-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nežaboto godumo veidas – Martinas Shkrelis, gyvybes gelbstintį vaistą branginęs 4 tūkst. procentų

BBC rašo, kad Martinas Shkrelis gali būti nekenčiamiausias žmogus Amerikoje. „Bloomberg“, apibūdindami jo verslo istoriją, pasirinko būdvardį „blogai pagarsėjęs“. „The Daily Beast“ tiesiai šviesiai jį vadina didžiausiu šikniumi farmacijoje. Beveik visose publikacijoje jis vadinamas „bro“ (JAV dažnai taip vadinami jauni baltaodžiai privilegijuoti, egocentriški ir seksistiški vyrai, kurie laiko save „alfa vyrais“). Tačiau pats M.Shkrelis, kuris nusprendė gyvybes gelbstinčius vaistus pabranginti daugiau nei 4 tūkst. procentų, save vadina altruistu, rašo „The Washington Post“.
Martinas Shkrelis
Martinas Shkrelis / Nuotr. iš „Twitter“

Kai susilaukė visuotinės kritikos už tokį sprendimą, viename interviu jis teisinosi, kad iki šiol kaina už vaistus buvo tokia maža, kad „bet kuri ją pardavinėjanti įmonė prarastų pinigus“. Jis taip tikino, kad nauja kaina leistų sulaukti pritingo pelno – „visiškai ne perdėto“.

„Galiu suprasti, kaip tai gali atrodyti godu, bet manau, kad yra ir labai daug altruistinių aspektų tame“, – aiškino M.Shkrelis.

Vos rugpjūtį įsigijęs daugiau nei 60 metų naudojamą vaistą „Daraprim“, jis nusprendė jo kainą padidinti nuo 13,50 JAV dolerio iki 750 JAV dolerių už tabletę. 

M.Shkrelis yra farmacijos įmonės „Turing“ įkūrėjas ir vadovas. Šią savaitę „The New York Times“ paskelbė, kad vos rugpjūtį įsigijęs daugiau nei 60 metų naudojamą vaistą „Daraprim“, jis nusprendė jo kainą padidinti nuo 13,50 JAV dolerio iki 750 JAV dolerių už tabletę. 

Vaistas sukurtas ir tobulintas jau seniai – tai reiškia, kad tyrimų išlaidos teko ankstesniam vaisto savininkui. Šios tabletės nėra dažnai vartojamos, tačiau laikomos efektyviausiu vaistu gydant nuo toksoplazmozės, ir paprastai skiriamios daugumai kenčiantiems nuo šios infekcijos.

„Gydymo kurso, kuris išgelbėtų tavo gyvybę, kaina yra vos tūkstantis JAV dolerių, o mes žinome, kad vaistai nuo vėžio gali kainuoti 100 tūkst. JAV dolerių ar daugiau, vaistai nuo retų ligų gali kainuoti ir pusę milijono dolerių“, – viename interviu bandė aiškinti M.Shkrelis, tarsi visi gyvybes gelbstintys vaistai turėtų kainuoti žvėriškus pinigus.

Kai reporteris jam atkirto, jog „Daraprim“ gaminimo savikaina yra be galo maža – vos vienas doleris už tabletę, M.Shkrelis pareiškė, kad kainos pakėlimas yra būtinas tam, kad „Turing“ uždirbtų daugiau, o dalis pelno galėtų būti skiriama tolimesniems tyrimams ir alternatyvaus vaisto kūrimui, kuris turėtų mažiau šalutinių poveikių. Šį jo argumentą ne viename straipsnyje sutrypė medikai ir mokslininkai. Jų teigimu, „Daraprim“ šalutiniai poveikiai yra pakankamai gerai suvaldomi.

Nuotr. iš „Twitter“/Martinas Shkrelis
Nuotr. iš „Twitter“/Martinas Shkrelis

Po kritikos lavinos M.Shkrelis pažadėjo, kad vaisto kaina bus sumažinta, ir pareiškė, kad komunikuojant apie priežastis dėl kainos padidinimo „buvo padaryta klaidų“. Tiesa, jis pareiškė, kad kainos sumažinimas smogs svarbiems mirtinų ligų tyrimams, ir jis bus priverstas atleidinėti žmones.

„Twitter“ tinkle jam parašė dešimtys tūkstančių žmonių. Ir epitetai nebuvo patys gražiausi – nuo „blogiausio žmogaus Amerikoje“ iki „velnio įsikūnijimo“.

Tačiau tokios jo „klaidos“ – jau ne pirmos. Prieš metus, kai jis buvo „Retrophin“ vadovu, ši įmonė įsigijo vaistą „Thiola“, skirtą gydyti inkstų ligai, ir ketino jo kainą padidinti daugiau nei 20 kartų. „Retrophin“ valdyba atleido M.Shkrelį ir padavė jį į teismą dėl įmonės lėšų netinkamo valdymo reikalaudami 65 mln. JAV dolerių. 

„The Washington Post“ žurnalistė Janell Ross rašo, kad M.Shkrelis tikriausiai reikėtų kreiptis pagalbos į krizių valdymo ekspertus, kad šie išgelbėtų jį nuo jo paties. Tačiau jis, panašu, vis tiek pasmerktas tapti XXI a. godumo simboliu. 

Internautai, panašu, sutinka su ja. Vos per tris dienas nuo naujienos apie kainos didinimą paskelbimo, jam „Twitter“ tinkle rašė daugiau nei 50 tūkst. žmonių. Ir epitetai nebuvo patys gražiausi – nuo „blogiausio žmogaus Amerikoje“ iki „velnio įsikūnijimo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius