Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko valstijoje uždrausta skoninių e.cigarečių skysčių prekyba

Niujorko valstijos sveikatos apsaugos pareigūnai antradienį balsavo už vyriausybės vadovo Andrew Cuomo pasiūlymą uždrausti didžiąją dalį skoninių e.cigarečių skysčių prekybą, praneša CNN.
Elektroninės cigaretės
Elektroninės cigaretės / 123rf.com nuotr.

Vieninteliai du skoniai, kurių skysčius kol kas dar bus galima įsigyti – tabako ir mentolio.

Tačiau Niujorko valstijos sveikatos komisaras dr. Howardas Zuckeris teigė, kad mentolio skonio skystis ateityje irgi bus įvertintas ir taip pat gali būti uždraustas.

„Privalėjome imtis griežtų ir skubių priemonių“, – tikino H.Zuckeris.

Priimtu draudimu siekiama sumažinti elektroninių cigarečių paplitimą tarp jaunų žmonių. H.Zuckerio pristatytoje pažymoje nurodoma, kad tabako produktų vartojimas tarp Niujorko valstijos moksleivių 2014–2018 metais išaugo 160 proc. O atliktos apklausos atskleidė, kad mažiausiai 40 proc. 12-tų klasių Niujorko valstijos mokinių yra naudoję el. cigaretes.

Anot sveiktos komisaro, Niujorko valstijoje yra pranešta mažiausiai apie 74 atvejus, kuomet e.cigaretes rūkantiems žmonėms pasireiškė rimtos plaučių ligos.

O JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė septynis su e.cigarečių rūkymu susijusius mirčių atvejus valstijose.

„Skoniai yra puiki marketingo strategija, taikoma į jaunus žmones“, – tikina sveikatos komisaras.

Šiam draudimui dar prieš balsavimą itin priešinosi el. cigarečių pardavėjai bei patys rūkaliai, tikindami, kad e. cigaretės padėjo jiems atsisakyti kur kas labiau nesveikų įprastų cigarečių.

„Jei ne e. cigaretės niekuomet nebūčiau atsisakiusi įprastų cigarečių“, – tikino e. cigarečių parduotuvės Niujorke savininkė Lisa Talarico-Jaskula. Ir pridūrė, kad e. cigarečių skysčių su skoniais draudimas privers žmones grįžti prie įprasto cigarečių rūkymo arba – nusigręžti į juodąją rinką.

Niujorko valstija ėmėsi ir daugiau priemonių, siekiant apriboti e. cigarečių įsigijimą tarp jaunų žmonių. Parduotuvėse nurodyta iškabinti įspėjamuosius plakatus, pranešančius apie nelegalių e. cigarečių ir skysčių pavojų, o mokyklose vedamose paskaitose apie cigarečių pavojus įtraukti ir punktai apie e. cigaretes.

Ateityje, anot H.Zuckerio, e. cigaretėms planuojama iki 20 proc. padidinti akcizus. Lapkričio 13 dieną bus pakelta amžiaus riba, nuo kelių metų galima pirkti e. cigaretes – jas įsigyti galima bus tik nuo 21-erių (dabar galima nuo 18-os).

Draudimas prekiauti e. cigarečių skysčiais su skoniais Niujorko valstijoje įsigalioja iš karto, prekybininkai juos iš savo lentynų turi pašalinti iki spalio 5 d.

Jei taip nebus padaryta, gresia bauda iki 2 tūkst. JAV dolerių (1,8 tūkst. eur) už vieną skysčio su skoniu buteliuką.

Niujorko valstija – ne pirma uždraudusi e. cigarečių skysčių su skoniais prekybą. Mičiganas prekybą uždraudė praėjusią savaitę ir netaikė jokių išimčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius