-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nyderlandų lietuviai: olandai referendumu dėl Ukrainos beveik nesidomi

Nors trečiadienį balsuoti žada daugiau nei 40 proc. olandų, Nyderlanduose studijuojantys ir dirbantys lietuviai 15min teigė, kad referendumu dėl ES ir Ukrainos asociacijos sutarties domisi tik labai mažai šalies piliečių. Negana to, tie, kurie supranta, dėl ko balsuojama, žada pasisakyti prieš susitarimą.
Agitacija ir protestai artėjant referendumui Nyderlanduose
Agitacija ir protestai artėjant referendumui Nyderlanduose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Iš jūsų pirmą kartą išgirdau, kad kažkas bus. Visai nesidomiu politika, bet nei darbe, nei namie ar iš draugų nieko negirdėjau apie referendumą. Lietuvoje nori nenori sužinodavai apie balsavimus, o čia visiškai tylu. Apie terorizmą pakalba, bet irgi mažai“.

28 metų lietuvė Viltė, gyvenanti Roterdamo uostamiestyje, 15min iškart pripažino, kad nežinojimas apie referendumą – ir jos pačios kaltė.

Tačiau politika, ypač – ne vidaus, o užsienio, iš tiesų domisi mažokai olandų, tad panašios nuomonės apie nuotaikas Nyderlanduose prieš referendumą laikėsi ir kiti lietuviai.

Balsuoti „už“ ragina partija „D66“

„Man iš žiniasklaidos susidaro įspūdis, kad referendumas nedaug kam rūpi. Jei ir rūpi, aktyvesni tie, kurie balsuotų prieš. Nelabai aišku ir tai, ar tikrai visi žino tikruosius referendumo tikslus“, – tvirtino Groningene gyvenanti Giedrė.

„Manau, kad didelė dalis žmonių net nežino, jog bus referendumas. Mieste mažai plakatų, niekas apie tai nekalba feisbuke. Neatrodo, kad paprastiems žmonėms tai svarbu ar suprantama“, – antrino ir Olandijos lietuvių bendruomenės valdybos narė Sigita Jurkynaitė.

Ji pastebėjo, kad aktyviausiai balsuoti už ES ir Ukrainos asociacijos susitarimą agitavo progresyvi socialliberali partija „D66“, tinkle „Facebook“ skelbusi nuotaikingus klipus: „Vienas labai paplito, nes jame kalbėjo jauna Ukrainos Aukščiausiosios Rados narė“.

Stem vóór op 6 april

Over drie weken mag je stemmen over samenwerking met Oekraïne. "Een stem vóór bij het referendum helpt ons de Europese waarden te waarborgen," zegt Oekraïens parlementslid Olena Sotnyk. Meer weten over het associatieverdrag? Ga naar: https://referendum.d66.nl #D66isvoor

Posted by D66 on Wednesday, March 16, 2016

„Tik pusiau pajuokausiu pasakydama, jog daugiau nei 40 proc. olandų balsuoti žada todėl, kad čia balsuojama darbo dienomis ir galima gauti papildomą laisvą valandą darbe“, – 15min teigė S.Jurkynaitė.

Viena lietuvės draugė „Facebook“ aktyviai agitavo olandus referendume balsuoti prieš ES ir Ukrainos susitarimą.

„Dienraščiuose dominuoja stovykla „Taip“, bet ar solidarumą su Ukraina reikia išreikšti neoliberalia sutartimi dėl laisvosios prekybos? Susitarimas tik padės oligarchams išlaikyti galios svertus“, – taip socialiniame tinkle rašė olandė.

Geriau V.Putinas nei imigrantai?

„Mane kiek stebina toks požiūris. Tiesa, apie Rusiją teigiamai jie nekalba. Bet yra toks argumentas balsuoti „Ne“, nes neva pablogės Nyderlandų ir Rusijos santykiai“, – stebėjosi S.Jurkynaitė.

Facebook.com/Olandijos lietuvių bendruomenės valdybos narė Sigita Jurkynaitė.
Facebook.com/Olandijos lietuvių bendruomenės valdybos narė Sigita Jurkynaitė.

Hagoje gyvenanti 35 metų Milda Pumputytė vis dėlto girdėjo kitokių kalbų: „Iš olandų teko išgirsti nuomonių, kad Putinas gal ir visai nieko: bent jau susitvarko savo šalyje. Kad sistema Rusijoje veikia geriau nei demokratija, kurioje vis tiek niekas neturi tikro balso“.

Sekmadienį M.Pumputytė „Facebook“ įsitraukė į diskusiją su pažįstamu olandu, kuris paaiškino, kodėl balsuos „Ne“. Viena priežasčių – tai, kad jis imigrantų nemėgsta labiau nei Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Hagos lietuvis: „Man negaila, kad ukrainiečiai būtų ES. Bet žinau, kaip europinė pagalba eikvojama Lietuvoje, todėl manau, kad ten, Ukrainoje, visa parama dingtų nepanaudota.“

„Ukraina – šalis, kurioje gausybė politinės korupcijos. Žinau, kad jos yra ir Nyderlanduose, bet ten pasiektas kitas lygis. Po velnių, jie mušasi parlamente. Nenoriu čia tų ukrainiečių“, – taip Mildai rašė 39-erių Fredas.

„Kaip tik kalbėjau su keliais pažįstamais, kurie sakė, jog daug žmonių ketina balsuoti prieš vien todėl, kad yra šiaip neigiamai nusistatę ES atžvilgiu. Jie net nesigilina į klausimą – jei kažkas susiję su ES, tai „prieš“, – pridūrė S.Jurkynaitė.

O kitas lietuvis, gyvenantis Hagoje ir 15min prašęs anonimiškumo, svarstė, kad galėdamas balsuoti pasisakytų prieš ES ir Ukrainos asociacijos susitarimą.

„Man negaila, kad jie (ukrainiečiai, – red.) būtų ES. Bet žinau, kaip europinė pagalba eikvojama Lietuvoje, todėl manau, kad ten, Ukrainoje, visa parama dingtų nepanaudota. Tiesa, esu už tai, kad Ukrainai reikia padėti“, – svarstė lietuvis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius