Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuožmi rinkimų kova: kokių ginklų griebsis P.Porošenka ir V.Zelenskis?

Pagaliau paaiškėjo: antrajame Ukrainos prezidento rinkimų ture susirungs dabartinis šalies vadovas Petro Porošenka ir komikas Volodomyras Zelenskis. Pastarasis, kol kas neturintis jokios konkrečios programos, varžovą juodins populiariame seriale. Savo ruožtu P.Porošenka bandys rinkėjus įtikinti, kad patirties neturintis V.Zelenskis karo siaubiamą Ukrainą gali nuvesti į chaosą.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Savaitės iki antrojo Ukrainos rinkimų turo bus labai įdomios. Žvelgiant į šviesiąją pusę, vyko tikri, laisvi ir konkurencingi rinkimai.

Žvelgiant į mažiau šviesią pusę, antrajame ture varžysis oligarchas verslininkas ir televizijos komikas, ligi šiol iš tikrųjų neatskleidęs savo politinių pozicijų“, – tviteryje rašo apžvalgininkas Shaunas Walkeris.

Išties: daugiausia rinkėjų balsų – daugiau nei 30 proc. – sulaukė populiariame televizijos seriale komiką vaidinantis V.Zelenskis. Jam balandžio 21 dieną iššūkį mes vienas turtingiausių žmonių Ukrainoje, dabartinis šalies vadovas P.Porošenka, sulaukęs per 16 proc. rinkėjų paramos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

Spėjo vienas kitam įgelti

Jau sekmadienio vakarą abu kandidatai žadėjo įtemptas varžybas ir bandė vienas kitam įgelti.

„Likimas nusprendė, kad antrajame ture grumsiuosi su Kolomoiskio marionete. Nesuteiksime Kolomoiskiui jokios progos“, – sužinojęs rezultatus kalbėjo P.Porošenka.

Oligarchas Ihoris Kolomoiskis – pagrindinis V.Zelenskio kampaniją lydintis šešėlis. Šiam turtuoliui priklausančiame televizijos kanale „1+1“ transliuojami komiko kompanijos „95 kvartal“ projektai.

Manoma, kad I.Kolomoiskis V.Zelenskį palaiko kerštaudamas P.Porošenkai už jam priklausiusio banko nacionalizavimą. Analitikai baiminasi, kad pergalės atveju oligarchas gali daryti neigiamą įtaką politinės patirties neturinčiam V.Zelenskiui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Oligarchai ir jų kandidatai: kas yra kas Ukrainos prezidento rinkimuose?

Rezultatų laukęs su žurnalistu žaisdamas stalo tenisą, V.Zelenskis taip pat nepraleido progos užberti druskos ant dabartinio šalies vadovo žaizdų.

„Šiandien prasideda naujas gyvenimas be korupcijos“, – kalbėjo jis.

Po Maidano revoliucijos prezidentu išrinktas P.Porošenka žadėjo kovą su šalyje įsikerojusia korupcija, tačiau Antikorupcinis teismas ligi šiol nebuvo įsteigtas, o naujai įkurtos kovos su korupcija tarnybos nefunkcionuoja sėkmingai.

Be to, neseniai prezidento įvaizdžiui pakenkė skandalas dėl korupcijos kariuomenėje, į kurį įsivėlė artimas P.Porošenkos sąjungininkas.

Vyriausiasis V.Zelenskio strategas Michailas Fedorovas buvo dar griežtesnis. „Mes jį [Porošenką] sunaikinsime“, – M.Fedorovą cituoja „Laisvosios Europos radijas“.

Pasak ukrainiečių politologo Volodymyro Jermolenkos, būtent šie naratyvai bus išnaudojami artimiausiomis savaitėmis.

„Porošenka sakys, kad kovoja ne prieš aktyvistą, o prieš oligarchą, kuris turi nelabai gerą reputaciją. Jis pabrėš ir tai, kad Zelenskis yra nepatyręs, ir todėl negali valdyti labai sudėtingos šalies karo metu, kad jis gali (Ukrainą) nuvesti į chaosą“, – 15min sakė analitikas.

Anot V.Jermolenkos, blogiausia, ką V.Zelenskis galėjo pasakyti apie P.Porošenką, jau buvo pasakyta prieš pat rinkimus pasirodžiusiame serialo „Tautos tarnas“ trečiajame sezone.

TAIP PAT SKAITYKITE: Serialas ar propaganda? Prezidentą vaidinantis komikas siekia vadovauti Ukrainai

„Seriale yra personažai, labai panašūs į Porošenką ir Tymošenko. Jie – labai karikatūriški, vaizduojami kaip norintys praturtėti, o ne besirūpinantys Ukrainos gerove“, – tikino V.Jermolenka.

Jokios aiškios programos?

V.Zelenskis sekmadienį vakare sakė kol kas negalintis įvardyti savo politinės komandos ir žadėjo paviešinti pavardes iki „antrojo turo pabaigos“.

V.Zelenskio štabe sekmadienį rinkimus nušvietęs „Laivosios Europos radijo“ žurnalistas Christopheris Milleris tviteryje tikina kalbėjęs su kandidato komandos nariais, tačiau nė vienas jų negalėjo pateikti detalių apie jo planus Ukrainai.

Pasak žurnalisto, V.Zelenskiui patarinėjantis buvęs finansų ministras Oleksandras Danyliukas teigė, esą jo komanda „dirba su planu pirmosioms šimtui prezidentavimo dienų“.

„Tai bus labai konkretus, labai efektyvus planas“, – sakė O.Danyliukas, tačiau nepateikė detalių ir pridūrė, kad viską paaiškins V.Zelenskis.

„Tai bus labai konkretus, labai efektyvus planas“, – sakė O.Danyliukas, tačiau nepateikė detalių ir pridūrė, kad viską paaiškins V.Zelenskis.

„The Guardian“ rašo, kad prieš pirmąjį rinkimų turą įvykęs V.Zelenskio susitikimas su Europos šalių ambasadoriais buvo fiasko.

„Jų reakcija buvo tokia: ar tai – pokštas? Dalis jo programos popieriuje atrodo neblogai, tačiau jis nesugeba kalbėti apie savo pasiūlymus“, – „The Guardian“ teigė tapatybės neatskleidęs diplomatas.

V.Zelenskiui patarinėjantis buvęs Ukrainos ūkio ministras Aivaras Abromavičius anksčiau tikino, kad Zelenskis neturi stiprių pažiūrų, todėl žvelgia „su viltimi, kad tas pažiūras galima teigiamai formuoti“.

Pasak V.Jermolenkos, daugumai ukrainiečių rinkėjų programos apskritai nerūpi. Tai įrodo buvusios premjerės, rinkimuose likusios trečioje vietoje, Julijos Tymošenko pavyzdys. Esą šiemet populistės politikės programa buvo „išsamiausia ir intelektualiausia“, tačiau tai nepadėjo patekti į antrąjį turą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko ir Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko ir Volodymyras Zelenskis

„Zelenskį galima apibūdinti kaip populistą 2.0. Tradiciškai Ukrainos populistai kažką žada, pavyzdžiui, sumažinti komunalinių paslaugų kainas, tačiau Zelenskis to nedaro.

Vienas jo šūkių – „Jokių pažadų, jokių pasiteisinimų“. Jis parduoda patį save. Jis sako, kad yra naujas veidas, ne politikas, kietas vyrukas. O tai yra labai pavojinga, nes nė neįsivaizduojame, ką jis darys“, – 15min sakė V.Jermolenka.

Kalbos apie Rusiją

Po 2014-aisiais Rusijos įvykdytos Ukrainos pusiasalio Krymo aneksijos ir šalies Rytuose pradėto konflikto, kurio metu žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, Kijevo ir Maskvos santykiai pasiekė neregėtas žemumas.

Nenuostabu, kad politologų vieninteliu atvirai prorusišku kandidatu įvardijamas Jurijus Boiko sulaukė vos 11,58 proc. rinkėjų paramos. Nenuostabu ir tai, kad abu kandidatai jau sekmadienio naktį palietė Rusijos temą.

„Jis (Putinas) svajoja apie minkštą, paklusnų, švelnų, kikenantį, nepatyrusį, silpną, ideologiškai neapibrėžtą ir politiškai neužtikrintą prezidentą. Ar tokį jam padovanosime?“ – sekmadienį retoriškai klausė P.Porošenka, omenyje turėdamas V.Zelenskį.

Dabartinis prezidentas griežtai pasisako prieš Rusiją, jam vadovaujant Ukraina pasirašė Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga, parlamentas Konstitucijoje įtvirtino narystės ES ir NATO siekį.

Vis dėlto, paklaustas, ką prezidentui Vladimirui Putinui pasakytų pirmojo susitikimo metu, griežtai apie Rusiją kalbėjo ir V.Zelenskis.

„Galiausiai grąžinote mūsų teritorijas. Kiek pinigų esate pasiryžę mokėti kompensacijomis dėl mūsų žemių užgrobimo?“ – kalbėjo kandidatas į prezidentus, tokiu būdu leisdamas suprasti, kad su Kremliaus vadovu susitiktų tik po to, kai Rusija grąžins okupuotas teritorijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius