Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuniokotame Puerto Rike jau trūksta ne tik vandens ar degalų, bet ir pinigų

Pirmiausia uraganas Maria JAV priklausančioje Puerto Riko saloje išmušė elektrą. Iškart nutrūko ir vandens tiekimas. Tada ėmė stigti dyzelinio kuro, dujų ir geriamojo vandens atsargų. Dabar vis mažiau ir pinigų, rašo naujienų agentūra AP.
Puerto Rikas po uragano Maria
Puerto Rikas po uragano Maria / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galingo uragano Maria smūgiai beveik visiškai „išjungė“ Puerto Riko ekonomiką. Problemos gali užsitęsti kelias savaites, jei ne mėnesius, ir nemažai žmonių jau skundžiasi, kad jiems trūksta grynųjų. Taip šioje stichijos nuniokotoje saloje išsilaikyti taps dar sunkiau.

Bankų skyrių Puerto Rike ir taip dirba nedaug, o tie, kurie atidaryti, sutrumpino darbo laiką. Prie visų jų, taip pat – prie bankomatų, driekiasi ilgos eilės.

Saloje vis dar nėra elektros, audra sutraukė ir didžiąją dalį telekomunikacijos linijų. Daugybė žmonių negali dirbti ar atidaryti savo valdomų įstaigų.

Ekonomika beveik visiškai sustojo

Inžinierius Octavio Cortesas prognozuoja, kad situacija tik blogės, kadangi daugelis problemų susijusios tarpusavyje ir negali būti lengvai pašalinamos.

„Nežinau, kiek blogiau bus, – teigė O.Cortesas, kuris kartu su kitais vairuotojais lipo iš mašinos ant tilto Puerto Riko šiaurėje ir bandė pagauti ryšio signalą. – Kol kas gyventi dar įmanoma, bet aš nenutuokiu, kas bus kitą ar dar kitą savaitę.“

„Scanpix“/AP nuotr./Puerto Rikas po uragano Maria
„Scanpix“/AP nuotr./Puerto Rikas po uragano Maria

Šis šešių vaikų tėvas dažniausiai dirba namuose arba keliauja po pasaulį darbo reikalais. Tačiau nei viena, nei kita Octavio veikla šiuo metu neįmanoma – elektros nėra, o iš salos per dieną išskrenda vos keli keleiviniai lėktuvai.

O.Cortesas laikosi, bet kitiems, regis, gerokai sunkiau. Pavyzdys – Puerto Riko iždo departamente San Chuane dirbanti Cruzita Mojica. Moteris privalo dirbti, bet negali, nes praūžus uraganui turi rūpintis savo pensininke motina.

C.Mojica trečiadienį atsikėlė pusę keturių ryto ir aplankė net keturis bankomatus – visi buvo tušti. „Aišku, aš išsiėmiau grynųjų prieš uraganą, bet jie jau baigėsi. Neturime ir degalų. Nėra pinigų, maisto. Tai katastrofa“, – graudinosi moteris.

Tik 40 dolerių turi ir Dilma Gonzalez, be to, daugiau uždirbti negali, nes jos darbovietė dar nekviečia žmonių grįžti dirbti: „Kol jie nepraneš, eiti dirbti negaliu.“

Ir taip kamavo recesija

Milijonai Puerto Riko gyventojų nukentėjo nuo uragano Maria, kuris pradėjo niokoti salą rugsėjo 20-osios paryčiais. Stichija griovė namus, ūkius, darkė kelius.

Mažiausiai 16 žmonių žuvo, ir nors tiksli žala dar nesuskaičiuota, salos gubernatorius Ricardo Rossello jau pareiškė, kad Puerto Riko ekonomika „visiškai sustos“ mažiausiai mėnesiui.

„Scanpix“ nuotr./Ricardo Rossello
„Scanpix“ nuotr./Ricardo Rossello

„Tai yra pati didžiausia gamtinė katastrofa Puerto Riko istorijoje ir galbūt žalingiausias uraganas JAV istorijoje“, – šią savaitę teigė R.Rossello.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ketvirtadienį pagaliau atšaukė JAV krovinių gabenimo laivais į Puerto Riką apribojimus. Taip buvo panaikinta teisinė kliūtis, kuri trukdė siųsti pagalbą į salą. Žengti tokį žingsnį ragino ir respublikonai, ir demokratai – padėti Puerto Rikui reikia kuo greičiau.

Bajamono mieste gyvenanti pensininkė Antonia Garcia, pavyzdžiui, teigė, kad teturi 4 dolerius. Ji irgi negali rasti pinigų dar turinčio bankomato, o laukti eilėje prie savo kredito unijos senolė neturi sveikatos. „Visa tai jau visiškai chaotiška“, – pareiškė moteris.

Svarbiausia, kad Puerto Rikas kentėjo dar prieš uragano smūgius. Salą daugiau nei dešimtmetį kamavo recesija, o nedarbo lygis siekia 10 proc. ir yra didesnis nei bet kurioje JAV valstijoje. Negana to, darbo vietų nykstančioje pramonėje ir taip mažėjo, o teritorija sparčiai artėjo bankroto link.

Elpidio Fernandezas: „Pardavimai išaugo tūkstantį kartų. Tiesa, nors man sekasi, nesijaučiu gerai, nes žinau, kad kiti kenčia.“

O dabar ir pačių didžiausių korporacijų atstovybės, ir kuklūs šeimos verslai įnirtingai ieško degalų, kad galėtų įjungti generatorius ir bandyti dirbti.

Žmonėms, kurie pinigų turi, bet ne grynaisiais, o bankų sąskaitose, irgi ne pyragai. Mat daugelis parduotuvių, kurios sugeba dirbti, negali priimti atsiskaitymų banko kortelėmis.

Kita vertus, kaip ir per kiekvieną ekonominę krizę, atsiranda optimistų. Automobilių plovykloje dirbantis Christianas Mendoza po uragano pardavinėja buteliukus su vandeniu: „Šis vanduo šiltas, bet neįsivaizduojate, kaip gerai jį perka.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Puerto Rikas po uragano Maria
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Puerto Rikas po uragano Maria

Dar viena sėkmės istorija – 78 metų Elpidio Fernandezo, kuris San Chuano gatvėse vežimėlyje pardavinėja vaisinius ledus. Senolis sako, kad buvo dienų, kai jis užsidirbo net 500 dolerių: „Pardavimai išaugo tūkstantį kartų. Tiesa, nors man sekasi, nesijaučiu gerai, nes žinau, kad kiti kenčia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius