TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„NY Times“: nepagrįsti V.Putino teiginiai apie genocidą – užuomina ne tik apie karą

Maskva, dar labiau eskaluodama padėtį ir skatindama būgštavimus dėl galimos invazijos į Ukrainą, žeria vis daugiau kaltinimų – visi jie yra be jokių įrodymų ir visuose sukasi vienas žodis. „Tai, kas šiandien vyksta Donbase, yra genocidas“, – šią savaitę sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, turėdamas omenyje Ukrainos rytus.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuo to laiko aukšti Rusijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida pasigavo ir nuolat kartoja V.Putino paminėtą žodį „genocidas“. Rusijos diplomatai Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai išplatino dokumentą, kuriame kaltina Ukrainą „naikinant civilius gyventojus“ jos rytuose.

Penktadienį Rusijos remiami separatistai, kontroliuojantys dalį Ukrainos rytų, pareiškė, kad Ukrainos kariuomenė ruošiasi pulti ir įsakė moterims ir vaikams evakuotis.

Daugybė Rusijos valstybinės žiniasklaidos pranešimų vaizdavo, kad rusų mažumos bėga nuo tironiškos Ukrainos kariuomenės, o JAV prezidentas Joe Bidenas tokius incidentus pavadino išgalvotu pretekstu Rusijos invazijai.

Kremlius jau seniai tvirtina, kad Ukrainos valdžia persekioja etninius rusus ir rusakalbius piliečius. Šis kaltinimas, paremtas bauginamais ir melagingais pasakojimais apie išpuolius prieš Ukrainos rusus, 2014 metais buvo pasitelktas kaip pateisinimas Rusijos įvykdytai Krymo aneksijai ir įsiveržimui į Rytų Ukrainą.

Pastaruoju metu tokios kalbos vėl atgimsta – dabar taip šneka ir pats V.Putinas. Įvairūs analitikai ir Vakarų vyriausybės mano, kad tai vėl gali būti invazijos įžanga.

Tačiau Ukrainai metami kaltinimai genocidu yra daugiau nei vien paviršutiniškas casus belli. Jie atspindi nuoširdų Maskvos įsitikinimą, kad pasaulyje, kuriame dominuoja priešiški Vakarai, ji yra teisėta rusų kilmės gyventojų gynėja visose buvusiose sovietinėse respublikose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius