Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Kinija neatlyžta – su COVID-19 toliau kovoja masiniais karantinais

Kas dvi dienas Siano universitete Kinijoje valytojos, apsirengusios baltais, kūną sandariai dengiančiais kostiumais, dezinfekuoja bendrabučio koridorius. 24 metų studentė Zhang Shengzi pasakojo, kad kvapas toks aitrus, jog ji šiek tiek palaukia prieš atidarydama duris.
Testavimas Siane
Testavimas Siane / „The New York Times“/Scanpix nuotr.

Ji labai retai gali išeiti iš savo kambario, jau nekalbant apie išvykimą iš universiteto miestelio, o visos paskaitos vyksta internete.

Zhang Shengzi universitete, kaip ir likusioje Siano dalyje, nuo gruodžio 22 dienos paskelbtas karantinas. Tai ilgiausias uždarymas Kinijoje nuo pirmojo karantino Uhano mieste, kuriame prieš beveik dvejus metus prasidėjo koronaviruso protrūkis.

Scenose, primenančiose pirmąsias pandemijos dienas, alkani gyventojai keičia kavą į kiaušinius, o cigaretes – į greitai paruošiamus makaronus.

Tarp tų, kuriems atsisakyta suteikti medicininę pagalbą, buvo nėščia moteris ir 8 metų berniukas, sergantis leukemija. Žmonėms, kuriems reikia gyvybiškai būtinų vaistų, sunku jų gauti.

Nuo pandemijos pradžios Kinijos gebėjimas suvaldyti virusą gerokai pažengė į priekį: ji pasiskiepijo beveik 1,2 milijardo žmonių ir sukūrė visą šalį apimančią elektroninę sveikatos duomenų bazę kontaktams atsekti.

Tačiau nuo pat 2020 metų pradžios Pekinas ir toliau taiko tuos pačius autoritarinius kovos su virusais metodus – griežtus karantinus, sienų uždarymą ir žmonių užrakinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius