Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Olimpinėms žaidynėms besirengianti Brazilija baiminasi teroro pavojaus

Vasaros olimpines žaidynes Rio de Žaneire organizuojanti Brazilija nepratusi prie sustiprinto saugumo ir baimės dėl teroro išpuolių. Brazilai vis dar gyvena pasaulyje, kuriame svetimi įtarimai dėl palikto lagamino ar dairymasis į įtartinus asmenis oro uoste, rašo independent.co.uk.
Brazilijos policija
Brazilijos policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Likus keliems mėnesiams iki olimpinių žaidynių šalį sukrėtė net keli skandalai, susiję su globalaus terorizmo pavojumi. Liepos 15-ąją Brazilijos pareigūnai iš šalies išsiuntė Alžyre gimusį fizikos profesorių, kuris kaltinamas 2012 metais padėjęs teroristams logistikos patarimais.

Po keliolikos dienų šalyje sulaikyta grupuotė, įtariama ryšiais su „Islamo valstybės“ teroristais. Mažiausiai dešimt narių turinti grupuotė planavo išpuolius rugpjūčio 5 dieną prasidėsiančiose žaidynėse.

Didžiausia Pietų Amerikos valstybė beveik neturi patirties stabdyti teroro išpuolius, kokie jau kurį laiką krečia Jungtines Amerikos Valstijas ar Europą. Patys brazilai nerūpestingai žvelgia į teroro pavojų ir nevengia vasario mėnesį vykstančių karnavalų metu apsirengti Osama bin Ladenu ir juokauti apie bombas bei sprogimus.

Įsteigė antiterorizmo centrą

Bet pasaulinio masto renginio tikrovė privertė nubusti ir Braziliją. Rio de Žaneiro saugumo sekretorius Jose Mariano Beltrame paskelbė, kad Brazilijoje jau įkurtas antiterorizmo centras, kuriame veikia 50 pareigūnų, o dar 80 000 saugumo darbuotojų patruliuos gatvėse olimpinių žaidynių metu.

Tai dvigubai daugiau nei buvo Londono olimpinėse žaidynėse 2012-aisiais.

„Mes pasiruošę, planai paruošti“, – žurnalistams skelbė J.M.Beltrame, užtikrindamas, kad olimpinės žaidynės vyks saugioje atmosferoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš žaviojo Rio de Žaneiro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vaizdai iš žaviojo Rio de Žaneiro

Paklaustas, ar nebijo, kad daugiau nei 500 tūkstančių svečių sulauksiančiose žaidynėse gali būti surengtas teroro išpuolis, Rio de Žaneiro saugumo sekretorius sakė: „Žinoma, kad mes nerimaujame, tačiau Brazilija yra mažos grėsmės šalis“.

Globalaus terorizmo indekso duomenys išties rodo, kad Brazilija nėra terorizmo židinys. Šalis šiame indekse užima tik 74 vietą, kai saugumui didelį dėmesį skirianti JAV yra 35.

Sulaikė grupuotę

Vis dėlto, situacija šalyje nėra tokia puiki. Brazilijos vidaus reikalų ministras Alexandre de Moraesas praėjusią savaitę patvirtino apie su „Islamo valstybe“ siejamą gaują, kuri mokėsi kovinių veiksmų, pirko ginklus ir planavo plataus masto ataką.

Jis juos vadino „mėgėjais, kurie siejo savo su džihadistais, bet neturėjo jokio ryšio su Iraku ar Sirija“. Dėl šio sulaikymo Brazilijoje sustiprinta apsauga ir surengtos kelios saugumo pratybos Rio de Žaneiro metro bei jo prieigose.

Rio de Žaneiro oro uosto keleiviai jau susidūrė su netikėtais nepatogumais, kai jų bagažas pradėtas tikrinti ir vietinių skrydžių metu. Iki šiol Brazilijoje tokios saugumo priemonės buvo taikomos tik tarptautinių skrydžių keleiviams.

Policijos pareigūnai pradėjo kampaniją „Fica Ligado“, kurios metu skatinama pranešti apie įtartinus asmenis ar paliktus daiktus.

We Are Molicheras nuotr./Vaizdas nuo Vidzigal favelos Rio de Žaneire
We Are Molicheras nuotr./Vaizdas nuo Vidzigal favelos Rio de Žaneire

Pasikeitimai pavėluoti

Kai kurių ekspertų nuomone, tokie pasikeitimai Brazilijos saugumo sistemoje yra pavėluoti.

„Neturėtumėte pradėti taikyti esminių saugumo principų tik paskutinę minutę“, – sakė buvęs Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) pareigūnas Patrickas Skinneris.

„Turėtumėte taikyti pakeitimus palaipsniui ir žiūrėti, kaip sekasi. Net ir geriausiame biurokratijos aparate bus sutrikimų“, – pridūrė antiteroristinėse operacijose veikęs pareigūnas. Jo teigimu, tokie pasikeitimai likus tik 2 savaitėms iki pasaulinio masto renginio „gali nuvesti į katastrofą“.

Tokie miestai kaip Atėnai, rengę 2004 metų vasaros olimpines žaidynes, ar Sočis, rengęs 2014-ųjų žiemos olimpiadą, buvo pasirengę teroro išpuoliams ir jau žinojo, ko reikėtų baimintis. Graikijoje grėsmę kėlė kairiųjų radikalų išpuoliai, o Rusijoje grasino Šiaurės Kaukazo kovotojai.

P.Skinneris priminė, kad Brazilijoje jokių barjerų nebus, o globalaus terorizmo atstovai taikosi būtent į minias, kuriose galima nusinešti daugybę žmonių gyvybių.

Trūksta pasirengimo

Šiaurės Karolinos Djuko universitete esančio Terorizmo ir saugumo centro vadovas Davidas Schanzeris pabrėžė, kad geras olimpinių žaidynių saugumo planas turėtų aprėpti „žmones, kurie gali veikti lanksčiai, pagalbos tarnybas, kurios gebėtų komunikuoti greitai ir efektyviai“.

Nepanašu, kad į tokį planą Brazilijoje būtų žvelgiama rimtai. Šalies sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad kelios ligoninės bus specialiai rezervuotos olimpinių žaidynių svečiams, bet jos bus toli nuo pagrindinių renginių vietų.

Pavyzdžiui, žmonės, kuriems reikės pagalbos itin lankomame Copacabanos paplūdimyje, bus gabenami į ligoninę Gavėjoje, kuri įsikūrusi už daugiau nei pusvalandžio kelio nuo masinių renginių vietos.

Pavyzdžiui, žmonės, kuriems reikės pagalbos itin lankomame Copacabanos paplūdimyje, bus gabenami į ligoninę Gavėjoje, kuri įsikūrusi už daugiau nei pusvalandžio kelio nuo masinių renginių vietos.

Rio de Žaneiro saugumo sekretorius J.M.Beltrame tikino, kad Brazilija jau rengė ir klimato kaitos konferenciją, ir pasaulio futbolo čempionatą, tad turi tokių renginių saugumo patirties. Tiesa, patys Brazilijos gyventojai ima nerimauti, kad korupcijos skandalų krečiama valdžia neužtikrins renginio saugumo.

„Nesijaudinau iki Nicos atakos“, – sakė 28 metų medicinos darbuotoja Marilia Domingues, primindama 84 žmonių gyvybes nusinešusią ataką Prancūzijoje. Jos metu Tunise gimęs vyras sunkvežimiu tiesiog traiškė promenadoje susirinkusius žmones.

„Bet dabar aš žiūriu į mūsų gatves ir prisimenu, kiek žmonių buvo jose pasaulio futbolo čempionato metu, karnavalo metu, per Naujuosius metus, kokie pilni barai ir parduotuvės, ir mąstau, kaip lengva būtų sunkvežimiu įlėkti čia“, – susirūpinusi kalbėjo brazilė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius