Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netrukus sulauksime pilnos R.Muellerio ataskaitos: ar ne per anksti triumfavo D.Trumpas?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas garsiai ir tikrai netrumpai šventė, kai generalinis prokuroras Williamas Barras konstatavo, kad specialusis prokuroras Robertas Muelleris nerado D.Trumpo administracijos susimokymo su Rusija ženklų. Tačiau jau greitai amerikiečiai galės išvysti pilną, nors ir redaguotą, R.Muellerio ataskaitą, o tai reiškia, kad pergalę prezidentas galbūt šventė per anksti, rašo naujienų agentūra AP.
Robertas Muelleris
Robertas Muelleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

W.Barras antradienį Kongrese pasakė, kad „per savaitę“ paskelbs redaguotą specialiojo prokuroro R.Muellerio ataskaitą dėl Rusijos kišimosi į JAV rinkimus.

R.Muellerio vykdyto tyrimo išvadų nekantriai laukia ir demokratai, ir respublikonai – dokumento turinį neabejotinai bus stengiama pateikti reikiamoje politinėje šviesoje.

Vis dėlto dabar, kai Amerikos visuomenė galės susipažinti ne su W.Barro parašyta keturių lapų tyrimo ataskaita, o su visu dokumentu, dalis D.Trumpo sąjungininkų būgštauja, kad prezidentas paskubėjo triumfuoti.

Jie ragina Baltuosius Rūmus griebtis prevencinių smūgių priešininkams. O D.Trumpas, regis, su tokia strategija visiškai sutinka.

Puola ir tyrėjus, ir demokratus

„Demokratai niekada nebus patenkinti – kad ir ką gautų, kad ir kiek gautų, kad ir kiek puslapių perskaitytų“, – „Twitter“ pirmadienį parašė JAV prezidentas, prieš tai dar iškoneveikęs „Bobo Muellerio komandą, sudarytą iš 13 Trumpo nekenčiančių žmonių ir piktų demokratų“.

D.Trumpas akivaizdžiai siekia iš anksto diskredituoti R.Muellerio ataskaitos viešinimo procesą ir su sąjungininkais puola tiek paties specialiojo prokuroro komandą, tiek demokratus, siekiančius, kad būtų paskelbta net neredaguota ataskaita.

Prezidentas, atrodo, jau nebesutinka, kad R.Muelleris elgėsi garbingai – taip D.Trumpas kalbėjo kitą dieną po to, kai generalinis prokuroras paskelbė ataskaitos išvadų santrauką.

Jis su parankiniais dabar viešai abejoja tyrėjų profesionalumu ir tyrimo patikimumu, nors trečiadienį pats prisipažino „nematęs ir neskaitęs“ pilnos R.Muellerio tyrimo ataskaitos.

„Taip, jūs velniškai teisūs – aš juos puolu, – AP teigė vienas D.Trumpo teisininkų Rudy Giuliani. – Niekada nemaniau, kad jie (R.Muellerio komanda, – red.) dirbo profesionaliai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

Vien dėl to, kad yra galybė įrodymų, jog prezidentas nepadarė nieko blogo, jie turėjo pripažinti nieko neradę. Aišku, jie stengėsi.“

Ragina paskelbti visą ataskaitą

R.Muelleris tyrimą vykdė beveik dvejus metus, o kai galiausiai jį baigė, W.Barras trumpu viešu pranešimu informavo JAV ir visą pasaulį, kad specialusis prokuroras nerado jokių įrodymų, esą D.Trumpo kampanija buvo susimokiusi su Rusijos vyriausybe, kuri neva padėjo respublikonų kandidatui laimėti 2016-ųjų prezidento rinkimus.

D.Trumpas pareiškė, kad R.Muellerio tyrimas buvo „bandymas suplėšyti mūsų didžią demokratiją“.

Be to, nors R.Muelleris nepaskelbė aiškios išvados, ar D.Trumpas trukdė teisingumui, W.Barras ir jo pavaduotojas Rodas Rosensteinas nutarė, kad prezidentas tokio nusikaltimo neįvykdė.

Įdomu tai, kad W.Barro laiške pačios R.Muellerio komandos skelbtas turinys beveik necituojamas, bet keli žodžiai yra. O jie aiškiai skelbia, kad prezidentas nėra reabilituojamas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Williamas Barras

Todėl nenuostabu, kad demokratai, po praėjusių metų vidurio kadencijos rinkimų perėmę Atstovų Rūmų kontrolę, iškart pareiškė, jog kvies R.Muellerį liudyti Kongrese, o taip pat – kad sieks visos 400 puslapių dydžio ataskaitos paviešinimo.

Bet traukinys jau buvo pajudėjęs. Respublikonai triukšmingai tikino, esą D.Trumpas buvo reabilituotas, keikė esą šališkas demokratų inicijuotas procedūras Atstovų Rūmuose, puolė paskirus žurnalistus, rašiusius apie galimą D.Trumpo kampanijos susimokymą su Kremliumi.

Pats prezidentas per renginį Mičigano valstijoje pareiškė, kad R.Muellerio tyrimas buvo „bandymas suplėšyti mūsų didžią demokratiją“.

Svarbus pirmasis įspūdis

Mažiausiai šeši Baltųjų Rūmų pareigūnai AP neoficialiai pripažino, kad administracija puikiai suvokia, jog džiaugiamasi buvo per anksti. Tačiau toks esą ir buvo tikslas – nustatyti kryptį bet kokioms diskusijoms apie R.Muellerio ataskaitą.

Suprask, D.Trumpo aplinka žino, kad artimiausioje ateityje gali pasirodyti prezidentui ir respublikonams žalingos informacijos, susijusios su specialiojo prokuroro tyrimu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Net paties W.Barro laiške leidžiama suprasti, kad R.Muelleris nagrinėjo mažiausiai vieną kol kas nežinomą prezidento poelgį, kurį galbūt būtų galima vertinti kaip trukdymą teisingumui.

Be to, keli Baltųjų Rūmų patarėjai privačiai teigia be galo trokštantys, kad istorijos apie tariamus D.Trumpo ir jo aplinkos ryšius su Rusija – palankios prezidentui ar ne – pagaliau dingtų iš antraščių.

Kai kurie prezidento patikėtiniai baiminasi, kad skubėjimas skelbti triumfą gali atsirūgti – jei paviešintoje ataskaitoje būtų kokių nors D.Trumpui nepalankių sensacijų. Kita vertus, respublikonai kitaip elgtis turbūt ir negalėjo.

„Manau, kad jie darė tai, ką turėjo daryti. Nepriklausomai nuo to, ką pranešė Barras, respublikonai reikėjo kalbėti apie pergalę, – teigė JAV dešiniųjų strategas Alexas Conantas. – Pirmieji įspūdžiai svarbūs.

O pirmasis įspūdis apie Muellerio ataskaitą Trumpui buvo labai palankus.“

Ieško kaltųjų

Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas, respublikonų senatorius Richardas Burras mano, kad paviešinus visą R.Muellerio ataskaitą gali kilti naujų klausimų D.Trumpui, bet dokumente esą nebus nieko, kas galėtų sukelti realią grėsmę Baltiesiems Rūmams.

„Asmeniškai manau, kad ne viskas ataskaitoje labai patiks administracijai, – pareiškė R.Burras ir pridūrė nežinantis, kas rašoma ataskaitoje. – Turbūt bus dalykų, kurie privers žmones aikčioti. Bet ar tai peržengs ribą? Atrodo, kad ne.“

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Burras
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Burras

D.Trumpui ištikimi Kongreso respublikonai, regis, nutarę rizikuoti – jie toliau sėja abejones dėl paties R.Muellerio tyrimo inicijavimo.

Antai tame pačiame Atstovų Rūmų Žvalgybos komitete dirbantis respublikonų senatorius Devinas Nunesas sekmadienį „Fox News“ teigė į Teisingumo departamentą išsiuntęs aštuonias užklausas dėl baudžiamųjų kaltinimų galimybės.

„Fox News“ laidos vedėjos Marios Bartiromo paragintas „nubėgti pergalės ratą“, D.Nunesas pabrėžė, kad savo kovą tęs – esą galutinė pergalė dar tik bus pasiekta.

„Iš tiesų laiko pergalės ratams nėra. Žmonės, atsakingi už šią nesąmonę, turi atsakyti“, – tvirtino respublikonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius