-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 31 /15:56

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai aplankė savo gimtąjį miestą Pakistane

Pakistanietė Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai šeštadienį atvyko į savo gimtąjį miestą Mingorą pirmąkart nuo 2012 metų, kai vienas Talibano kovotojas peršovė jai galvą dėl pastangų propaguoti mergaičių švietimą.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Iš Svato išvykau užsimerkusi, o dabar grįžau atsimerkusi“, – naujienų agentūrai AFP teigė ji, turėdama omenyje, kad po užpuolimo 2012 m. iš čia ji buvo išgabenta lėktuvu komos būklės.

„Esu labai sužavėta. Mano svajonė išsipildė. Dėl mano brolių ir seserų pasiaukojimo į Svatą grįžo taika“, – M.Yousafzai kalbėjo mokykloje greta pagrindinio provincijos miesto Mingoros, kur ją lydėjo Pakistano kariškiai.

Trumpas 20-metės Nobelio premijos laureatės apsilankymas yra itin simboliškas Pakistanui, kuris Svatu nuolat giriasi kaip sėkmės istorija ilgoje kovoje su ekstremizmu, taip pat pateikia šį regioną kaip pavyzdį, gindamasis nuo JAV bei kitų valstybių kaltinimų, jog šiaurės vakarinė šalies dalis tebėra saugus prieglobstis ginkluotoms grupuotėms.

Vizitas, kurio metu Malala keliauja kartu su tėvu, motina ir dviem broliais, buvo laikomas paslaptyje.

Kariniu sraigtasparniu atskridusi iš Islamabado, ji susitiko su draugais ir giminėmis, vėliau apsilankė už 15 km greta Mingoros esančioje Svato berniukų kadetų kolegijoje „Guli Bagh“.

Anksčiau pareigūnai teigė, kad šioje mokymo įstaigoje ji pasikalbės su mokiniais, bet Malala ten užtruko vos keletą minučių ir nusifotografavo, vėliau vėl išvyko į Islamabadą.

Ankstesnę dieną saugumo priemonės Mingoroje buvo pastebimai sustiprintos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Malalos Yousafzai vizitas į gimtinę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Malalos Yousafzai vizitas į gimtinę

2012 metų spalio 9-ąją Svato slėnyje užpuolikas įlipo į jos mokyklinį autobusą, paklausė, kuri yra Malala, ir šovė į ją. Sunkiai sužeista M.Yousafzai liko gyva ir tapo pasauliniu žmogaus teisių simboliu ir garsia kovotoja už mergaičių švietimą.

Ji buvo gydoma Didžiosios Britanijos mieste Birmingame, kur baigė mokyklą.

Dėl beveik stebuklingo išgijimo bei nepailstamos kovos už teisę į išsilavinimą Malala virto pasauliniu žmogaus teisių simboliu, o 2014 ji metais tapo jauniausiu Nobelio taikos premiją gavusiu žmogumi. Tuo metu jai tebuvo 17 metų.

Emocingas grįžimas namo

Dabar Oksfordo universitete Jungtinėje Karalystėje besimokanti Malala Į šią kelionę leidosi vos dvi dienos po emocingo grįžimo į Pakistaną, kur jos netikėtas apsilankymas sukėlė džiaugsmo ir pasididžiavimo bangą.

Ketvirtadienį kalbėdama per televiziją, ji pratrūko ašaromis ir teigė, kad grįžti į tėvynę buvusi jos „svajonė“. Pakistano žiniasklaidai ji pažadėjo, kad baigusi mokslus visam laikui grįš į savo šalį.

Tačiau ji sulaukė ir kritikos. Tarptautinė bendruomenė Malalą gerbia, tačiau gimtajame Pakistane kai kurie konservatoriai ją laiko Vakarų valstybių agente, kurios užduotis – užtraukti gėdą savo šaliai.

Pakistane daug diskutuota, ar šios kelionės metu Malala užsuks į Svatą. Šiame kalnuotame regione, anksčiau dėl nepaliesto kraštovaizdžio itin mėgtame turistų, 2007 metais kontrolę perėmė Pakistano Talibanas.

Ši grupuotė įvedė žiaurų ir kruviną režimą, tačiau kariuomenė 2009 metais islamistus išvarė. Neseniai panaikintas ir draudimas šiame regione lankytis turistams.

Tačiau saugumas čia tebėra trapus, kaip parodė ir Malalos užpuolimas, įvykęs praėjus trejiems metams po kariuomenės operacijos. Per vasarį vykusį išpuolį Svate nužudyta 11 kareivių, o analitikai įspėja, kad kovotojų grupuotė ten tebėra aktyvi.

Pastarosiomis dienomis šios vietovės gyventojai naujienų agentūrai AFP gyrė Malalą už pagalbą giliai konservatyviame regione plėtojant švietimą, ypač mergaičių.

Šanglos rajone į šiaurės rytus nuo Mingoros šį mėnesį atidaryta Malalos fondo lėšomis pastatyta mokykla mergaitėms. Šiame rajone iki atsikraustymo į miestą gyveno Malalos šeima.

„Šios užduoties nebuvo įmanoma įvykdyti net per du dešimtmečius“, – AFP penktadienį sakė Šanglos rajono tarybos narys Altafas Hussainas Gulabas. – „Malalos dėka tai pavyko padaryti per vos keletą metų“.

„Šiandien mes turime tik vieną Malalą, tačiau po dešimtmečio Malalų bus apstu,“ – jam pritarė parduotuvės savininkas Šangloje Farmanas Ullah.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius