Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nukautų IS teroristų kūnus Irako kariai naudoja kaip psichologinį ginklą

Jau dvi savaites pagrindinėje Mosulo šiaurės gatvėje pūva „Islamo valstybės“ teroristų kūnai. Jie kelia ne tik sanitarinį pavojų – teroristų kūnai yra vis dar su savižudžių diržais, kurie gali sprogti ir užmušti praeivius. Tačiau Irako armija net neketina laidoti nukautų džihadistų, rašo „Reuters“.
Mosulo gatvėse palikti IS teroristų kūnai
Mosulo gatvėse palikti IS teroristų kūnai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kūnai specialiai palikti gatvėje – kad kuo daugiau žmonių matytų pajuodusius lavonus, kurie yra išdraskyti sprogimų ir kulkų.

Irako pajėgoms rengiantis išplėsti IS puolimą nuo rytų iki vakarų Mosulo, kariai nori „išrauti“ bet kokias simpatijas teroristams, kurias dar gali justi vietos gyventojai. Kai džihadistų grupuotė užėmė miestą 2014 m., nemaža dalis gyventojų juos sutiko gana džiugiai.

„Paliksime teroristus ten“, – „Reuters“ sakė Ibrahimas Mohamedas, šalia trijų negyvų džihadistų stovintis karys ir ignoruojantis jų skleidžiamą smarvę.

Jo pusbrolis buvo nužudytas Mosule. Kai IS užėmė miestą, jam buvo įvykdyta egzekucija, nes buvo policininkas.

„Žinia irakiečiams yra aiški, kad jie nesijungtų prie „Daesh“ (IS). Toks bus jūsų likimas. Irako armija jus pribaigs“, – sakė jis. Vos už kelių pėdų nuo Ibrahimo guli vis dar nedetonuotas savižudžio diržas. Šalia – ir drabužiai, anksčiau vilkėti teroristo.

Irako armija dabar yra toli pažengusi nuo tų laikų, kai nesugebėjo pasipriešinti staigiems IS kariniams veiksmams šiaurės Irake. Dabar, po trijų mėnesių kovų, jau atsiimta pusė Mosulo ir kariai rengiasi įžengti į rytinę miesto dalį.

Pergalė Mosule reikštų IS „kalifato“ pabaigą, nors Irako pareigūnai įsitikinę, kad išlikę grupuotės atstovai ir toliau priešinsis šalyje ir mėgins įkvėpti išpuolius Vakaruose.

Psichologinis ginklas

Palikti lavonai gatvėse – psichologinis ginklas, skirtas „snaudžiančių“ IS darinių atbaidymui. Kol kas neveiklios, tačiau pasirengusios bet kada pradėti aktyvius veiksmus teroristų grupelės yra labai efektyvios ir išsibarsčiusios visoje šalyje.

IS yra nužudę tūkstančius Irako karių ir policininkų, ir pastarųjų ginklo broliai trokšta keršto. „Mes taip paliekame juos gatvėse, kad šunys juos suėstų, – sakė karys Asaadas Husseinas. – Taip pat norime, kad gyventojai žinotų, kokia yra teroristų paramos kaina.“

Mosule daugumą sudaro sunitai. Jie kaltino šiitų valdžią ir armiją dėl žiauraus elgesio mieste, nors pastarieji tą ir neigė.

IS pasinaudojo Mosulo gyventojų neapykanta ir iš pradžių sulaukė paramos. Tačiau ją netrukus pradėjo prarasti, kai gyventojams liepė paklūsti radikaliai islamo versijai, o visi, įvardyti priešais, būdavo nušaunami ar nukirsdinami.

Atrodo, kad Mosulo gyventojams netrukdo atgrasus vaizdas gatvėse – pro pat lavonus žmonės kasdien eina į darbus, kuriuose mėgina atkurti džihadistų ir koalicijos oro smūgių suniokotą miestą.

Palikti lavonai gatvėse – psichologinis ginklas, skirtas „snaudžiančių“ IS darinių atbaidymui.

Darbininkas Youssefas Salimas sakė, kad kūnai iš gatvių neturėtų būti patraukiami. „Ar žinote, ką reiškė vienos – tik vienos – cigaretės surūkymas?, – paklausė jis. – 25 kirčius aikštėje, kur žmonės būdavo priversti stebėti tavo kančią. Jeigu tavo barzda neatitiko nustatyto ilgio, tau tekdavo mėnesis kalėjimo arba 100 kirčių.“

Grupė berniukų taip pat sakė, kad IS džihadistų kūnai turėtų ir toliau gulėti gatvėse. „Kūnai turėtų likti. „Daesh“ nužudė daug žmonių, tad kodėl jie turėtų būti palaidoti“, – kalbėjo 13-metis Salemas.

Vienas vyras, eidamas pro pūvančius lavonus, visgi teigė, kad juos reikėtų palaidoti – tai, pasak jo, yra kiekvieno teisė.

Kūnai, pro kuriuos jis ėjo, yra IS teroristų, kurie mėgino prisliūkinti prie Irako karių ir juos nužudyti. Vienas iš karių išdidžiai stovėjo prie lavonų. Ant vieno jų vis dar buvo savižudžio diržas. Karys šypsojosi ir parodė į cigaretę, įkištą vienam teroristui į nosį.

„Mes ją ten įkišome už visus tuos siaubingus dalykus, kuriuos jie darė irakiečiams, – sakė Asaadas Najifas. – Bet kurio teroristo likimas yra aiškus. Mes tave surasime ir nužudysime.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius