Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nikkei“: C.Ghosnas tvirtina tapęs „sąmokslo ir išdavystės“ auka

Japonijoje suimtas automobilių pramonės magnatas Carlosas Ghosnas interviu japonų verslo dienraščiui „Nikkei“ pareiškė tapęs „sąmokslo ir išdavystės“ bendrovėje „Nissan“, kuriai jis vadovavo, auka.
Carlosas Ghosnas
Carlosas Ghosnas / „Scanpix“ nuotr.

C.Ghosnas leidiniui pažymėjo „neabejojąs“, kad pareikšti jam kaltinimus paskatino „Nissan“ vadovai, prieštaravę glaudesnei bendrovės integracijai su aljanso prancūziškąja partnere „Renault“.

Tai buvo pirmasis C.Ghosno interviu spaudai po jo suėmimo lapkričio 19 dieną, kuris pribloškė visą verslo bendruomenę. Nuo tada milijonierius yra laikomas Tokijo sulaikymo centre, kur ir susitiko su verslo dienraščio žurnalistu.

„Nissan“ spaudos atstovas nedelsdamas pareiškė, kad dabartinis bendrovės generalinis direktorius Hiroto Saikawa „jau yra kategoriškai atmetęs „perversmo“ galimybę“.

„Vienintelė šios įvykių grandinės priežastis – netinkamas Ghosno ir [personalo vadovo Grego] Kelly elgesys“, – pridūrė bendrovės atstovas spaudai.

Anot jo, „Nissan“ atliktus tyrimą, buvo surinkta „esminių ir įtikinamų nusižengimų įrodymų“ ir bendrovė yra tvirtai pasiryžusi „pašalinti valdymo trūkumus“, dėl kurių minėti pažeidimai tapo galimi.

Teismas jau kelis kartus atmetė 64 metų verslininko prašymus dėl paleidimo už užstatą, baimindamasis, kad jis gali mėginti bėgti iš šalies ar sunaikinti įrodymus.

Tačiau milijonierius vėl pabrėžė nebandysiąs „bėgti. Aš ginsiuos“, rašoma „Nikkei“ straipsnyje.

„Visi įrodymai yra „Nissan“ rankose ir bendrovė draudžia darbuotojams su manimi kalbėtis“, – pridūrė C.Ghosnas.

Net paties verslininko advokatas sakė abejojąs, kad jis gali būti paleistas už užstatą iki teismo, kuriam pasirengti, atsižvelgiant į bylos sudėtingumą, gali prireikti iki šešių mėnesių.

C.Ghosnui yra pareikšti trys atskiri kaltinimai, kuriuos jis neigia. Verslininkas yra kaltinamas 2010–2015 metais nedeklaravęs viso darbo užmokesčio ir nuslėpęs 5 mlrd. jenų (46 mln. JAV dolerių) pajamų. Visų savo pajamų jis nedeklaravo ir per paskesnius trejus metus.

Jis taip pat kaltinamas sugalvojęs sudėtingą schemą, kurią taikydamas mėgino savo asmeninius nuostolius iš investicijų užkrauti bendrovei „Nissan“ ir bendrovės lėšomis atlyginti įkaitą už jį anksčiau suteikusio pažįstamo iš Saudo Arabijos išlaidas.

Tačiau C.Ghosnas tvirtino, kad mokėjimą Saudo Arabijos verslininkui Khaledu al-Juffali patvirtino „keturi [bendrovės] pareigūnai“.

„Tai geriau, tai blogiau“

Dėl gebėjimo vėl pastatyti „Nissan“ ant kojų kadaise šlovintas verslininkas po suėmimo buvo atleistas iš šios bendrovės ir taip pat iš kitos Japonijos automobilių gamintojos – „Mitsubishi Motors“ – valdybos pirmininko pareigų.

C.Ghosnas taip pat atsistatydino iš Prancūzijos bendrovės „Renault“ valdybos pirmininko ir generalinio direktoriaus postų.

Automobilių pramonės magnatas dienraščiui pareiškė, jog buvo planuota „integruoti“ tris bendroves, tačiau tikino, jog buvo numatyta užtikrinti, kad būsimoje struktūroje, kurioje būtų suformuota „viena kontroliuojančioji bendrovė“, visos trys automobilių gamintojos išsaugotų „autonomiją“.

Po C.Ghosno suėmimo H.Saikawa buvo užsiminęs apie „tamsiąją“ buvusio vadovo valdymo pusę ir jį apkaltinęs piktnaudžiavimu valdžia.

Tačiau C.Ghosnas nesutiko, kad jo valdymo būdą galima apibūdinti kaip „diktatorišką“.

„Žmonės tvirtą vadovavimą vadina diktatūra, kad iškreiptų tikrovę“, – sakė verslininkas „Nikkei“. „Jie tai darė, kad manęs atsikratytų“, – pridūrė C.Ghosnas.

Dar vienas kaltinimas automobilių pramonės magnatui yra susijęs su maždaug 9 mln. JAV dolerių suma, kurią jam tariamai sumokėjo Nyderlanduose įkurta bendroji įmonė, tačiau C. Ghosnas atmetė ir šį kaltinimą, pareiškęs, kad pretenzijos dėl netinkamų mokėjimų tėra „tikrovės iškraipymas“.

Verslininkas yra sulaukęs kritikos ir dėl prabangių būstų Rio de Žaneire ir Beirute, už kuriuos, anot „Nissan“, buvo neteisėtai sumokėta per patronuojamąją įmonę.

Tačiau C.Ghosnas teisinosi, kad jam reikėjo šių būstų – „ramios vietos, kurs [jis] galėtų dirbti ir priimti žmones ir Brazilijoje, ir Libane“.

Milijonierius pabrėžė, kad bendrovės teisės skyrius pritarė šių būstų įsigijimui.

Paklaustas apie sąlygas sulaikymo centre, C.Ghosnas atsakė, jog būna „tai geriau, tai blogiau“, tačiau patvirtino besijaučiąs „gerai“.

Verslininko šeimos nariai teigia, jog sąlygos Tokijo suėmimo centre yra pernelyg sudėtingos ir net Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas jas sukritikavo kaip per „griežtas“.

Šis C.Ghosno interviu buvo pirmasis nuo tada, kai mėnesio pradžioje jis atvyko į teismą, kuriame pareiškė buvęs „neteisingai apkaltintas ir nepagrįstai sulaikytas, remiantis neįrodytais ir nepatvirtintais kaltinimais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius