TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 19 /14:36

Niujorke prasidėjo svarbūs rinkimai: pergalė prognozuojama D.Trumpui ir H.Clinton

Niujorke antradienį prasidėjo lemiami pirminiai partijų rinkimai, kuriuos, kaip tikimasi, laimės Hillary Clinton ir Donaldas Trumpas, siekiantys atitinkamai demokratų ir respublikonų partijų kandidatų į prezidentus statuso.
Rinkiminė agitacija Niujorko valstijoje
Rinkiminė agitacija Niujorko valstijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balsavimas prasidėjo 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku ir baigsis 21 val. (4 val. trečiadienį Lietuvos laiku), kai H.Clinton ir T.Trumpas numato renginius Manhatane, vildamiesi, kad tai bus jų pergalių šventės.

Buvusi valstybės sekretorė, buvusi pirmoji šalies ponia ir buvusi senatorė iš Niujorko dviženkliais skaičiais nusakoma persvara lenkia Brukline gimusį savo varžovą Bernie Sandersą, nors visos šalies mastu jie turi apylygę paramą.

Tuo tarpu D.Trumpas, arogantiškas Manhatano milijardierius, kurio prieštaringai vertinama kampanija baugino respublikonus, smarkiai lenkia varžovus senatorių Tedą Cruzą ir Ohajo gubernatorių Johną Kasichą.

Magnatas viliasi didelės pergalės savo valstijoje, kuri padėtų užsitikrinti nominaciją respublikonų grandams nesulaukus galimybės partijos suvažiavime liepos mėnesį atsisakyti įteikti jam bilietą į Baltuosius rūmus.

Pažiūros nesutampa

Abiejų partijų varžybos yra labai atkaklios ir pirminiai rinkimai Niujorke – ketvirtoje pagal dydį Amerikos valstijoje, kurioje rinkėjų pažiūros nepaprastai įvairios, – yra svarbiausi per pastaruosius dešimtmečius.

Unikalu tai, kad trys iš kandidatų Niujorką vadina namais: D.Trumpas, kuris niekur kitur nėra gyvenęs, H.Clinton, kuri šioje valstijoje du kartus buvo išrinkta senatore, ir B.Sandersas, kuris užaugo Brukline.

„Mes visi turime dalį Amerikoje, štai apie ką šie rinkimai. Prašom išeikite! Balsuokit rytoj“, – pirmadienį emocingai ragino H.Clinton, kuri siekia tapti pirmąja JAV prezidente moterimi.

Ji visą dieną spaudė rankas per įvairius kampanijos renginius, tarp kurių buvo susitikimas su slaugytojomis, sustojimas prie automobilių plovyklos, pasišnekučiavimas su virtuvės darbuotojais ir ledų valgymas.

Vakare airių kilmės amerikiečių mitinge Manhatane ji pasirodė drauge su vyru, buvusiu prezidentu Billu Clintonu.

Didelė pergalė šioje valstijoje, kuri 2008-aisiais išrinko ją, o ne Baracką Obamą, nuslopintų pagreitį, kurį gijo jos varžovas, laimėjęs septynis iš pastarųjų aštuonių balsavimų valstijose.

„Suklastota sistema“

H.Clinton jau turi užsitikrinusi 1 790 delegatų, o B.Sandersas – 1 113 delegatų paramą. Kad taptų oficialia partijos kandidate į prezidentus, H.Clinton turi užsitikrinti 2 383 partijos delegatų balsus.

Tik Kalifornija siunčia daugiau kaip 247 demokratų delegatus, be to, Niujorkas turi 44 „superdelegatus“.

74 metų B.Sandersui, kuris užkrėtė entuziazmu milijonus rinkėjų savo pasisakymais už visuotinį sveikatos draudimą, nemokamus viešuosius koledžus ir rinkimų kampanijų finansavimo reformą, ragindamas jaunus rinkėjus ir darbininkus labiau įsitraukti į politiką, būtinai reikia pergalės, jei jis nori dar turėti viltį patekti į Baltuosius rūmus.

„Jei rinkėjų aktyvumas rytoj vėl bus didesnis, mes vėl laimėsime, Niujorke“, – pirmadienį vakare sakė jis per mitingą Kvinse.

Tačiau anksčiau pirmadienį jis užsiminė, kad galbūt norėtų paremti H.Clinton, jei ji laimės nominaciją ir pasislinks labiau į kairę jo akcentuojamais klausimais.

„Tai dvipusė gatvė, – CNN sakė jis. – Clinton žmonės turės pasakyti: „Žinot, gal Bernie turi ką pasakyti“.

Respublikonų stovykloje D.Trumpas tikisi, kad daugumos iš Niujorko 95 respublikonų delegatų užsitikrinimas gali sumažinti jo šansus susidurti su nominacijos užginčijimu partijos suvažiavime Klivlande.

Respublikonai kaimiškuose rajonuose ir smukusiuose pramoniniuose miestuose susidomėjo jo populistine žinia, nors į ją priešiškai reagavo partijos elitas, nuogąstaujantis, kad jis dėl savo įžeidimų moterims, meksikiečiams ir musulmonams negalės laimėti rinkimų.

Šis 69 metų magnatas gintojoje valstijoje turi 53,1 proc. paramą, rodo apklausos. Tuo tarpu parama J.Kasichui ir dešiniojo sparno evangelik ui

T.Cruzui yra atitinkamai 22,8 ir 18,1 proc., nurodo „RealClearPolitics“.

Kalbėdamas per triukšmingą mitingą Bafale jis užsipuolė savo varžovus, liepsningai gynė Niujorko vertybes, kurias įžeidė T.Cruzas, ir sukritikavo partijos rinkimų taisykles po to, kai pastaruoju metu jį kelis kartus įveikė T.Cruzas.

„Tai suklastota ir korumpuota sistema, bet mes ten nueisime ir aš tikiu, kad mes padarysime tai daug lengviau nei žmonės galvoja, – triukšmingai miniai pasakė D.Trumpas. – Joks niujorkietis negali balsuoti už Tedą Cruzą“.

T.Cruzas, kurio Niujorke daug kas nemėgsta, pirmadienį šioje valstijoje apsiribojo tik privačiais susitikimais ir pasirodymais televizijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius