-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorke Barackas Obama susitiko su Rauliu Castro

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį Jungtinėse Tautose (JT) susitiko su savo kolega Kubos prezidentu Rauliu Castro, praėjus dienai po kalbų Generalinėje Asamblėjoje, kur abiejų šalių lyderiai paragino nutraukti Amerikos prekybos embargą Havanai.
Raulis Castro ir Barackas Obama
Raulis Castro ir Barackas Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvusių Šaltojo karo laikų priešininkių lyderiai antrojo susitikimo pradžioje paspaudė vienas kitam rankas. Pirmas istorinis jų susitikimas įvyko balandžio mėnesį Amerikos viršūnių susitikime Panamoje.

Liepą Jungtinės Valstijos ir Kuba, artimos kaimynės ir ilgametės priešininkės, atkūrė diplomatinius santykius, kurie buvo nutraukti pusę amžiaus.

Liepą Jungtinės Valstijos ir Kuba, artimos kaimynės ir ilgametės priešininkės, atkūrė diplomatinius santykius, kurie buvo nutraukti pusę amžiaus.

JAV ir Kuba vėl atidarė savo ambasadas sostinėse ir šiuo metu bando spręsti likusius politinius nesutarimus, nors ekonominės sankcijos Kubai išlieka.

B.Obamos Baltieji rūmai pasisako už embargo panaikinimą, tačiau konservatoriai JAV Kongrese nėra linkę atleisti šiai komunistinei salai.

B.Obama, pirmadienį kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje, pareiškė esantis įsitikinęs, kad JAV Kongresas „neišvengiamai panaikins embargą, kurio daugiau nebeturi likti“, ir sulaukė susirinkusiųjų plojimų.

Jis pripažino, kad Vašingtono politika Kubos atžvilgiu „nepagerino Kubos žmonių gyvenimo“, bet pabrėžė, kad žmogaus teisės ir toliau kelia susirūpinimą santykiuose su Havana.

2006 metais Kubos valdymą iš brolio Fidelio perėmęs R.Castro pirmą kartą pasisakė iš Generalinės Asamblėjos tribūnos, praėjus kelioms valandoms po B.Obamos.

Nuo 1982 metų, kasmet, Asamblėja balsuoja tvirtindama rezoliuciją, kad Jungtinės Valstijos atšauktų embargą Kubai.

„Dabar prasideda ilgas ir sudėtingas santykių normalizavimo procesas, bet tai bus galima pasiekti tik užbaigus ekonominę, komercinę ir finansinę blokadą“, – kalbėjo jis.

Šeštadienį JT viršūnių susitikime R.Castro šį embargą pavadino „pagrindine kliūtimi“ jo šalies ekonominei plėtrai.

Kitą mėnesį JT Generalinė Asamblėja svarstys naują rezoliuciją, smerkiančią JAV embargą Kubai.

Nuo 1982 metų, kasmet, Asamblėja balsuoja tvirtindama rezoliuciją, kad Jungtinės Valstijos atšauktų embargą Kubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius