-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Niujorke susitinka JAV, Armėnijos ir Azerbaidžano diplomatijos vadovai

Armėnija pirmadienį pranešė, kad jos užsienio reikalų ministras susitiks su Azerbaidžano diplomatijos vadovu – tai bus pirmosios derybos po praėjusią savaitę įvykusių kruvinų pasienio susirėmimų, iškėlusių pavojų taikos procesui.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV iniciatyva šiandien Niujorke įvyks trišalis (Armėnijos užsienio reikalų ministro) Ararato Mirzojano, (JAV valstybės sekretoriaus) Antony Blinkeno ir (Azerbaidžano diplomatijos vadovo) Jeyhuno Bayramovo susitikimas“, – sakoma Armėnijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Praėjusią savaitę įsiplieskę susirėmimai buvo didžiausi nuo 2020 metų karo ir sukėlė pavojų besiformuojančiam taikos procesui tarp nesutaikomų priešininkių.

Tarpininkaujant JAV, susirėmimai baigėsi po dviejų dienų.

Tuo metu Armėnijos nacionalinio saugumo taryba pirmadienį pranešė, kad praėjusios savaitės kovų aukų skaičius išaugo nuo 136 iki 207, taigi, iš viso abiejose pusėse žuvo 286 žmonės.

Tarp armėnų aukų yra du civiliai, pranešė Saugumo taryba.

„Du civiliai dingo be žinios, 293 kariai ir trys civiliai buvo sužeisti, 20 karių pateko į nelaisvę“, – priduriama pranešime.

Baku pranešė apie 79 žuvusius savo karius.

Jerevane apsilankiusi JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sekmadienį apkaltino Baku „neteisėtais“ išpuoliais prieš Armėniją ir pasmerkė „pasikėsinimą į šalies suverenitetą“.

Vašingtonas stiprina ryšius su Jerevanu, kurio tradicinė sąjungininkė Maskva yra sutelkusi dėmesį į beveik prieš septynis mėnesius pradėtą savo karą Ukrainoje.

Rusija palaiko glaudžius ryšius tiek su Baku, tiek su Jerevanu. Pagal saugumo paktą ji privalo įsikišti, jei Armėnija būtų užpulta, tačiau, nepaisant Jerevano prašymo, neskubėjo padėti.

Armėnija ir Azerbaidžanas dėl Kalnų Karabacho kariavo du karus – 10-ajame dešimtmetyje ir 2020-aisiais.

Per šešias 2020 metų karo savaites žuvo daugiau kaip 6,5 tūkst. abiejų šalių karių. Karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai paskelbtomis paliaubomis.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių paliauboms prižiūrėti.

Kalnų Karabacho armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Po šio žingsnio įsiplieskęs karas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus daugybę žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius