Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų premjeras atsiprašė Srebrenicos taikos palaikymo pajėgų veteranų

Nyderlandų premjeras Markas Rutte atsiprašė taikdarių, kurie, nepakankamai apginkluoti, 1995 metais buvo pasiųstų ginti Srebrenicos Bosnijoje, sakydamas, kad pasaulio istorijoje jau buvo pamokų, parodančių, kaip reikia atsakyti į Rusijos invaziją į Ukrainą.
Srebrenicos žudynių aukų kapavietės ekshumacija (1996 m.)
Srebrenicos žudynių aukų kapavietės ekshumacija (1996 m.) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lengvai ginkluotų JT taikdarių iš Nyderlandų būrys neturėjo šansų įveikti gausių Bosnijos serbų pajėgų, vadovaujamų Ratko Mladičiaus, ir galiausiai per Srebrenicos genocidą buvo išžudyti beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

M.Rutte veteranams iš vadinamojo „Dutchbat III“ bataliono karinėje bazėje Scharsbergene rytinėje Nyderlandų dalyje šeštadienį pareiškė, kad „praėjus beveik 27 metams, kai kurie žodžiai vis dar nebuvo ištarti“.

„Šiandien Nyderlandų vyriausybės vardu atsiprašau visų „Dutchbat III“ moterų ir vyrų. Jūsų ir tų, kurių šiandien nebėra“, – kalbėjo M.Rutte.

Pasak premjero, taikdariai „visada stengėsi elgtis teisingai sunkiomis aplinkybėmis, net kai tai nebebuvo įmanoma“.

Pajėgų negebėjimas užkirsti kelio Srebrenicos žudynėms – baisiausioms Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų – liko dėme ant olandų nacionalinės sąžinės.

M.Rutte atsiprašė už vyriausybės „paramos trūkumą“, kai grįžę namo taikdariai sulaukė kritikos.

Jis pridūrė, kad Nyderlandų veteranai buvo teisūs klausdami „Kur buvo pasaulis?“, kai vyko Srebrenicos žudynės.

„Ir, žinoma, šiandien taip pat galvojame: kur mes esame dabar, kai Ukrainos žmonės kenčia nuo žiaurios Rusijos agresijos?“ – klausė ministras pirmininkas.

„Kaip skaudu, kad mūsų žemyne ​​vėl vyksta karas ir kad vos už kelių valandų skrydžio nuo čia vėl daromi karo nusikaltimai“, – pabrėžė M.Rutte.

Rusija yra kaltinama karo nusikaltimų įvykdymu Ukrainoje, ypač aplink Kyjivą įsikūrusiuose miesteliuose, kur jau buvo rasta šimtai kūnų.

Nyderlandų aukščiausiasis teismas 2019 metais nusprendė, kad valstybei tenka ribota atsakomybė už 350 vyrų, kurie ieškojo prieglobsčio taikdarių bazėje, tačiau vėliau buvo išvaryti ir nužudyti Bosnijos serbų pajėgų, žūtį.

Taikdarių bazė buvo užtvindyta prieglobsčio prašytojų, tačiau užvėrė vartus naujiems atvykėliams, prieš leidžiant R.Mladičiaus pajėgoms išsigabenti pabėgėlius.

Vyrai ir berniukai buvo atskirti ir autobusais nuvežti į vietą, kur jie buvo nužudyti, o kūnai buvo sumesti į masines kapavietes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius