Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„NY Times“: Parako statinė Balkanuose – ar Bosnijoje įsiplieks naujas karas?

Kai rugsėjį Bosnijos ir Hercegovinos vaistų agentūra patikrino deguonį, parduotą ligoninėms ir skirtą gydyti COVID-19 pacientus serbų kontroliuojamame šios šalies regione, ji padarė šokiruojantį atradimą: tas deguonis buvo skirtas naudoti tik pramoninėms mašinoms, o ne žmonėms.
Sarajevo tiltas, Bosnija ir Hercegovina
Sarajevo tiltas, Bosnija ir Hercegovina / Shutterstock nuotr.

Tačiau, užuot mėginęs pataisyti situaciją, regiono lyderis, aršus serbų nacionalistas Miloradas Dodikas pabandė išardyti daugiatautę Bosnijos valstybės struktūrą – trapią sąjungą, kurią 1995 metais iš karo nuolaužų sukūrė JAV diplomatija.

Pirmiausia M.Dodikas paskelbė, kad kuria savo vaistų agentūrą ir nebeleidžia iš centrinės vyriausybės inspektoriams prižiūrėti savo valdomos srities, kuri apima maždaug pusę Bosnijos teritorijos.

Tada jis pagrasino pasitraukti iš daugiataučių Bosnijos ginkluotųjų pajėgų ir suformuoti savą, tik iš serbų sudarytą armiją.

Jis taip pat nori būti nepriklausomas nuo valstybės mokesčių agentūros, jos žvalgybos tarnybos ir teismų, žadėdamas paspartinti tai, ką jis vadina taikiu Bosnijos ir Hercegovinos valstybės, atsiradusios po 1995 metais Deitone, Ohajo valstijoje, sudaryto taikos susitarimo, iširimu.

Bosnijos tyrėjai atsekė deguonies siuntas į įmonę, kurią kontroliuoja vienas iš artimų M.Dodiko politinių sąjungininkų.

Kai kurie užsienio diplomatai ir politikai mano, kad jo grasinimai atsiskyrimu pirmiausia yra priemonė atitraukti dėmesį nuo kaltinimų korupcija.

Tačiau regione, kuriame visur kybo karo šešėlis, daugybė bosnių baiminasi, kad šalies taikai iškils grėsmė.

„Taikiai viskas nepraeis“, – perspėjo Sefikas Dzaferovičius, vienas iš trijų Bosnijos prezidentų, kurių kiekvienas išrinktas atstovauti tam tikrai etninei grupei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius