Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oficialiai apkaltintas B.Netanyahu atsisakys ministrų postų, bet toliau dirbs premjeru

Problemų persekiojamas Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuriam pareikšti oficialūs kaltinimai ir kurio laukia nauji rinkimai, paliks visus užimamus postus ministrų kabinete, išskyrus premjero, ketvirtadienį pranešė jo advokatai.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai Aukščiausiasis Teismas buvo informuotas tą pačią dieną, kai buvo paleistas parlamentas ir paskirta naujų rinkimų – jau trečių per vienų metų laikotarpį – data.

Teismas sulaukė nevyriausybinės organizacijos „Judėjimas už kokybišką vyriausybę Izraelyje“ (MQG) kreipimosi, kuriame reikalaujama, kad oficialiai apkaltintas premjeras, kuris taip pat yra žemės ūkio, diasporos reikalų, sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų ministras, atsistatydintų iš visų postų.

Generalinis prokuroras Avichai Mandelblitas praėjusį mėnesį pareiškė B.Netanyahu kaltinimus dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo pasitikėjimu ir kyšininkavimo trijose atskirose korupcijos bylose.

Izraelio įstatymai numato, kad baudžiamosiose bylose kaltinami ministrai turi atsistatydinti. Tačiau dėl ministrų pirmininkų tokios nuostatos nėra.

Po nevyriausybinės organizacijos kreipimosi A.Mandelblitas pareiškė, kad B. Netanyahu negali būti priverstas atsistatydinti iš premjero pareigų, o klausimas dėl kitų vyriausybėje jo užimamų postų bus sprendžiamas vėliau.

Ketvirtadienį teismui perduotame B.Netanyahu teisininkų pareiškime rašoma: „Iki 2020 metų sausio 1-osios jis paliks ministrų postus ir paskirs naujus ministrus“.

„Ministras pirmininkas toliau eis ministro pirmininko pareigas, kaip numato įstatymas“, – sakė premjerui atstovaujantys teisininkai.

MQG pareiškė, kad B.Netanyahu pažado atsisakyti ministrų postų „negana“. Anot organizacijos, jo ilgalaikis vadovavimas vyriausybei yra „siaubinga gėda Izraeliui.

„B.Netanyahu turėtų stengtis įrodyti savo nekaltumą kaip privatus asmuo, o ne užimdamas ministro pirmininko postą“, – rašoma nevyriausybinės organizacijos išplatintame pareiškime.

B.Netanyahu tvirtina esąs nekaltas ir kaltina prokurorus bei žiniasklaidą vykdant prieš jį raganų medžioklę.

Premjeras dar nepaskelbė, ar sieks imuniteto nuo teisminio persekiojimo. Turint galvoje, kad dabartinės sudėties Knesetui liko dirbti labai nedaug, tai būtų sudėtinga.

Nauji rinkimai paskirti kovo 2 dieną. Juos tenka organizuoti, nes po rugsėjį vykusių rinkimų nei B. Netanyahu, nei centristų stovyklai atstovaujančiam jo politiniam varžovui Benny Gantzui iki nustatyto termino nepavyko suformuoti valdančiosios koalicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius