Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų partijos po rekordiškai ilgų derybų sudarė koalicijos susitarimą

Nyderlandų politinės partijos pirmadienį susitarė formuoti koalicinę vyriausybę, suteiksiančią premjerui Markui Rutte ketvirtą kadenciją šiame poste, pranešė šalies žiniasklaida.
Markas Rutte
Markas Rutte / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Koalicija suformuota po rekordiškai ilgo – 271 dienos – derybų periodo. Rinkimai Nyderlanduose įvyko kovo mėnesį.

Dėl susitarimo teksto, kuris bus pateiktas parlamentui vėliau šią savaitę, sutarė keturios partijos: M.Rutte centro dešinės Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), per kovo rinkimus laimėjusi daugiausiai vietų parlamente, centro kairioji D66, centro dešinioji „Krikščionių demokratų kvietimas“ (CDA) ir konservatyvi Krikščionių sąjunga.

Tačiau Nyderlandams naujos vyriausybės teks palaukti iki sausio, kai partijos išrinks ministrus, nors šalis dabar susiduria su virtine iššūkių, tarp jų užsikrėtimo COVID-19 atvejų augimu ir visuomenės nepasitenkinimo dėl taikomų su pandemija susijusių suvaržymų.

„Tai yra geras susitarimas“, – išeidamas po derybų M.Rutte sakė žurnalistams. Daugiau susitarimo detalių jis nepateikė.

Sigrid Kaag, kurios centro kairioji partija D66 pagal parlamente kontroliuojamų vietų skaičių yra antra didžiausia po kovo 17 dieną vykusių rinkimų, sakė, kad tai „gražus ir subalansuotas susitarimas“.

Manoma, kad į naujosios koalicijos planą veikiausiai bus įtrauktas vaiko priežiūros atostogų pratęsimas, milijardų eurų investavimas į klimato kaitos ir būsto trūkumo problemų sprendimą, branduolinės energijos tyrimai ir kelių mokesčiai, pranešė Nyderlandų žiniasklaida.

Ši vadinamoji „atsigavimo vyriausybė“ turėtų padėti Nyderlandams atsistoti ant kojų po pandemijos ir išleisti daug lėšų „seniai nespręstoms problemoms“, pranešė visuomeninis transliuotojas NOS.

Derybos užsitęsė nuo rinkimų iki rudens, kol buvo susitarta, kurios partijos formuos valdančiąją koaliciją, jau nekalbant apie tai, kokios politikos jos laikysis.

Spalio pabaigoje šios derybos viršijo ankstesnį 255 dienas trukusių derybų dėl koalicijos rekordą Nyderlanduose, kilus dar daugiau nesutarimų tarp partijų.

Ankstesnis rekordas buvo pasiektas 2017 metais, formuojant paskutinį M.Rutte vadovaujamą kabinetą.

„Tefloninis premjeras“

M.Rutte ir jo vadovaujamo trečiojo ministrų kabineto nariai dirba laikinojoje vyriausybėje nuo sausio, kai atsistatydino in corpore dėl vaiko išmokų skandalo, kai tūkstančiai tėvų buvo klaidingai apkaltinti sukčiavimu ir nepagrįstai gavę vaiko išmokas.

Tačiau ketvirtos M.Rutte vadovaujamos koalicijos suformavimas dar kartą patvirtina jo gebėjimą išsisukti iš sudėtingiausių krizių, dėl kurio jis yra vadinamas „tefloniniu premjeru“. Jis taps antruoju ilgiausiai dirbančiu Europos vyriausybės vadovu po Vengrijos premjero Viktoro Orbano.

Keturios partijos antradienį turi pristatyti susitarimą savo įstatymų leidėjams, o trečiadienį jis bus pradėtas svarstyti parlamente.

Kaip pranešė NOS, naujoji vyriausybė galėtų būti prisaikdinta sausio 10 dieną.

Remiantis Nyderlandų žiniasklaida, naująja šalies užsienio reikalų ministre turėtų tapti S.Kaag iš D66, nors rugsėjį ji atsistatydino iš šio posto dėl savo darbo per chaotišką evakuaciją iš krizės ištikto Afganistano, kai valdžią Kabule užėmė Talibanas.

Dabartinis sveikatos apsaugos ministras Hugo de Jonge, vyriausybės vis mažiau populiaraus atsako į pandemiją veidas, veikiausiai neliks šiose pareigose, todėl antradienį numatyta jo ir M.Rutte spaudos konferencija dėl COVID-19 ministrui gali būti paskutinė šiame poste.

Nyderlanduose šiais metais kilo didžiausios riaušės per pastaruosius dešimtmečius, vyriausybei įvedus suvaržymus dėl COVID-19 pandemijos. Iki šiol šalyje naktimis nedirba daugybė vietų, ribojamas lankytojų skaičius namų ūkiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius