Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

„New York Times“: V.Putinas aktyviai signalizuoja Vakarams, kad yra pasirengęs paliauboms

Viešumoje Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas apsimeta, kad yra pasirengęs tęsti karą neribotą laiką. Tačiau „užkulisinės diplomatijos“ kanalais jis signalizuoja Vakarams, kad norėtų kuo greičiau sudaryti taikos sutartį. Apie tai, remdamasis pokalbiais su dešimtimis su situacija susipažinusių rusų ir kitų šalių atstovų, rašo laikraštis „The New York Times“.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

Pasak gerai informuotų šaltinių, V.Putinas siuntė signalus apie savo pasirengimą sudaryti susitarimą net ir po sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo 2022 m. rugsėjį. Nauja šių signalų banga prasidėjo jau šių metų rugsėjį. Kremlius yra pasirengęs sutikti su paliaubomis ir konflikto įšaldymu dabartinėje kontakto linijoje.

Šie signalai sklinda keliais kanalais, be kita ko, per užsienio vyriausybes, turinčias ryšių ir su Jungtinėmis Valstijomis, ir su Rusija. Neoficialūs Rusijos emisarai su pašnekovais kalbėjosi apie galimo susitarimo, kuriam V.Putinas pritartų, kontūrus.

„V.Putinas ir Rusijos kariuomenė nenori toliau didinti savo pajėgumų“, – sakė vienas tarptautinis pareigūnas, šį rudenį susitikęs su aukštais Rusijos pareigūnais.

Kai kurie analitikai teigia, kad V.Putinui naudingas ilgas karas ir jis nori atidėti bet kokias derybas iki galimo buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo sugrįžimo į valdžią 2024 m. Tačiau vienas buvęs Rusijos pareigūnas teigia, kad iš tikrųjų V.Putinas mieliau rinktųsi greitesnį susitarimą, nes karui būdingas neapibrėžtumas.

Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas
Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas

Šaltiniai teigia, kad Rusijos propaganda lengvai paaiškins rusams, kodėl tokios „lygiosios“ iš tikrųjų yra „pergalė“, ypač daug dėmesio skirdama sausumos koridoriaus į Krymą užkariavimui. Pasak vieno iš leidinio pašnekovų, idealus laikas tokiam susitarimui sudaryti būtų prieš kovo mėnesį vyksiančius Rusijos prezidento rinkimus.

Turi sąlygų

Amerikos pareigūnai jau dabar pastebi pasikeitusią V.Putino poziciją, jis nebereikalauja nušalinti dabartinės vyriausybės Kyjive. Pasak jų, V.Putino siūlomas paliaubų susitarimas išsaugotų suverenią Ukrainą su sostine Kyjive, bet paliktų Rusijai kontroliuoti beveik 20 proc. jau užkariautos Ukrainos.

Tarp daugybės kliūčių, galinčių trukdyti tokiam susitarimui, yra V.Putino pasiryžimas neleisti Ukrainai įstoti į NATO. Tačiau vienas buvęs Rusijos pareigūnas sakė, kad šis klausimas iš tikrųjų nebūtų kliūtis, nes aljansas vis tiek greitai nepriims Ukrainos.

Vis dėlto aukšto rango JAV pareigūnai išreiškė abejonę, ar kuris nors žymus Ukrainos politikas galėtų sutikti su susitarimu, pagal kurį tokia didelė Ukrainos teritorijos dalis atitektų Rusijai.

Be to, daugelis Vakaruose apskritai skeptiškai vertina paliaubų susitarimą, nes jis tik suteiks V.Putinui laiko persiginkluoti artėjančiam naujam puolimui.

„Jie (rusai) niekada nesilaikė jokių susitarimų. Ir pažeidinėjo juos iš karto, kai tik pamatydavo, kad tai patogu“, – sakė Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius, pažymėdamas, kad V.Putinas svajoja „atkurti imperiją“.

Kai kurie JAV pareigūnai taip pat sako, kad Kremliaus signalai apie pasirengimą susitarti gali būti tik bandymas suklaidinti ir iš tikrųjų nerodo pasirengimo kompromisui. Buvę Rusijos pareigūnai priduria, kad V.Putinas gali persigalvoti ir atsisakyti susitarimo, jei Rusijos kariai įgis apčiuopiamą pranašumą fronte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius