir taip dažnai JAV tampa anekdotų taikiniu, tad nekeista, kad viena populiariausių iliustracijų apie Floridą ir vėl tampa ją nuo JAV atpjaunantis Kiškis Kvanka.

03.57 val. D.Trumpas laimėjo Misisipėje, dar vienoje respublikonų dominuojamoje valstijoje. Tai jam virto 6 rinkikų balsais. Dabar Respublikonų kandidatas jau turi surinkęs 66 rinkikų balsus, o H.Clinton – 48.

Netrukus balsavimas baigiasi Niujorke, Viskonsine, Luizianoje, Minesotoje, Nebraskoje, Vajominge, Kolorade, Naujojoje Meksikoje ir Arizonoje.

03.44 val. Skelbiama H.Clinton pergalė Rod Ailande. Tai reiškia 4 papildomus rinkikų balsus. Iš viso buvusi JAV valstybės sekretorė dabar turi 48 rinkikų balsus, o D.Trumpas – 60. Pergalę užtikrins 270 rinkikų balsų.

03.40 val. JAV respublikonai išlaikys kontrolę Atstovų Rūmuose

Respublikonų partija per antradienį vykstančius rinkimus tikriausiai išsaugos daugumą JAV Atstovų Rūmuose, rodo dviejų televizijų prognozės.

Televizijos NBC ir ABC pranešė, kad ankstyvieji balsų skaičiavimo rezultatai rodo, kad ši partija išsaugos bent 218 mandatų 435 vietų JAV Kongreso žemuosiuose rūmuose.

03.32 val. Kaip ir tikėtasi, D.Trumpas nugalėjo Alabamos valstijoje ir į krepšį įsimetė 9 rinkikų balsus. Šiuo metu – oficialiai – D.Trumpas yra surinkęs 60 rinkikų balsų, o H.Clinton – 44.

03.23 val. D.Trumpas laimėjo ir Tenesyje – valstijoje, kur 2012 metais B.Obamą nugalėjo ir Mittas Romney. Respublikonų kandidatui atiteko dar 11 rinkikų balsų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose

03.22 val. Floridoje į priekį vėl išsiveržė D.Trumpas. Sukaičiavus 89 proc. balsų jis surenka 48,6 proc., H.Clinton – 48,4 proc. Kandidatus skiria vos 15 tūkst. balsų.

03.17 val. Sulaikytas vyras, mėginęs balsuoti antrą kartą

Vienoje Teksaso apygardoje netoli Hjustono sulaikytas vyras, kuris mėgino antrą kartą atiduoti savo balsą. Pareigūnams jis sakė dirbantis D.Trumpui ir taip išbandantis sistemos pažeidžiamumą.

03.16 val. D.Trumpas laimi P.Karoliną

D.Trumpas nugalėjo Pietų Karolinoje, nors jo pergalės paskelbimas užtruko neįprastai ilgai. Jam atiteko 9 rinkikų balsai, tad dabar jų iš viso yra 40. H.Clinton turi 44 rinkikų balsus.

03.05 val. H.Clinton laimi: 44 prieš 31

H.Clinton nugalėjo Masačusetse (11 rinkikų balsų), Merilande (10 rinkikų balsų), Naujajame Džersyje (14 rinkikų balsų), Delavere (3 rinkikų balsai) ir Kolumbijos apygardoje (Vašingtone, 3 rinkikų balsai). D.Trumpas susirinko Oklahomos rinkikų balsus – septynis.

Tai reiškia, kad H.Clinton lenktynėse pagal rinkikų balsus išsiveržė į priekį. Demokratė yra užsitikrinusi 44, o D.Trumpas – 31 rinkikų balsą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Amerikiečiai balsuoja prezidento rinkimuose

03.00 val. Užsidarė apylinkės 16-oje valstijų

Užsidarė balsavimo apylinkės dar 16 valstijų – Alabamoje, Konektiktute, Delavere, galutinai – Floridoje, Ilinojuje, Meine, Merilande, Masačusetse, Misisipėje, Misūryje, Naujajame Hampšyre, Naujajame Džersyje, Oklahomoje, Pensilvanijoje, Rod Ailande, Tenesyje ir Kolumbijos apygardoje.

Ypatingą dėmesį analitikai skiria svyruojančiai, bet blyškiai mėlynai (demokratus palaikančiai, – red.) Pensilvanijos valstijai.

02.59 val. Geros žinios H.Clinton Floridoje

H.Clinton veržiasi į priekį Floridoje. Suskaičiavus 75 proc. balsų ji pirmauja su 49,4 proc. balsų. D.Trumpas laimi 47,8 proc.

02.53 val. Mariači grupė atvyko prie „Trump Tower“

„Sol Mixteco“ mariači grupė atvyko prie D.Trumpui priklausančio „Trump Tower“ dangoraižio ir pradėjo groti. Praeiviai juos pasitiko plojimais, tačiau prie muzikantų iškart prisistatė policijos pareigūnai ir paprašė jų šiek tiek pasitraukti. Viena iš D.Trumpo kampanijos vinių buvo pažadas pastatyti sieną tarp JAV ir Meksikos, iš kurios neva plūsta nusikaltėliai.

02.49 val. Įtempta kova Floridoje

Vėl pasikeitė pirmaujantis kandidatas Floridos valstijoje. Suskaičiavus 65 proc. balsų į priekį išsiveržė H.Clinton su 49,2 proc. D.Trumpas kol kas gauna 47,9 proc.

02.33 val. Prognozuota D.Trumpo pergalė Vakarų Virdžinijoje

Tai jokia staigmena, bet D.Trumpas laimi Vakarų Virdžinijos valstijoje ir surenka dar 5 rinkikų balsus. Rezultatas – 24 prieš tris respublikonų kandidato naudai.

„Kalnų valstija“ itin karštai rėmė D.Trumpą per Respublikonų pirminius rinkimus, o čia jis populiarus dėl pažadų sukurti naujų darbo vietų kalnakasybos sektoriuje. H.Clinton Vakarų Virdžinijoje nemėgstama dėl komentarų, esą įžeidusių valstijos darbininkus.

02.21 val. Trileris Floridoje

Kova Floridoje vyksta dėl kiekvieno balso – tai D.Trumpas, tai H.Clinton veržiasi į priekį.

Suskaičiavus 43 proc. balsų pirmauja D.Trumpas su 49,1 proc. balsų. H.Clinton gavo 48,1 proc.

Florida – viena iš svarbiausių valstijų. Čia kandidatas gaus 29 rinkikų balsus. Pergalei rinkimuose reikia 270.

02.15 val. D.Trumpas ruošiasi švęsti valgydamas savo biusto formos tortą

„Twitter“ sušmėžavo nuotraukos, kuriose matyti, kad į dangoraižį „Trump Tower“ Manhatane gabenamas didelis D.Trumpo biusto formos tortas. Būtent šiame dangoraižyje milijardierius respublikonų kandidatas laukia rinkimų rezultatų.

Kaip buvo skelbiama anksčiau, „Trump Tower“ vyksta privatus D.Trumpo, jo šeimos ir artimiausių draugų vakarėlis. Tada magnatas planuoja vykti „švęsti pergalės“ į viešbutį „Marriott“ – tikriausiai ten šis D.Trumpo biustas ir bus supjaustytas ir suvalgytas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas ruošiasi švęsti valgydamas savo biusto formos tortą
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Trumpas ruošiasi švęsti valgydamas savo biusto formos tortą

02.08 val. D.Trumpas nugalėjo Kentukyje ir Indianoje, o H.Clinton – Vermonte

Naujienų agentūra AP skelbia, kad D.Trumpas nugalėjo Kentukyje ir Indianoje, o H.Clinton – Vermonte.

Tai reiškia, kad D.Trumpui atitenka 8 Kentukio valstijos rinkikų balsai ir 11 Indianos valstijos rinkikų balsų. Rinkimų Vermonte rezultatai padovanojo H.Clinton 3 rinkikų balsus. Taigi kol kas rezultatas – 19 prieš 3 D.Trumpo naudai.

Tokie rezultatai šiose trijose valstijose buvo aiškūs iš anksto. Vermontas už demokratų kandidatą balsuoja nuo pat 1988 metų, o Kentukis už respublikoną – nuo 2000-ųjų.

Indiana laikoma respublikonų tvirtove, nors 2008 metais čia nugalėjo Barackas Obama. Respublikonai po ketverių metų atkovojo valstiją ir vėl laimėjo šiemet.

Pergalei rinkimuose reikia 270 rinkikų balsų.

02.05 val. Baigtas balsavimas penkiose valstijose – Floridoje, Virdžinijoje, Džordžijoje, Pietų Karolinoje ir Vermonte. Kandidatams ypač svarbi pergalė Floridoje (29 rinkikų balsai).

1.33 val. Šūviai Kalifornijoje prie balsavimo vietų

Kalifornijos Asuzos apylinkėje, netoli dviejų balsavimo vietų, buvo pašauti mažiausiai keturi žmonės. Vienas jų mirė.

Teritorija uždaryta. Šaulys kol kas nesugautas.

1.21 val. Rezultatai iš Indianos

Suskaičiavus 1 proc. rinkėjų balsų Indianoje, D.Trumpas pirmauja su 70,1 proc. balsų. H.Clinton pelnė 26,1 proc.

Čia nugalėjęs kandidatas gaus 11 rinkikų balsų.

1.07 val. Pasirodė pirmieji rezultatai

Pirmieji rinkimų rezultatai pasirodė iš Kentukio valstijos. Kol kas suskaičiuota tik 1 proc. balsų. D.Trumpas pelnė 68,3 proc., H.Clinton – 28,1 proc.

Tokie rezultatai nestebina – pergalė šioje valstijoje prognozuojama Respublikonų kandidatui. Čia nugalėjęs kandidatas gaus 8 rinkikų balsus.

00.57 val. Išankstinės apklausos – geros žinios H.Clinton

„ABC News“ skelbia, kad išankstinių apklausų duomenimis, 54 proc. rinkėjų neigiamai vertina H.Clinton, tuo tarpu D.Trumpą – net 61 proc. rinkėjų.

Tokie rezultatai rodo, kad abiejų kandidatų nepopuliarumas – rekordiškai aukštas. Pavyzdžiui, 2012 m. B.Obamą neigiamai vertino 46 proc. rinkėjų, M.Romney – 50 proc.

Rinkėjai taip pat mano, kad abu kandidatai nėra patikimi ir sąžiningi – 59 proc. taip mano apie H.Clinton, apie D.Trumpą – 65 proc. Toks klausimas išankstinėse apklausose užduotas pirmą kartą.

H.Clinton geriau rinkėjų vertinama kalbant apie kvalifikaciją ir temperamentą. 53 proc. mano, kad ji turi pakankamai kvalifikacijos tapti prezidente, apie D.Trumpą taip galvoja 37 proc.​

00.43 val. Prašoma pratęsti balsavimą Šiaurės Karolinoje

Šiaurės Karolinoje teismo prašoma įpareigoti pratęsti balsavimą vienos apygardoje valstijoje iki 21 val. vietos laiku (4 val. Lietuvos laiku), nes buvo užstrigusi balsų registravimo sistema.

Apie trikdžius buvo pranešta ir Kolorado valstijoje, tačiau jie greitai buvo sutvarkyti.

00.14 val. G.W.Bushas su žmona nebalsavo nė už vieną kandidatą

Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas su žmona Laura savo biuletenius paliko tuščius. Buvusio šalies vadovo atstovas spaudai „NBC News“ patvirtino, kad G.W.Bushas su žmona nebalsavo nė už vieną kandidatą.

Nei G.W.Bushas, nei jo tėvas, taip pat buvęs prezidentas George'as H.W. Bushas per rinkimų kampaniją neišreiškė paramos Respublikonų kandidatui D.Trumpui.

VIDEO: 15min paaiškina: kaip už prezidentą balsuoja amerikiečiai?

00.05 val. Trumpas paskutinę minutę paragino rinkėjus suskubti balsuot

Respublikonų kandidatas į JAV prezidento postą Donaldas Trumpas antradienį paskutinę minutę paragino rinkėjus ateiti pareikšti savo valią ir tikino, kad rinkimai „dar toli gražu nesibaigė“, likus kelioms valandoms iki balsavimo apylinkių užsidarymo Rytų pakrantėje.

D.Trumpas tikisi surinkti vėlyvų rinkėjų balsų kai kuriose svarbiausiose svyruojančiose valstijose, tarp jų Floridoje. Jeigu D.Trumpas neužsitikrins pergalės šioje pietinėje valstijoje, jo šansai tapti Baltųjų rūmų šeimininku taptų itin menki.

„Nenuleiskit rankų, toliau eikit balsuoti – šie rinkimai TOLI GRAŽU DAR NESIBAIGĖ! Mums gerai sekasi, bet liko daug laiko. PIRMYN, FLORIDA!“ – rašoma D.Trumpo „Twitter“ žinutėje.

Balsavimas Floridoje baigsis 19 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku.

00.00 val. Varžovai rezultatų lauks netoliese vienas nuo kito

Hillary Clinton su šeima rinkimų rezultatų lauks prabangiame viešbutyje, Mahatane. Šis viešbutis įsikūręs vos kelios minutės pėsčiomis nuo dangoraižio „Trump Tower“. Pastarajame rinkimų atomazgos lauks D.Trumpas su šeimos nariais.

Į dangoraižį jau atvežtas D.Trumpo biustas-tortas, kurį skanaus laukiantieji rezultatų.

VISOS RINKIMŲ DIENOS ĮVYKIŲ CHRONOLOGIJĄ RASITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius