Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Osamos bin Ladeno nužudymas: ką žinojo Pakistanas?

Ar slaptosios Pakistano tarnybos išties nieko nežinojo apie Osamos bin Ladeno buvimo vietą iki pat tos akimirkos, kai Jungtinių Valstijų kariškiai reido metu nužudė ieškomiausią pasaulyje teroristą? Kaip JAV sraigtasparniai galėjo įskristi taip giliai į Pakistano oro erdvę ir būti nepastebėti? BBC žurnalistas Syedas Shoaibas Hasanas Islamabade kalbino šios šalies slaptosios tarnybos pareigūnus, siekdamas sužinoti daugiau.
Vietos gyventojai ir žurnalistai šalia stovyklos, kurioje buvo nukautas Osama bin Ladenas
Vietos gyventojai ir žurnalistai šalia stovyklos, kurioje buvo nukautas Osama bin Ladenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Pirmą sykį apie amerikiečių atvykimą sužinojome tada, kai jie jau buvo kirtę Afganistano-Pakistano pasienį“, – žurnalistui sakė Ayazas.

Vyras dirba Pakistano žvalgyboje. Tai netikras jo vardas. Su žurnalistu jis kalbėjosi praėjus kelioms dienoms po JAV Karinio laivyno specialiųjų pajėgų įvykdytos operacijos, kurios metu šiaurės Pakistane buvo nužudytas O.bin Ladenas.

„Pastebėjus keturis, labai žemai skridusius, straigtasparnius, įsigaliojo protokolas. Staigiai buvo pakelti reaktyviniai lėktuvai, tačiau netrukus jie buvo atšaukti, nes Jungtinės Valstijos informavo aukščiausią Pakistano valdžią. Buvo pranešta, kad medžiojamas „labai vertingas“ taikinys. Tokiu atveju laikomasi tam tikro protokolo: mes rūpinamės išoriniu saugumu, tuo tarpu jie eina į vidų ir atlieka savo darbą. Mes tikrai nežinojome, kas tiksliai ten buvo“, – tikino Ayazas.

Vyras atmetė tvirtinimus, esą amerikiečiai „užkimšo“ pakistaniečių radarus. „Šio tipo sraigtasparniai – jei jie skrenda labai žemai – nepalieka jokių pėdsakų. Tačiau juos galima pastebėti akimi. Būtent taip ir nutiko, todėl ir buvo paskelbtas aliarmas“, – aiškino Pakistano žvalgybos darbuotojas.

Ayazas teigė turįs stiprią nuojautą... kad amerikiečiai turėjo savo žmogų viduje arba kontaktavo su žmonėmis, buvusiais kartu su O.bin LadenuJo tvirtinimu, Pakistano pareigūnai buvo įsitikinę, kad amerikiečiai ketino atlikti reidą netoliese Abotabado miestelio esančiuose kalnuose. „Nemanėme, kad reidas vyks pačiame mieste“, – kalbėjo pakistanietis. Būtent tai tapo bemaž svarbiausiu akcentu, į kurį nukrypo visų akys: kaip O.bin Ladenas galėjo slėptis priešpat slaptųjų tarnybų nosis be jų žinojimo?

Pakistano saugumo pareigūnai tikina, kad tai buvo jų tarnybų nesėkmė, tačiau daugeliui žmonių tuo patikėti itin sunku. Pakistano slaptosios tarnybos darbuotojai, su kuriais bendravo BBC žurnalistas, tvirtino, kad vieta, kurioje slėpėsi O.bin Ladenas, nė iš tolo nepriminė vietos, kurioje kam nors šautų į galvą slėptis.

„Jei jis išties ten gyveno, tai negalėjo trukti ilgai, – sakė kitas saugumo operatyvinis darbuotojas, Mahmudas. – Bet kas, kas sekė O.bin Ladeną, žino, kad jis niekuomet nepasilikdavo vienoje vietoje ilgiau, nei kelias savaites. Tai buvo jo saugumo pagrindas – jis žinojo, kad žmonės kalba ir kad informacija galiausiai pasklinda.“

Ayazas pritarė Mahmudui ir pridūrė, kad dar keistesnis dalykas buvo O.bin Ladeno slaptavietės pasirinkimas. „Pažvelkite į namą – jis, tarsi atsikišęs nykštys matosi už beveik dviejų kilometrų. Jūs buvote Abotabade, žinote, kaip viskas vyksta tokiuose mažuose miesteliuose. Visi žino viską apie visus. Tuo tarpu paslaptingus žmones nuolat tikrina policija. Jei kas nors nori sužinoti apie namą, jiems tereikia paklausti vietos policijos“, – dėstė Ayazas.

Be to, jei O.bin Ladeną būtų slėpusi Pakistano slaptoji tarnyba ISI, kaip kad dažnai yra kaltinama, ši vieta tikrai nebūtų buvęs ISI pasirinkimas, tikino Ayazas. „Jei tikslas būtų buvęs paslėpti jį kaimo vietovėje, turime tikrai daug geriau apsaugotų ir saugesnių namų, nei tas, kuriame jis buvo nužudytas, – tikino Ayazas. – Teoriškai kalbant, jei ISI turėjo O.bin Ladeną ir laikė jį ten, už tai atsakingas pareigūnas turėtų stoti prieš karo teismą.“

„Į akis krentanti vieta“

Abu BBC žurnalisto kalbinti vyrai ir kiti Pakistano slaptųjų tarnybų bei saugumo pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį į daugybę prieštaravimų amerikiečių pasakojimuose apie tai, kaip buvo nustatyta O.bin Ladeno buvimo vieta.

„Jie tvirtina, kad O.bin Ladenas ten gyveno labai ilgą laiką – tuomet jis tikriausiai lankėsi vietos ligoninėse, mat jo sveikata nebuvo puiki, jis turėjo problemų su kepenimis ir pan. Pamąstykit patys, jei O.bin Ladenas gyveno ten taip ilgai, kas nors tikrai būtų išlindę į viešumą“, – tokie buvo pakistaniečių pastebėjimai.

Visi slaptųjų tarnybų darbuotojai tvirtino, kad O.bin Ladenas niekada nebūtų nutolęs taip toli nuo Afganistano sienos. Tai patvirtino ir vienas iš aukštų Talibano pareigūnų, tikinęs prieš du mėnesius susitikęs su O.bin Ladenu netoli Chitral miesto. Patvirtinęs, kad „al-Qaedos“ lyderis buvo nužudytas, talibas stebėjosi, kaip O.bin Ladenas atsidūrė taip giliai Pakistane.

Lygiai taip pat vienbalsiai sutariama, kad O.bin Ladenas pirmenybę teikė gyvenimui  kaiminėse puštūnų ir afganų bendruomenėse, nors buvo pasirodę pranešimų, kad jis buvo pastebėtas ir gyvenantis miestuose.

Nors paskutinį sykį oficialiai O.bin Ladeno buvimo vieta užfiksuota 2001 m., kai žinota, kad jis slapstėsi rytų Afganistane esančiuose Tora Bora kalnuose, BBC žurnalistas bendravo su žmonėmis, tvirtinusiais, kad 2004-2005 m. O.bin Ladeną matė Vaziristano provincijoje, Pakistano gentinėse vietovėse.

Nuo to laiko nebuvo nė vieno patvirtinto pranešimo apie O.bin Ladeno buvimo vietą. „Kodėl kažkas, kas labai atsargiai rūpinosi savo slaptaviete, nusprendė atvykti į tokią pastebimą vietą? – stebėjosi Mahmudas. – Vienintelis galimas tokios situacijos galimas rezultatas – būti priremtam prie sienos ir nušautam.“

Ayazas teigė „turįs stiprią nuojautą... kad amerikiečiai turėjo savo žmogų viduje arba kontaktavo su žmonėmis, buvusiais kartu su O.bin Ladenu“. „Jie labai gerai atliko operaciją, tačiau kas jiems pasakė, kad O.bin Ladenas ten buvo ir kad ten bus? Taigi jei jis išties buvo nužudytas Abotabade, pagrindinė nuopelno dalis už O.bin Ladeno nužudymą atitenka šią informaciją suteikusiam asmeniui. Be jo, nieko nebūtų įvykę“, – įsitikinęs Ayazas.

Patvirtinti šio įtarimo neįmanoma, tačiau tai intriguojanti mintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius