-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko sprogdintojo gaudynės: kaip du vagišiai galbūt išgelbėjo žmonių gyvybes

Jeigu Čelsyje, Niujorke, vieną bombą susprogdinęs įtariamas teroristas savo antrąjį sprogmenį būtų įdėjęs ne į tokią kuprinę, kuri iškart patraukė dviejų vagišių dėmesį, sužeistųjų šeštadienio vakarą Manhatane galėjo būti ir daugiau – galbūt net žuvusiųjų, rašo „The Daily Beast“.
Ahmadas Rahamis
Ahmadas Rahamis / „Scanpix“/AP nuotr.

Ahmadas Khanas Rahamis antrąjį sprogmenį, pagamintą pasinaudojant greitpuodžiu, padėjo netoli nuo pirmojo, kuris šeštadienio vakarą sužeidė 29 žmones. Jį vyras įdėjo ne į juodą, o į ryškiaspalvę kuprinę, ir paliko ant šaligatvio.

Gatvėje įtaisytos vaizdo stebėjimo kameros užfiksavo, kad kuprinė patraukė dviejų vyrų dėmesį. Jie ją atsegė, išėmė baltame maišelyje esantį greitpuodį su sprogmenimis. Kurį laiką jie jį apžiūrinėjo – į kamerą vyrai buvo atsukę nugaras, todėl negalima pamatyti, ar jie ką nors padarė sprogmenims. Tuomet paėmė kuprinę ir nuėjo.

Visa tai vyko maždaug tuo pat metu, kai vos už kelių kvartalų sprogo tokia pati bomba, palikta šiukšlių konteineryje.

VIDEO: Akimirka, kai Manhatane įvyko sprogimas (II)

Pareigūnai mano, kad abi jas pagamino ir paliko tas pats asmuo – pirmadienį sulaikytas Ahmadas Khanas Rahamis. Vienintelis skirtumas – viena iš bombų nesprogo. Logiška išvada – iš kuprinės ištraukę greitpuodį du vyrai galėjo sugadinti ryšį tarp sprogmenų ir mobiliojo telefono, kuris turėjo juos detonuoti.

Antrasis sprogmuo buvo paliktas kitoje gatvės pusėje nuo viešbučio, kurio lauko restorano lubos buvo stiklinės, ir kurios nuo sprogimo būtų neabejotinai subyrėjusios. Šeštadienio vakare viešbučio bare ir restorane buvo gausu žmonių. Pirmasis sprogmuo buvo paliktas šiukšlių konteineryje, kuris šiek tiek prislopino sprogimo jėgą. Buvo sužeisti 29 žmonės, tačiau niekas nežuvo.

Praėjus pusantros valandos po sprogimo Čelsyje rajono gyventoja Jane Schreibman gatvėje pastebėjo paliktą greitpuodį. Buvo matyti, kad prie jo pritaisyti laidai, lipnia juosta priklijuotas juodas stačiakampio formos daiktas.

„Pamaniau, kad tai vaiko pagamintas projektas mokyklai“, – prisiminė ji. Nuėjus iki įvykio vietos, pakalbėjus su draugais apie sprogimą, ji nusprendė paskambinti policijai. Po kelių minučių prie jos namų jau atsirado du pareigūnai. Moteris pamena girdėjusi, kaip jie šaukė „Bėkite!“. Netrukus pareigūnai per radiją iškvietė išminavimo komandą.

Robotas greitpuodį su sprogmenimis saugiai paėmė, ir jie buvo išgabenti analizei. Ant jo buvo rasti pirštų atspaudai – tai buvo įrodymai, kurie būtų buvę sunaikinti, jeigu sprogmenis A.Rahamiui būtų pavykę detonuoti.

Greitai nustatyta, kad pirštų atspaudai priklauso 28-erių Ahmadui Khanui Rahamiui iš Naujojo Džersio. Tuomet rastas vaizdo įrašas iš vienos stebėjimo kameros, kuriame – įtariamasis sprogdintojas, einantis su kuprine ir tempiantis lagaminėlį. Nustatytos kelios su juo siejamos transporto priemonės – vienos jų numeriai buvo užfiksuoti, kai šeštadienį ji įvažiavo ir išvažiavo iš Manhatano.

„Piešinys dėliojosi“, – „The Daily Beast“ sakė aukšto rango pareigūnas.

Antiteroristinės pajėgos stebėjo automobilį su šiais numeriais, kai į jį įlipo keli vyrai ir moterys, ir visi jie išvažiavo iš Naujojo Džersio, pasuko Bruklino link. Tyrėjai negalėjo nustatyti, ar automobilyje buvo ir ieškomas A.Rahamis, tačiau automobilis judėjo Kenedžio oro uosto link, o tai sukėlė nerimą, kad įtariamasis galėtų arba pasprukti, arba surengti naują ataką oro uoste.

Piešinys dėliojosi, – sakė aukšto rango pareigūnas.

Pareigūnai nusprendė automobilį sustabdyti. Jame A.Rahamio nerado, o juo važiavę jo šeimos nariai noriai bendradarbiavo su policija.

Automobilis visgi buvo konfiskuotas, turint įtarimų, kad jis buvo panaudotas ne tik nuvežant iš greitpuodžių pagamintus sprogmenis, bet ir vamzdinę bombą, kuri šeštadienio rytą buvo susprogdinta Naujajame Džersyje. Kitą dieną N.Džersio traukinių stotyje benamiai šiukšlių dėžėje rado juodą kuprinę su dar penkiais sprogstamaisiais užtaisais. Jie iškart iškvietė policiją.

Pirmadienio ryte pareigūnai paskelbė A.Rahamio nuotrauką – ne tik žiniasklaidai, bet ir per svarbių pranešimų sistemą, kuri visiems į mobiliuosius telefonus išsiuntė įspėjimą, kad A.Rahamis yra ieškomas, ir jis gali būti ginkluotas bei labai pavojingas.

N.Džersyje barą turintis Harinderis Bainsas per žinias matė naujienas apie ieškomą A.Rahamį. Pirmadienį nuėjęs į savo barą jis rado prie durų miegantį vyrą, kuris jam pasirodė panašus į įtariamą sprogdintoją. Baro savininkas iškart pranešė policijai.

Atvykus pareigūnams, tarp jų ir A.Rahamio kilo susišaudymas, įtariamasis bandė sprukti.

Vienam pareigūnui bėglys pataikė į krūtinę – jį nuo sunkių sužalojimų išgelbėjo neperšaunama liemenė. Dar vienam policininkui kulka nubrozdino kaukolę.

Bėgdamas A.Rahamis pradėjo šaudyti, kur papuola. Ta gatve, kuria bėgo įtariamasis sprogdintojas, važiavęs Mosetta Noregula „The Telegraph“ sakė, kad viskas priminė filmo sceną. „Važiavau sau gatve, ir pradėjo aidėti šūviai, penki, šeši, septyni šūviai... Pamačiau, kaip nugriūna pareigūnas, bet greitai atsikelia“, – pasakojo jis.

A.Rahamis taip pat buvo pašautas ir išgabentas į ligoninę. Pavojus jo gyvybei negresia.

Jeigu A.Rahamis buvo mokomas, kaip gaminti sprogmenis, jis buvo prastokas mokinys – iš 10 jo pagamintų prietaisų sprogo du.

Pareigūnai mano, kad jis veikė vienas – pats pasigamino bombas, jas išvežiojo ir dvi susprogdino.

Tyrėjai atkreipė dėmesį į tai, kad A.Rahamis kelis kartus yra važiavęs į savo gimtąjį Afganistaną ir į Pakistaną. Per vieną iš kelionių jis vedė pakistanietę. Tačiau ką veikė kitų kelionių metu – nežinoma.

Tyrėjai taip pat pažymi, kad jis nebuvo aktyvus socialiniuose tinkluose – paprastai su „Islamo valstybe“ siejami asmenys daug laiko skiria socialiniams tinklams. Pareigūnai svarsto, kad galbūt jam Afganistane ar Pakistane buvo patarta geriau vengti socialinių tinklų, nes taip galima išsiduoti policijai.

Kaip rašo „The Daily Beast“, jeigu A.Rahamis buvo mokomas, kaip gaminti sprogmenis, jis buvo prastokas mokinys – iš 10 jo pagamintų prietaisų sprogo du.

Pareigūnai ieško dviejų vyrų, kurie pasiėmė A.Rahamio kuprinę, nori su jais pakalbėti. Paviešinti jų nuotraukas kol kas delsiama – baiminamasi, kad visuomenė juos gali palaikyti teroristais.

Vienas aukšto rango pareigūnas, paklaustas, ar tie du vagišiai galėjo specialiai sugadinti sprogstamąjį užtaisą, atsakė: „Tuomet tuo pačiu jie turėjo būti du kvailiausi ir du laimingiausi vaikinai visame pasaulyje.“

VIDEO: Akimirka, kai Manhatane įvyko sprogimas (I)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius