Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Dviguba krizė, smogusi ne tik Afganistanui – karas ir klimato kaita

Kai kuriuose Afganistano regionuose temperatūra pakilo dvigubai daugiau nei vidutiniškai pasaulyje. Pavasario liūčių smarkiai sumažėjo, o tai labiausiai kelia nerimą kai kuriose itin svarbiose šalies žemės ūkio paskirties žemėse.
Džamo minaretas, 1978 m., Afganistanas
Afganistanas / „Scanpix“ nuotr.

Vis dažniau didžiulius šalies plotus kamuoja sausros – ypač baisus vis dar tebesitęsiantis sausringas laikotarpis periodas šiaurėje ir vakaruose, užklupęs šalį jau antrą kartą per trejus metus.

Afganistanas įkūnija naują tarptautinės krizės rūšį – tokios, kai karo keliami pavojai persipina su klimato kaitos pavojais ir sukuria košmarišką grįžtamojo ryšio ciklą, skaudžiausiai paveikiantį pažeidžiamiausius pasaulio gyventojus ir pakertantį jų šalių gebėjimą įveikti negandas.

Ir nors ieškoti Afganistano konflikto priežasčių klimato kaitoje reikštų pernelyg viską supaprastinti, atšilimo padariniai veikia kaip, karo analitikų žodžiais tariant, „grėsmių daugintojai“ – skatina konfliktus dėl vandens, atima iš žmonių darbą šalyje, kurios gyventojai daugiausia gyvena iš žemės ūkio, be to, pats konfliktas užvaldo žmonių dėmesį ir sekina išteklius.

„Karas sustiprino klimato kaitos padarinius. Paskutiniuosius dešimt metų daugiau nei 50 procentų nacionalinio biudžeto buvo skiriama karui, – praėjusią savaitę telefonu sakė Kabulo universiteto hidrologijos profesorius Nooras Ahmadas Akhundzadahas. – Dabar vyriausybės nėra, o ateitis neaiški. Mūsų padėtis šiandien yra visiškai beviltiška.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius