-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: JAV karas Afganistane – kaip viskas prasidėjo ir kuo baigiasi?

Likus vos kelioms savaitėms iki JAV pajėgų pasitraukimo iš Afganistano, Talibanas įgauna pagreitį – sekmadienį jis užėmė šalies šiaurėje esantį Kunduzo miestą.
Bagramo karinė JAV bazė Afganistane
JAV karinė bazė Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

374 tūkst. gyventojų turintis Kunduzas buvo trečioji provincijos sostinė, kurią per tris dienas užėmė Talibanas. Miesto krytis sudavė skaudų smūgį Afganistano vyriausybei.

To paties pavadinimo provincijoje esantis Kunduzas yra gyvybiškai svarbus prekybos su kaimyniniu Tadžikistanu centras.

Visą vasarą trunkanti Talibano karinė kampanija daugelyje vietovių privertė Afganistano vyriausybės pajėgas pasiduoti ir atsitraukti. Iki liepos pabaigos grupuotė jau buvo užėmusi pusę maždaug iš 400 šalies rajonų.

Vyriausybės kariai apleido daugybę postų ir bazių, dažnai palikdami ir ginklus bei įrangą. Daugeliu atvejų jie pasidavė be kovos, kartais – įsikišus Talibano atsiųstiems kaimo seniūnams.

Talibano karinės pergalės, ypač Šiaurės Afganistane, kur tradiciškai opozicija šiai grupuotei buvo stipriausia, tampa žiauria JAV karinės misijos šioje šalyje (ir ilgiausio Amerikos karo) užsklanda.

Balandžio viduryje prezidentas Joe Bidenas, pareiškęs, kad JAV jau seniai įvykdė savo misiją neleisti Afganistanui tapti saugiu prieglobsčiu teroristams, paskelbė, kad visi JAV kariai paliks šalį iki rugsėjo 11 dienos.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Joe Bidenas

Kovinė misija, išvarginusi keturis JAV prezidentus, kuriems teko skaičiuoti amerikiečių aukas, grumtis su negailestingu priešu ir bendradarbiauti su sudėtingu partneriu – dažnai korumpuota bei gluminančia Afganistano vyriausybe – pagaliau baigiasi.

J.Bidenas pripažino, kad beveik po 20 karo metų – ilgiausio laikotarpio kokį tik Amerikos kariai praleido svetimoje žemėje – tapo aišku, jog JAV pajėgos negali paversti Afganistano modernia, stabilia demokratija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius