Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„NY Times“: Šiaurės Korėjoje žmonės sušaudyti už tai, kad klausėsi muzikos

Per pastarąjį dešimtmetį Šiaurės Korėjoje mažiausiai septyniems žmonėms buvo viešai įvykdyta mirties bausmė už tai, kad jie žiūrėjo ar platino K-pop vaizdo įrašus iš Pietų Korėjos. Kaip teigiama vienos žmogaus teisių apsaugos organizacijos trečiadienį paskelbtame pranešime, šitaip Šiaurės Korėja kovoja su reiškiniu, kurį jos lyderis Kim Jong-unas vadina „bjauriu vėžiu“.
Šiaurės Korėja
Šiaurės Korėja / AP/„Scanpix“ nuotr.

Organizacija „Transitional Justice Working Group“, įsikūrusi Seule, nuo 2015 metų apklausė 683 pabėgėlius iš Šiaurės Korėjos, mėgindama nustatyti vietas, kur per valstybės sankcionuotas viešas egzekucijas buvo nužudyti ir palaidoti žmonės.

Savo naujausioje ataskaitoje grupė teigė, kad užfiksavo 23 tokias egzekucijas, surengtas valdant Kim Jong Uno vyriausybei.

Prieš dešimtmetį atėjęs į valdžią, Kim Jong Unas užsipuolė Pietų Korėjos siūlomas pramogas – dainas, filmus ir televizijos serialus. Anot jo, šie kultūros produktai kenkia šiaurės korėjiečių protui.

Pagal pernai gruodį priimtą įstatymą tiems, kas platina Pietų Korėjos pramoginę produkciją, gali grėsti mirties bausmė.

Vienas iš Kim Jong Uno taktikos elementų buvo sukurti teroro atmosferą viešai vykdant mirties bausmę žmonėms, apkaltintiems draudžiamo turinio žiūrėjimu ar platinimu.

Vis dar neįmanoma išsiaiškinti tikrojo viešų egzekucijų masto šioje izoliuotoje totalitarinėje valstybėje.

Tačiau „Transitional Justice Working Group“ daugiausia dėmesio skyrė egzekucijoms, įvykdytoms po Kim Jong Uno atėjimo į valdžią. Taip pat toms, kurios buvo įvykdytos Hiesane – svarbiame Šiaurės Korėjos prekybiniame mieste prie sienos su Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius