TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

NYT: Kinija slapta atstato slaptą branduolinių bandymų bazę

Šiaurės vakarų Kinijoje, Sindziango uigūrų autonominio regiono bandymų poligone netoli Lobnoro ežero, kur 1964 m. buvo atlikti pirmieji požeminiai branduoliniai bandymai, gręžimo įrenginys išgręžė gilią vertikalią šachtą, kuri, kaip manoma, nusileis mažiausiai pusę kilometro. Pasak laikraščio „The New York Times“, tai yra kol kas tvirčiausias įrodymas, kad Pekinas svarsto, ar išbandyti naujos kartos branduolinius ginklus, kurie galėtų padidinti sparčiai augančių jo raketinių pajėgų smogiamąjį poveikį.
Kinija slapta atstato slaptą branduolinių bandymų bazę
Kinija slapta atstato slaptą branduolinių bandymų bazę / NYT/Maxar nuotr.

Naujų šulinių įrodymų, įskaitant palydovines nuotraukas, aptiko Renny Babiarzas, buvęs Pentagono Nacionalinės geoerdvinės žvalgybos agentūros padalinio analitikas.

„Visi įrodymai rodo, kad Kinija ruošiasi atnaujinti branduolinius bandymus“, – leidiniui teigė „Carnegie Endowment for International Peace“ ekspertas branduolinės energetikos klausimais Tong Zhao.

R.Babiarzas, kuris yra palydovinės žvalgybos ir Pekino branduolinės programos ekspertas, teigia, kad sprogimai giluminėse šachtose gali paspartinti pastangas tobulinti naujų tipų branduolinius ginklus sparčiai augančiam šalies arsenalui. Nepriklausomi ekspertai, peržiūrėję R.Babiarzo palydovines nuotraukas ir analizę, pritaria jo nuogąstavimams.

Leidinyje pažymima, kad jau daugelį metų JAV vyriausybės ataskaitose ir nepriklausomi ekspertai išreiškė susirūpinimą dėl senosios Lobnoro bazės. Ataskaitose nurodoma, kad galimai rengiamasi vykdyti operacijas ištisus metus ir tam „trūksta skaidrumo“.

Kinijos ir kitų branduolinių valstybių veiksmai gali pakenkti 1996 m. nustatytam pasauliniam bandymų draudimui. Tai vyksta vienu iš jautriausių JAV ir Kinijos santykių laikotarpių, pažymima leidinyje. JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad stengiasi „stabilizuoti“ vis labiau prieštaringais tampančius santykius, ir praėjusį mėnesį vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime su Kinijos vadovu Xi Jinpingu stengėsi pasiekti tam tikrą susitarimą.

VIDEO: Po Šiaurės Korėjos diktatoriaus įspėjimo, Seulo ir sąjungininkių atsakas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius