Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nikaragvoje nesiliaujant smurtui prasideda balsavimas prezidento rinkimuose

Nikaragvoje, kur kilo trečiosios kadencijos siekiančio prezidento Danielio Ortegos šalininkų ir priešininkų susirėmimai, sekmadienį prasidėjo balsavimas šalies vadovo rinkimuose.
Rinkėjai laukia Nikaragvoje
Rinkėjai laukia Nikaragvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nikaragva

Maždaug 150 D.Ortegos Sandinistų nacionalinio išvadavimo fronto (FSLN) ir Nepriklausomos liberalų partijos (PLI) šalininkų, ginkluotų lazdomis ir akmenimis, šeštadienį susipešė viename į šiaurę nuo sostinės Managvos esančiame Sebako mieste, pranešė vietos pareigūnai.

Mažiausiai 15 protestuotojų ir du policininkai buvo sužeisti. Vieno tų sužeistųjų žaizdos yra šautinės arba atsiradusios per savadarbės minos sprogimą, sakė ugniagesių atstovas.

Pranešama, kad tas incidentas prasidėjo PLI šalininkams pareikalavus parodyti tapatybės dokumentus. Policija atkūrė tvarką.

D.Ortega, buvęs kairiųjų sukilėlis ir griežtas JAV kritikas, pakeitė šios skurdžiausios centrinės Amerikos valstybės taisykles, kad galėtų siekti trečiosios kadencijos.

65 metų D.Ortega, kuris yra Venesuelos prezidento Hugo Chavezo sąjungininkas, 1979-aisiais padėjo nuversti Somozų  šeimos diktatūrą ir tebevadovauja FSLN.

Per naujausią „Cid Gallup“ apklausą D.Ortega gavo 48 proc. balsų, o jo svarbiausias varžovas, 79 metų radijo laidų vedėjas Fabio Gadea, – 30 proc. balsų.

PLI kandidatas F.Gadea pagrindine kampanijos tema iškėlė kovą su korupcija, o trečioje vietoje pagal populiarumą esantis buvęs prezidentas Arnoldo Alemanas turėjo neigti kaltinimus korupcija.

F.Gadeos šalininkas Javieras Miranda pareiškė, kad valdžia „vagia rinkimus“ D.Ortegai, tačiau rinkimų komisijos pirmininkas Roberto Rivasas apkaltino PLI „trukdymu“ platinti rinkimų medžiagą atokiuose šalies rajonuose, taip viliantis „boikotuoti“ balsavimo procesą.

D.Ortegai pagal populiarumą pirmaujant, keturi jo dešiniosios pakraipos varžovai didžiausią dėmesį skiria Kongresui, kuriame yra laisvos 90 vietų.

D.Ortega sako, kad tęsia 9-ojo dešimtmečio revoliuciją, ir vis dar yra labai populiarus Nikaragvos kaimo ir atokiose vietovėse, kur skurde gyvena beveik pusė iš 5,8 mln. šalies gyventojų.

Jo oponentai kritikavo jo bandymą išlikti valdžioje, taip pat – pagalbą, kurią jis gavo iš H.Chavezo ir kurią nuo 2007 metų sudarė daugiau kaip 1,6 mlrd. dolerių. Šiais pinigais buvo paremtos populiarios socialinės programos, tarp jų – subsidijos būstui.

Nors Nikaragva yra antra pagal skurdą valstybė abiejuose Amerikos žemynuose – po Haičio, – daugelis rinkėjų sako, kad laiko D.Ortegą savo didžiausia viltimi.

„Mes norime namo ... ir prezidento Danielio Ortegos pagalbos“, – sakė 51 metų Margarita Reyes, gyvenanti apgriuvusiame pastate, ant kurio vis dar matyti 1972 metais sostinę Managvą sugriovusio žemės drebėjimo žymės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius