Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nyderlandų premjeras paaiškino, kodėl renkasi „maksimalią koronaviruso kontrolę“ – užkrato jau nesustabdysi

Nyderlandų vyriausybės vadovas į tautą per televiziją paskutinį kartą buvo kreipęsis praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kai buvo kilusi naftos krizė. Dabar atėjo laikas kitam tokiam kartui – Markas Rutte visuomenei paaiškino, kaip valstybė rengiasi veikti koronaviruso krizės metu. Sprendimai – kiek kitokie nei daugelyje likusių Europos šalių.
Markas Rutte kreipėsi į tautą
Markas Rutte kreipėsi į tautą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nyderlanduose jau dabar paskelbta apie daug viešojo gyvenimo apribojimų. Olandai uždarė muziejus, uždraudė didesnių nei 100 žmonių grupių susibūrimus, senoliai raginami nesinaudoti viešuoju transportu, uždrausti skrydžiai į daugelį kitų šalių.

Dar praėjusią savaitę vyriausybė skelbė, kad mokyklų uždaryti nereikia, bet pirmadienį buvo apsigalvota.

Kaip vyriausybė elgiasi ir planuoja elgtis, pirmadienio vakarą per itin retą kreipimąsi į tautą per televiziją paaiškino Nyderlandų premjeras M.Rutte.

Nors įvykiai šios krizės metu keičiasi labai sparčiai, olandai, regis, kol kas nutarė veikti taip, kaip dar neseniai planavo veikti Jungtinė Karalystė (ši šalis jau keičia strategiją – plačiau skaitykite čia), nors ir tuo pačiu metu paskelbdama apie daugybę suvaržymų.

Mokslinės žinios ir patikimi faktai

Anot M.Rutte, Nyderlandai renkasi „maksimalios kontrolės“ strategiją, kurios tikslas – pabandyti paskirstyti infekcijos piką ilgesniu laikotarpiu, tuo pat metu „didinant imunitetą“.

Tai esą reiškia, kad ligoninėms ir jų intensyvios priežiūros skyriams netektų nepakeliama našta – medikai galėtų padėti sunkiausiems ligoniams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų premjeras Markas Rutte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandų premjeras Markas Rutte

Premjeras pabrėžė, kad aukščiau minimos specialiosios priemonės, kurių jau ėmėsi vyriausybė, neturi precendento taikos metu. Atskirai jis kreipėsi į Nyderlandų senolius ir žmones, kurie sunkiai serga: „Suprantu, kad jūs išsigandę.“

„Mūsų prioritetas – kad jūs rizikuotumėte kuo mažiau. Visi turime klausimų. Ką galiu padaryti, kad apsaugočiau save ir žmones aplink mane? Ar galiu švęsti gimtadienį, tuoktis? Kodėl viena šalis elgiasi vienaip, o kitos – kitaip?“ – dėstė M.Rutte.

Atsakymas, pabrėžė premjeras, prasideda ekspertų žiniomis ir patirtimi – labai svarbu, kad sprendimai būtų paremti mokslininkų rekomendacijomis.

M.Rutte kreipėsi į Nyderlandų senolius ir žmones, kurie sunkiai serga: „Suprantu, kad jūs išsigandę.“

Ekspertų patarimų Nyderlandų vyriausybė skelbia klausiusi nuo pat tos dienos, kai koronavirusas atkeliavo į šalį. Pirmadienį čia virusu buvo užsikrėtę 1413 žmonių, 24 iš jų mirė, vos du jau pasveiko.

„Svarbu, kad mes į priekį judėtume remdamiesi mokslinių žinių ir patikimų faktų kompasu“, – tvirtino M.Rutte, pridūręs, kad kalbamasi su visuomenės sveikatos agentūros RIVM specialistais, medikais ir kitais ekspertais.

Iš trijų scenarijų renkasi pirmąjį

Jis pripažino, kad gerų žinių tautai neturi: „Realybė tokia, kad koronavirusas yra ir bus su mumis. Greitos ar lengvos išeities nėra – realybė tokia, kad artimoje ateityje didelė Nyderlandų visuomenės dalis užsikrės virusu.“

Tai vyriausybei teigia ekspertai – kaip ir tai, kad dar neturint vakcinos ar vaistų galime sulėtinti viruso plitimą tuo pačiu metu „kontroliuojamu būdu“ augindami grupinį imunitetą.

„Scanpix“/AP nuotr./Uždarytas gėlių turgus Amsterdame
„Scanpix“/AP nuotr./Uždarytas gėlių turgus Amsterdame

„Tie, kurie užsikrėtė virusu ir pasveiko, po to paprastai įgauna jam atsparumą – taip, kaip buvo su tymais senais laikais. Kuo didesnė imunitetą turinti grupė, tuo mažesni šansai, kad virusas atkeliaus pas pažeidžiamus senolius ir žmones, kurių sveikata prasta.

Grupinis imunitetas reiškia, kad aplink šiuos asmenis pastatoma savotiška apsauginė siena. Toks principas. Bet turime suvokti, jog grupinis imunitetas gali atsirasti po kelių mėnesių ar dar ilgiau, tad per šį laiką turime daryti viską, kad apsaugotume žmones, kuriems kyla didžiausia rizika“, – aiškino M.Rutte.

Esą yra trys galimi scenarijai. Pirmasis – maksimali viruso kontrolė, kuri iš esmės reiškia kontroliuojamą infekcijos paskirstymą po grupes, kurioms rizika sunkiai susirgti mažiausia.

„Mes renkamės šį scenarijų. Maksimali kontrolė reiškia, kad bandysime sušvelninti infekcijų piką ir paskirstyti užsikrėtimus ilgesniu laikotarpiu“, – pabrėžė Nyderlandų premjeras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Rutte
AFP/„Scanpix“ nuotr./Markas Rutte

Jo teigimu, laikantis tokios strategijos daugelis žmonių pajus tik nežymius sveikatos sutrikdymus. Visuomenėje tuo metu didės atsparumas, o valstybė galės pasirūpinti, kad sveikatos apsaugos sistema atlaikys srautus.

„Siekiame, kad nebūtų apkrauti slaugos namai, ligoninės, ypač intensyvios priežiūros skyriai – turi visada būti galimybių padėti pažeidžiamiausiems žmonėms“, – teigė M.Rutte.

„Kasdien matuojame pulsą“

Antrasis scenarijus – kai virusui tiesiog nebandoma sudaryti kliūčių plisti. Pasak M.Rutte, šiuo atveju Nyderlandų sveikatos apsaugos sistema „užlūžtų“ infekcijų plitimui pasiekus piką.

Taptų labai sunku padėti senoliams ir kitiems žmonėms, patenkantiems į didelės rizikos grupę. M.Rutte pabrėžė: „Žinoma, turime bet kokia kaina užtikrinti, kad taip nebūtų.“

Trečiasis scenarijus yra toks, kokio ėmėsi daug kitų Europos šalių, – vėl ir vėl bandyti sustabdyti virusą.

„Tai reiškia visišką valstybės uždarymą. Toks kruopštus požiūris iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti patrauklus, bet ekspertai atkreipia dėmesį, kad reiktų kalbėti ne apie dienas ar savaites.

Pagal šį scenarijų mums reikėtų metams ar ilgesniam laikui uždaryti mūsų šalį – su visomis pasekmėmis. Ir net jei tai – žmones ilgą laiką iš namų išleisti jiems gavus leidimą – būtų praktiškai įmanoma, virusas gali žaibiškai sugrįžti nusprendus priemonių nebetaikyti“, – tvirtino M.Rutte.

„Scanpix“ nuotr./Nyderlanduose jau neveikia barai ir restoranai
„Scanpix“ nuotr./Nyderlanduose jau neveikia barai ir restoranai

Premjeras dar pabrėžė, kad Nyderlandai yra atvira šalis, todėl neturint vakcinos naujasis koronavirusas „kaip banga toliau risis per pasaulį, neaplenkdamas mūsų valstybės“.

M.Rutte teigimu, visos priemonės, kurių jau ėmėsi Nyderlandai, buvo paskelbtos atsižvelgus į ekspertų rekomendacijas veikti pagal pirmąjį scenarijų. Gyventojai raginami sveikintis per atstumą, dažniau plauti rankas, čia uždrausti dideli susibūrimai, uždaryti barai, restoranai, mokyklos.

Nyderlandai yra atvira šalis, todėl neturint vakcinos naujasis koronavirusas „kaip banga toliau risis per pasaulį, neaplenkdamas mūsų valstybės“.

„Ir, žinoma, kasdien matuojame pulsą. Žiūrime, kiek ilgai reikės taikyti šias priemones, ko dar reikia – tai priklausys nuo to, kaip virusas elgsi artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais. Priklausys ir nuo bet kokių naujų mokslinių duomenų – tyrimai nestovi vietoje“, – pabrėžė M.Rutte.

Jis pridūrė norintis rasti balansą tarp būtinų taikyti suvaržymo priemonių ir noro tęsti įprastą gyvenimą, o kartu pareiškė, kad „negali užsimerkti“ ir nematyti ekonominių šios krizės pasekmių.

„Labai daug verslininkų staiga prispausti prie sienos. Moteriškė kavinėje už kampo, gėlininkas, transporto operatorius, laisvai samdomas darbuotojas, taip pat – tokios nacionalinė ikonos kaip KLM.

Mano žinutė tokia: ministrų kabinetas darys viską, kad jus paremtų. Mes pasiryžę užtikrinti, kad verslai nežlugtų dėl to, kas vyksta dabar, ir kad žmonės neprarastų darbo“, – kalbėjo M.Rutte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius