-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikra kritika: aštrius klausimus Vladimirui Putinui režisavo Kremlius

Kai praėjusią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kelias valandas atsakinėjo į tautos klausimus tiesioginiame eteryje, ekrano kampe vis pasirodydavo jam skirti aštrūs klausimai: „Ar ne per ilgai sėdite ant sosto?“, „Kada pasitrauksite?“ Stebėtojai sujudo: prasprūdo pro režimo cenzūrą! Deja, ir tokie nepatogūs klausimai buvo surepetuoti ir palaiminti Kremliuje.
V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti
V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti / „Twitter“ nuotr.

Tai BBC Rusijos tarnybai patvirtino Pirmojo kanalo transliacijų režisieriai, rūpinęsi „Tiesiogine linija su Vladimiru Putinu“, ir Kremliaus spaudos tarnyba.

Per keturias transliacijos valandas V.Putinas atsakė į įvairiausius klausimus – apie socialinę politiką, sveikatą, infrastruktūrą, šalies ekonomikos būklę, užsienio politiką.

Tokia telekonferencija tradicinė, tačiau tik šiemet jos žiūrovai ekrano kampe matė, suprask, SMS žinutėmis atsiunčiamus klausimus. O pastarieji pasirodė labai įdomūs.

„Twitter“ nuotr./V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti
„Twitter“ nuotr./V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti

Pastabos ekrano kampe

Dalis, žinoma, buvo paprasti, nesunkūs. Bet buvo ir kandokų replikų. Pavyzdžiui, viena žinutė buvo tokia: „Putinai, ar tikrai manai, kad žmonės tiki šituo cirku su netikrais klausimais?“

„Kada pasitrauksite?“ „Ar tiesa, kad Aleksejus Navalnas kuria apie jus savo kitą filmą?“ „Kai sakote, kad „saviškių neišduodame“, ar tai taikoma kleptokratams ir korumpuotiems pareigūnams?“

„Twitter“ nuotr./V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti
„Twitter“ nuotr./V.Putinui SMS žinutėmis užduota aštrių klausimų, bet paaiškėjo, kad jie buvo surežisuoti

Panašių klausimų buvo ir daugiau, o V.Putinas į juos dėmesio nekreipė, galbūt ir nematė. Tik transliacijai einant į pabaigą laidą vedęs Pirmojo kanalo atstovas Dmitrijus Borisovas paklausė prezidento, ką jis mano apie klausimus ekrane kampe.

V.Putinas tuomet atsakė į kelis klausimus „iš ekrano“, o tada padarė išvadą: „Šitie klausimai akivaizdžiai neparuošti.“ Netrukus jis dar susiraukęs pratarė: „Korumpuoti pareigūnai – ne maniškiai“. Netrukus transliacija baigėsi.

Dirbtinė provokacija

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas vėliau teigė, kad visi aštrūs, kritiški klausimai bus surinkti į vieną aplanką ir perduoti šalies lyderiui.

D.Peskovas: „Ekrane pasirodė tai, kas buvo atsiųsta. Viskas ėjo tiesia linija.“

Jis tradiciškai neigė, kad klausimai paruošiami ir patikrinami iš anksto. Atskirai D.Peskovas paminėjo SMS žinutėmis atsiųstas užklausas: „Ekrane pasirodė tai, kas buvo atsiųsta. Viskas ėjo tiesia linija.“

Tačiau po kelių dienų transliaciją rengę technikai BBC Rusijos tarnybai prasitarė, kad visi klausimai – ir iš rajonų, ir iš studijos, ir atsiųsti SMS žinutėmis – buvo iš anksto suderinti su Kremliaus spaudos tarnyba.

Esą greta transliacijos režisierių, kurie nekišo nagų prie klausimų perdavimo į ekranus, budėjo tokie Kremliui artimi asmenys kaip Pirmojo kanalo generalinis direktorius Konstantinas Ernstas, NTV vadovas Aleksejus Zemskis ir kiti.

Kadras iš „Youtube“/Konstantinas Ernstas
Kadras iš „Youtube“/Konstantinas Ernstas

Bet jei pastabos ir klausimai buvo suderinti, kodėl juos reikėjo rodyti? Juk klausimai buvo kritiški. Pasak ekspertų, toks ir buvo tikslas.

„Manau, kad tie klausimai buvo paruošti kaip savotiška dirbtinė provokacija, siekiant užkirsti kelią kalboms apie cenzūrą. Juk rinkimų kampanija, žinote! Visa tai viešieji ryšiai – na, tokie, kad kažkas ir blogo būtų“, – teigė vienas BBC Rusijos tarnybos šaltinis.

Siekia sudominti rinkimais

Be to, kaip sako analitikas Konstantinas Kalačiovas, Kremlius norėjo parodyti, kad Rusijoje egzistuoja žodžio laisvė, kad visi, net kritikai, gali pasiekti prezidentą.

K.Kalačiovas: „Reikalinga dramaturgija, kuri užtikrintų didelį rinkėjų aktyvumą. „Tiesioginė linija“ šiuo aspektu yra atsakas į grėsmę kampanijai, o pagrindinė grėsmė – vis menkesnis domėjimasis pagrindinio kandidato asmeniu.“

„Vyriausybė ir taip turėtų vengti situacijos gražinimo – geriau rodyti tikrąsias rinkėjų nuotaikas, juolab kad prezidentui niekas negresia. Jo rinkimų reitingas viršija 60 proc.“, – mano K.Kalačiovas.

Rusijoje kitais metais vyks prezidento rinkimai. Beveik neabejojama, kad V.Putinas juose dalyvaus ir sieks perrinkimo – kitaip tariant, bus perrinktas.

Anot K.Kalačiovo, vis dėlto gali būti, kad „SMS klausimų“ turinį paveikė opozicijos aktyvisto A.Navalno organizuoti protestai, vykę birželio 12 dieną. Tačiau apžvalgininkas kritiškų klausimų praleidimą į eterį visų pirma sieja būtent su noru sudominti Rusiją kitų metų rinkimais.

„Reikalinga dramaturgija, kuri užtikrintų didelį rinkėjų aktyvumą. „Tiesioginė linija“ šiuo aspektu yra atsakas į grėsmę kampanijai, o pagrindinė grėsmė – vis menkesnis domėjimasis pagrindinio kandidato asmeniu“, – tvirtino K.Kalačiovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius