-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko ugniagesių kapitonas: niekas negalėjo užgesinti gaisro Dievo Motinos katedroje

Niujorko ugniagesių departamento (FDNY) kapitonas Liamas Flaherty „The Daily Beast“ papasakojo bažnyčių gesinimo ypatumus. Pasak L.Flaherty, Dievo Motinos katedrą Paryžiuje gesinę prancūzų ugniagesiai atsidūrė labai sudėtingoje situacijoje – atvykę tuomet, kai ugnis jau buvo įsisiautėjusi, jie turėjo tiesiog stovėti ir žiūrėti į bažnyčią, „degančią kaip žvakę“.
Gaisro nuniokota Dievo Motinos katedra
Gaisro nuniokota Dievo Motinos katedra / AFP/„Scanpix“ nuotr.

L.Flaherty teigė, kad pirmadienį vakare Dievo Motinos katedroje kilęs gaisras nedaug skiriasi nuo kitų gaisrų, kuriuos teko gesinti jam ir jo komandai.

VIDEO: Svarbiausi faktai apie Paryžiaus Dievo Motinos katedrą

„Gaisrą bažnyčioje, kai ugnis įsisiautėja, labai sudėtinga gesinti. Aukštos lubos, daug žemų ertmių, kuriose negali vaikščioti stačias. O jei ugnis persimeta ant medinių struktūrų... Kai jos pradeda degti, labai sunku jas užgesinti. Jos kelia didelių iššūkių“, – sakė L.Flaherty.

VIDEO: Žmonės, bejėgiškai stebėdami degančią Paryžiaus katedrą, apraudojo ją giedodami giesmes

Pasak FDNY kapitono, prancūzų ugniagesiai pirmadienį neabejotinai atsidūrė labai sudėtingoje situacijoje. „Atrodo, kad kai jie atvyko į įvykio vietą, ugnis buvo pernelyg įsisiautėjusi, jog jie galėtų ją užgesinti“, – sakė jis.

L.Flaherty teigė, kad jam ir jo komandai taip pat ne kartą teko gesinti bažnyčias. Vis dėlto, jiems visada pavykdavo atvykti laiku ir statinius išsaugoti. FDNY kapitonas teigė, kad jam neteko patirti, ką reiškia gesinant maldos namus suvokti, jog nieko nebegalima padaryti – tik atsitraukti ir pilti vandenį iš išorės.

„Apsupti ir paskandinti“, – sakė jis.

L.Flaherty pabandė įsivaizduoti, kokią kančią patyrė prie Dievo Motinos katedros buvę prancūzų ugniagesiai – buvo priversti stovėti ant šaligatvio ir stebėti liepsnas. Tuo pat metu ant ugnies nuo kopėčių buvo pilamas vanduo, tačiau vienintelis jo sukeltas efektas buvo tas, kad dūmai pasidarė šviesesni.

VIDEO: Liepsnos suvaldytos: iš Paryžiaus katedros liko tik akmeninis kevalas

„Negaliu net pagalvoti. Tuos vyrukus tai turėtų labai slėgti. Nenoriu to vadinti sutriuškinimu, tačiau aš taip matau situaciją. Jie tegalėjo tiesiog žiūrėti į bažnyčią, degančią kaip į žvakę“, – sakė L.Flaherty.

Donaldo Trumpo „patarimas“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį tviteryje rašė, kad prancūzų ugniagesiai galėtų gaisro gesinimui pasitelkti lėktuvus.

VIDEO: Susijaudinęs ir apsiašarojęs E.Macronas pažadėjo: atstatysime Dievo Motinos katedrą kartu

Pasak L.Flaherty, niekas negalėjo užgesinti gaisro Dievo Motinos katedroje. O deganti smailė Paryžiuje, kaip ir vienoje jo gesintų bažnyčių Brukline, kėlė didelį griūties pavojų.

L.Flaherty teigė, kad nugriuvus smailei ir liepsnoms šiek tiek nurimus, pavojus niekur nedingo. Esą tuomet prasidėjo revizijos fazė, kai ugniagesiai ėmė tarp sienų, praradusių medinius įtvirtinimus, ieškoti mažesnių ugnies židinių.

VIDEO: Prancūzė apie katedros gaisrą Paryžiuje: nesu tikinti, bet man tai labai skaudu

„Tai – labai pavojinga dalis. Labai dažnai tuomet įvyksta griūtys“, – „The Daily Beast“ sakė jis.

Naktį paaiškėjo, kad gaisro metu buvo sužeistas tik vienas žmogus – ugniagesys, o akmeninis bažnyčios kevalas išliko.

VIDEO: Su ašaromis akyse prancūzai stebėjo, kaip liepsnos pasiglemžia šalies simbolį: siaubinga būti to liudininku

„Akivaizdu, kad tai – pastatas, o pastatas nėra gyvybė, tačiau tas pastatas yra ypatingas. Manau, kad galima jį vadinti Dievo namais“, –sakė L.Flaherty.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius