Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuomos Londone kuriozai: lovos sandėliukuose ir nemokami namai

Nekilnojamo turto krizei Londone įsisiūbavus būstų savininkai nuomoja pačius keisčiausius kambarius ar butus. Vien už lovą svetainėje gali tekti mokėti kelis šimtus svaro sterlingų. Tačiau šiame mieste galima rasti ir nemokamus namus siūlančių žmonių, kuriems pabodo vienatvė ar reikia pagalbos buityje.
Dvigubas kambarys - svetainės sandėliuke.
Dvigubas kambarys – svetainės sandėliuke. / Spareroom.co.uk

Nuomos skelbimuose internete gausų keistų, įdomių ar net juokingų pasiūlymų, įrodančių, kad būsto paklausa Londone jau peržengė visas ribas.

Dizaino ir išplanavimo keistumai

Tiems, kurie mėgsta idealią tvarką ir švarius namus, siūloma apsigyventi vien keramikinėmis plytelėmis išklotame bute. Už 900 svaro sterlingų nuomą per mėnesį nuomininkas gali gauti butą rūsyje ir be baldų. Tiesa, baseiną primenančiame būste tėra vos vienas langas, tad klaustrofobiškiems žmonėms jo nuomotis nesiūloma.

Vienoje patalpoje įrengtas miegamasis ir virtuvė apibūdinamas kaip atviro plano svetainę, virtuvę bei miegamąjį turintis būstas. Pagal britiškus standartus tai pritaikoma atskirose patalpose įrengtam miegamajam, virtuvei ir svetainei. Tad bute turėtų būti du kambariai bei virtuvė, kuriuos tarpusavyje skirtų durys. Negana šio neatitikimo, visos buto patalpų grindys ir sienos išklotos to paties atspalvio keramikinėmis plytelėmis.

Spareroom.co.uk/Plytelėmis išklotas butas už 900 svaro sterlingų per mėnesį.
Spareroom.co.uk/Plytelėmis išklotas butas už 900 svaro sterlingų per mėnesį.

Būsto nuomos skelbimuose dažnai naudojamas žodis „jaukus“, reiškia tik vieną – mažas arba labai mažas. Vienas iš tokių jaukių butų nuomininkus privertė pakelti antakius. „Jaukiu studio butu idealioje miesto vietoje“ apibūdinamas būstas turi vieną keistybę – tualetą duše.

900 svaro sterlingų per mėnesį įvertintas butas – su baldais ir, kaip teigiama skelbime, netoli parduotuvių bei judrių gatvių. Nors netoli nuomojamo būsto nenurodoma metro stotelė, kuri laikoma privalumu nuomojantis, skelbiama, kad aplink namus gausu autobusų stotelių.

Nuomodami butą, turintį trūkumų, savininkai ar agentai paprastai šių trūkumų neįvardija ir neskelbia nuotraukų, kuriose jie matomi.

Nuomodami butą, turintį trūkumų, savininkai ar agentai paprastai šių trūkumų neįvardija ir neskelbia nuotraukų, kuriose jie matomi. Buto su tualetu duše nuomotojai šios taisyklės nesilaikė ir paskelbė nuotrauką, kurioje aiškiai matomas pagrindinis trūkumas.

Spareroom.co.uk/900 per mėnesį kainuojantis butas su tualetu duše.
Spareroom.co.uk/900 per mėnesį kainuojantis butas su tualetu duše.

Tiesa, į nuomos kainą įtraukti elektros ir vandens mokesčiai, kas dabartinėje Londono nekilnojamo turto rinkoje laikoma didžiuliu pliusu. Taip pat naujasis nuomininkas turės balkoną bei sodą, kuriuo dalinsis su kaimynais.

Lova sandėliuke

Būstų savininkų desperatišką bandymą išnaudoti kiekvieną namų kampelį atskleidžia dar vienas keistas nuomos skelbimas. Viename populiariausių nuomos tinklalapių nuomojamas dvivietis kambarys, apibūdinamas, kaip didžiausias name.

Nurodoma, jog kambario nuomos kaina mėnesiui – 480 svaro sterlingų, mokesčiai į šią kainą neįskaičiuoti. Taip pat skelbime pažymėta, jog kambaryje yra sofa, kuria kartais reikės dalintis su kitais namo gyventojais. Ši pastaba – mažų mažiausiai keistoka.

Spareroom.co.uk/Dvigubas kambarys – svetainės sandėliuke.
Spareroom.co.uk/Dvigubas kambarys – svetainės sandėliuke.

Pasirodo, kad minėtas kambarys yra lova sandėliuke, kuris pastatytas svetainės kampe. Kadangi nuomoti kambarį, per kurį vaikšto kiti namo gyventojai, nelegalu, o svetainė – bendra visų nuomininkų naudojama patalpa, joje pastatytas „namelis“ pavadintas kambariu.

Kambaryje yra sofa, kuria kartais reikės dalintis su kitais namo gyventojais.

„Lova sandėliuke“ – puikiai žinoma frazė londoniečiams nuomininkams, mat nekilnojamojo turto krizės apimti savininkai itin dažnai nuomoja priestatus, nelegaliai paverstus miegamaisiais. Tokius būstų skelbimus tikrina rajonų tarybų darbuotojai ir aiškinasi ar savininkai turi pastato paskirties keitimo leidimą.

Vienas iš tokių įtarimą sukėlusių pastatų – studio butu paverstas sandėliukas namo kieme. 1083 svaro sterlingų per mėnesį, įskaičiuojant mokesčius, kainuojantis būstas įrengtas vietoje sandėliuko. Skelbime reklamuojama, kad šis unikalus butas įrengtas atskirame pastate bei turi atskirą įėjimą. Rajono tarybai patikrinus paaiškėjo, kad savininkai tikrai turi reikiamą leidimą ir butas – sandėliukas teisiškai gali būti nuomojamas.

Rightmove.co.uk/Butu paverstas sandėliukas, per mėnesį kainuojantis daugiau nei 1000 svaro sterlingų.
Rightmove.co.uk/Butu paverstas sandėliukas, per mėnesį kainuojantis daugiau nei 1000 svaro sterlingų.

Būstas už draugystę

Nors Londono nekilnojamojo turto rinka – perpildyta, čia nesunkiai galima rasti ir nemokamą būstą. Nemokamai apsigyventi kartu siūlo įvairūs žmonės. Dažniausiai tai vieniši, savo namus turintys senjorai, kuriems atsibodo vienatvė. Taip pat pasitaiko sunkiai sergančių žmonių, kurie nors ir turi kasdien apsilankantį slaugą, vakarais lieka vieni ir baiminasi, kad jiems nieko nenutiktų.

Neretai pasitaiko ir žmonių, siūlančių nemokamą būstą priešingos lyties atstovams už įvairias paslaugas.

„Nemokamas apgyvendinimas jaunam vyrukui mainais už 3-4 gerus patiekalus vakarienei per savaitę ir kartais savaitgaliais. Labai svarbu, kad kandidatas turėtų profesionalaus virėjo patirties arba didžiulę aistrą geram maistui bei prašmatnioms vakarienėms. Taip pat svarbu, kad darbo dienų vakarais neturėtų kitų įsipareigojimų“, – rašoma skelbime viename didžiausių nuomos ir kitų paslaugų portalų.

Kitame skelbime rašoma, kad šeimos neturinti aktyvi našlė ieško žmogaus, su kuriuo galėtų pabendrauti. Būsimas nuomininkas galėtų būti iš namų dirbantis asmuo arba į pensiją išėjusi moteris.

„Tvarkingas ir ramus kambarys siūlomas name, esančiame 2 zonoje, prie parko. Mainais už nemokamą gyvenimą ištisus metus prašoma būti kompanionu sveikai našlei, neturinčiai šeimos, kuri savaitgaliais ir per šventes jaučiasi vieniša. Taip pat kartais reikėtų padėti gaminti bei tvarkyti namus, tačiau ne kasdien ir nedaug. Name gyvena trys katės ir du nuomininkai. Ieškau išsilavinusio, intelektualaus, klasikinę muziką mėgstančio kompaniono“, – rašoma skelbime, kuriame siūlomas nemokamas apgyvendinimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius