-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigerijoje traukinį užpuolę asmenys parodė daugiau įkaitų

Ginkluoti užpuolikai, praėjusį mėnesį šiaurės vakarų Nigerijoje įvykdę didelį atgarsį sukėlusį traukinio užpuolimą, paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti keliolika įkaitų, pagrobtų per ataką.
Nigerijos vėliava
Nigerijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Nigerija

Šie kadrai tapo pirmuoju rodikliu, kiek keleivių galėjo būti pagrobti per įžūlų išpuolį, pareikalavusį aštuonių gyvybių.

Dviejų minučių trukmės vaizdo įraše matyti miške sėdintys apie 20 sėdinčių žmonių; tarp jų esama tiek vyrų, tiek moterų. Tikėtina, kad mažiausiai vienas vyras yra kilęs iš Pietryčių Azijos, o dar mažiausiai vienas tikriausiai yra baltasis. Už jų stovi išsirikiavusi grupė ginkluotų asmenų.

„Esame keleiviai, išvykę iš Abudžos į Kadūną 2022 metų kovo 28 dieną, pirmadienį. Buvome sulaikyti pakeliui“, – vaizdo įraše hausų kalba sako vienas iš pagrobtųjų.

„Nuo to laiko tik mes suprantame, kokioje baisioje padėtyje esame. Čia yra moterų ir vaikų, yra senyvo amžiaus žmonių, turinčių sveikatos problemų“, – priduria jis.

AFP nepavyko nepriklausomai patvirtinti šio vaizdo įrašo, paskelbto socialinėje žiniasklaidoje, autentiškumo.

Tačiau įraše pasirodo Nigerijos žemės ūkio banko generalinis direktorius Alvanas Ali Hassanas.

Jis buvo ir ankstesniame užpuolikų paskelbtame vaizdo įraše. Vėliau bankininkas buvo paleistas, pagrobėjams nusprendus jo pasigailėti musulmonų šventojo Ramadano mėnesio proga.

A.Ali Hassano šeima praėjusią savaitę patvirtino, kad pirmajame vaizdo įraše buvo būtent jis ir kad pagrobėjai jį paleido.

Per gerai apgalvotą išpuolį ginkluoti užpuolikai susprogdino bėgius, kad sustabdytų traukinį, keliavusį iš sostinės Abudžos į Kadūną – pagrindiniu Nigerijos geležinkelio maršrutu.

Paskui jie apšaudė vagonus ir pagrobė kažkiek keleivių iš traukinio vadinamojo VIP skyriaus.

Atsakomybės už išpuolį taip niekas ir neprisėmė, nors netrukus dėl atakos buvo apkaltintos gerai ginkluotos nusikaltėlių, šalyje vadinamų banditais, gaujos. Šios grupuotės jau daugelį metų siaubia Nigerijos šiaurės vakarinius ir centrinius rajonus.

Tačiau analitikai perspėja, kad pirmojo vaizdo įrašo propagandinis stilius, kai kurios pavartotos frazės ir sprogmenų naudojimas išpuolio metu kelia nerimą, jog prie atakos galėjo prisidėti džihadistai.

Banditų gaujos siekia finansinės naudos ir paprastai neturi ideologinių polinkių. Tačiau vietos valdžia ir stebėtojai nerimauja, kad jos turi vis daugiau paskatų vienyti jėgas su religiniais ekstremistais.

Nigerijos saugumo pajėgos jau 12 metų stengiasi numalšinti džihadistų sukilimą šalies šiaurės rytuose, kur veikia grupuotės „Boko Haram“ ir „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“ (ISWAP).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius