Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nušalintasis Katalonijos lyderis Briuselyje susitiko su regiono parlamento vadovu

Buvęs Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as trečiadienį Briuselyje susitiko su regiono parlamento pirmininku, nepaisant Ispanijos centrinės vyriausybės pastangų užkirsti kelią šioms deryboms.
Carleso Puigdemont'o, Rogerio Torrento ir keturių paleistos vyriausybės narių susitikimas
Carleso Puigdemont'o, Rogerio Torrento ir keturių paleistos vyriausybės narių susitikimas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

C.Puigdemont'o, Katalonijos parlamento pirmininko Rogerio Torrento ir keturių paleistos vyriausybės narių susitikimas turėjo įvykti Katalonijos prekybos atstovybėje Briuselyje.

Tačiau derybas teko perkelti į kitą netoliese esančią vietą, Ispanijos centrinei vyriausybei nurodžius Katalonijos atstovui Briuselyje neleisti, kad susitikimas įvyktų misijos pastate, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

„Katalonijos vyriausybės atstovui Briuselyje buvo nurodyta neleisti, kad šis susitikimas vyktų Katalonijos diplomatinės misijos pastate“, – sakė šaltinis naujienų agentūrai AFP prieš susitikimą.

Pasibaigus deryboms, maždaug 13 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, C.Puigdemont'as turėjo surengti spaudos konferenciją.

Pirmadienį Katalonijos nepriklausomybės siekį remiantis R.Torrentas pasiūlė į šio Ispanijos regiono prezidento postą grąžinti atstatydintą lyderį C.Puigdemont'ą, per gruodį įvykusius pirmalaikius rinkimus separatistinėms partijoms užsitikrinus absoliučią daugumą parlamente.

Tačiau C.Puigdemont'as, kuriam sugrįžus į Ispaniją gresia suėmimas, turi išsiaiškinti, kaip oficialiai jis gali būti išrinktas per kitą parlamento sesiją, kuri turi įvykti iki šio mėnesio pabaigos.

Jis yra sakęs, kad galėtų būti prisaikdintas net būdamas Briuselyje, tačiau Madridas priešinasi tokiam planui. Jis taip pat sakė galintis sugrįžti į Ispaniją, tačiau centrinė vyriausybė pažadėjo nurodyti jį suimti.

Madridas atleido C.Puigdemont'ą ir visą jo vyriausybę pernai lapkritį, Katalonijos vyriausybei vienašališkai paskelbus nepriklausomybę.

C.Puigdemont'as šiuo metu yra pasitraukęs į Belgiją, o sugrįžęs į Ispaniją tikriausiai būtų areštuotas ir turėtų stoti prieš teismą dėl maišto kurstymo, antivyriausybinės veiklos bei valstybės lėšų švaistymo.

Katalonijos vyriausybės atstovas Briuselyje yra tiesiogiai kontroliuojamas Madrido, kai tik Ispanijos centrinė vyriausybė dėl regiono nepriklausomybės siekio įvedė jame tiesioginę kontrolę.

„Mes pasiliekame sau teisę išnagrinėti teisines tokios padėties pasekmes“, – sakė C.Puigdemont'o partijos „Junts per Catalunya“ („Kartu už Kataloniją“) atstovas trečiadienį Briuselyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius