Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norėjo sunaikinti „Laisvąją Europą“

Irako diktatorius Saddamas Husseinas buvo liepęs savo slaptiesiems agentams surengti ataką Prahoje ir sunaikinti radijo „Laisvoji Europa“ būstinę.
Šią „Laisvosios Europos“ būstinę Prahos centre ketina atakuoti Saddamo Husseino agentai.
Šią „Laisvosios Europos“ būstinę Prahos centre ketina atakuoti Saddamo Husseino agentai. / LŽ nuotr.
Temos: 1 Europa

Apie tai pranešta tik dabar, nors tokį įsakymą Irako prezidentas buvo davęs dar 2000 metais. Irako agentai ketino pasinaudoti granatomis, kalašnikovais ir kulkosvaidžiais. Apie tai papasakojo Čekijos žvalgybos atstovas Janas Šubertas.

„Saddamas įsakė savo žvalgybininkams staigiai nutraukti radijo „Laisvoji Europa„ transliacijas ir nepagailėjo šiai operacijai finansinių išteklių. Ginklai jau buvo atgabenti į Čekiją automobiliu su diplomatiniais numeriais ir sukrauti į sandėlį. Irako agentai turėjo pradėti atakuoti radijo būstinę iš priešais esančio gyvenamojo namo vieno buto langų, kurį irakiečiai fiktyvios firmos vardu išsinuomojo iš anksto“, – pasakojo J.Šubertas.

Nežinoma, kokia diena buvo pasirinkta užpuolimui. J.Šubertas pasakė tik tai, kad kai 2003 metais čekų kontražvalgyba išsiaiškino apie rengiamą ataką, irakiečiai atidavė turėtus ginklus Čekijos valdžiai.

Kad radijas „Laisvoji Europa“ gali tapti teroristų taikiniu, ėmė aiškėti po 2001 metų rugsėjo 11–osios atakų Niujorke ir Vašingtone, nes šią radijo stotį finansuoja JAV kongresas. 2003 metais, atskleidus minėtą sąmokslą, „Laisvosios Europos“ būstinės apsauga buvo smarkiai sustiprinta. Namą Prahos Vaclavo aištėje ir aplink jį esančią teritoriją saugojo policininkai bei kareiviai. Vėliau „Laisvosios Europos“ būstinė buvo perkelta į gerai apsaugotą pastatą Prahos priemiestyje, kur yra ir dabar.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius