Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Ar tik Ukraina? Gali būti, kad V.Putinui didesnį rūpestį kelia Lenkija

Lenkų archeologas ir televizijos žurnalistas Tomaszas Czescikas kiekvieną rytą vedžioja šunį miškelyje prie savo namų rytiniame NATO flange – jie vaikštinėja palei žalią grandininę tvorą, kurios viršūnė apraizgyta aštria viela.
Seni sovietiniai lėktuvai Lenkijoje
Seni sovietiniai lėktuvai Lenkijoje / „The New York Times“/Maciek Nabrdalik nuotr.

T.Czescikas mėgaujasi grynu oru ir ryto tyla – kol iš kitoje tvoros, apkabinėtos užrašais „Keep Out“ lenkų, anglų, vokiečių ir rusų kalbomis, pusėje esančių garsiakalbių neprapliumpa „The Star-Spangled Banner“ (JAV himnas).

„Nepažįstu nė vieno, kas būtų ten buvęs“, – sako T.Czescikas, per tvorą rodydamas į tolumoje stūgsančius miglos apgaubtus pastatus.

Ši tvora yra itin jautraus JAV karinio objekto, kuris, kaip numatoma, pradės veikti šiemet, išorinis perimetras, saugomas lenkų kareivių.

Vašingtono teigimu, šis objektas padės apginti Europą ir Jungtines Valstijas nuo balistinių raketų, kurias gali paleisti tokios priešiškos valstybės kaip Iranas.

Tačiau Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ši karinė bazė Lenkijoje ir kita tokia pati, esanti Rumunijoje, yra įrodymas, kad NATO plėtra į rytus kelia grėsmę Rusijai ir iš dalies pateisina Ukrainos apsupimą kariuomene.

Pentagonas šiuos du objektus apibūdina kaip skirtus gynybai ir nesusijusius su Rusija, tačiau Kremlius mano, kad jie gali būti panaudoti Rusijos raketoms numušti arba puolamųjų sparnuotųjų raketų paleidimui į Maskvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius