Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: grėsminga Jungtinių Tautų ataskaita – klimato katastrofa jau čia pat

Naujausioje Jungtinių Tautų ataskaitoje pateikiama išvada, kad pasaulis taip ilgai delsė apriboti iškastinio kuro išmetimą, kad per ateinančius 30 metų jau nebesugebės sustabdyti visuotinio klimato atšilimo, nors dar turime trumpą laikotarpį, kai galime užkirsti kelią baisiausiems ateities scenarijams.
/ 123RF.com nuotr.

Žmonės nuo XIX amžiaus jau pakėlė planetos temperatūrą maždaug 1,1 laipsnio pagal Celsijų arba 2 laipsniais pagal Fareinheitą – daugiausia todėl, kad degina anglį, naftą ir dujas.

Pasekmės tikriausiai bus juntamos visame pasaulyje: vien šią vasarą karščio bangos nužudė šimtus žmonių JAV ir Kanadoje, Vokietiją ir Kiniją nusiaubė potvyniai, o Sibire, Turkijoje ir Graikijoje siaučia nesuvaldomi miškų gaisrai.

Tačiau tai tik pradžia, teigiama ataskaitoje, kurią pirmadienį paskelbė Tarpvyriausybinis klimato kaitos komitetas – Jungtinių Tautų sušaukta mokslininkų grupė.

Net jei šiandien pradėtume smarkiai mažinti išmetamųjų teršalų kiekį, per ateinančius du dešimtmečius temperatūra greičiausiai vis tiek pakiltų dar maždaug 1,5 laipsnio pagal Celsijų. Taigi šios mūsų laukiančios karštesnės ateities dabar iš esmės jau nebegalime išvengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius