-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Neramumai Kazachstane – puiki proga Vladimirui Putinui išplėsti įtaką

Įgudęs kurstyti neramumus Vakaruose, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nukreipė savo žvilgsnį ir į Rytus – ketvirtadienį išsiuntė karių į Centrinėje Azijoje esantį Kazachstaną, kad padėtų užgesinti naujausią iš pavojingų gaisrų, vis įsiplieskiančių buvusiose Sovietų Sąjungos žemėse – teritorijoje, kurią Maskva laiko savo įtakos sfera, tačiau ne visada sugeba ten išlaikyti ramybę.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Tačiau, nors neramumai Kazachstane dar kartą atskleidė stiprių lyderių, kuriems Kremlius patikėjo palaikyti tvarką, pažeidžiamumą, jie taip pat suteikė Rusijai dar vieną galimybę sustiprinti savo įtaką buvusioje sovietinėje teritorijoje. O tai yra vienas seniausių ir svarbiausių V.Putino tikslų.

Pustrečio tūkstančio Rusijos vadovaujamo karinio aljanso karių atvykimas į Kazachstaną, šalyje besitęsiant įnirtingiems protestams, buvo ketvirtas kartas per dvejus metus, kai Maskva pademonstravo savo raumenis kaimyninėse valstybėse – kitos trys buvo Baltarusija, Armėnija ir Ukraina.

Visas šias valstybes jau seniai mėgina prisivilioti ir Vakarai.

Matyti, kaip tokia šalis, kaip Kazachstanas, kuri „atrodo didelė ir stipri“, taip greitai panyra į sumaištį, buvo tikras šokas, teigia Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto Tarptautinių studijų instituto direktoriaus pareigas einantis Maksimas Sučkovas.

Tačiau šie įvykiai taip pat parodė, kaip buvusiose sovietinėse respublikose (Ukraina – išimtis), kurios bando balansuoti tarp Rytų ir Vakarų, M.Sučkovo žodžiais tariant, „paukšt, nutinka krizė ir jos vis tiek atsigręžia į Rusiją“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius