Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Opoziciją užgniaužusioje Rusijoje vyksta vietos valdžios rinkimai

Rusai penktadienį pradėjo balsuoti rinkimuose, kuriuose renkami regionų vadovai ir parlamentai, o šalies opozicija, Rusijai užpuolus Ukrainą, patiria precedento neturintį spaudimą.
Rusijos vietos rinkimai
Rusijos vietos rinkimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rusija Rinkimai

Valdžios institucijos stengėsi užgniaužti likusius kitaminčių židinius, siekdamos nutildyti kritiką dėl karo Ukrainoje.

Rusijos rinkimų komisijos duomenimis, balsuoti 82 šalies regionuose yra užsiregistravę 44 mln. rusų.

14 regionų rinkėjai tiesiogiai rinks savo gubernatorius, o šeši regionai balsuos dėl regioninių parlamentų sudėties.

12-e regionų, įskaitant sostinę Maskvą, vyks municipaliniai rinkimai.

Rusijos sostinėje reklamos ir plakatai ragino žmones ateiti prie balsadėžių, o dalis jų net viliojo rinkėjus loterijomis balsavimo apylinkėse, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Paskutinė balsavimo diena yra rugsėjo 11-oji, tačiau kai kuriuose regionuose rinkimų apylinkės atidaromos anksčiau pagal 2020 metais per koronaviruso pandemiją priimtą tvarką, kuria siekiama sumažinti minias.

Rusijos centrinės rinkimų komisijos vadovė Ela Pamfilova praėjusį mėnesį sakė, kad trijų dienų sistema yra „labai patogi“ ir „galingas“ būdas užtikrinti žmonių saugumą.

Kai kurie stebėtojai teigia, kad ištęsus balsavimo trukmę, padidėja sukčiavimo tikimybė, nes prieš suskaičiuojant balsus, balsadėžės stovi kelias dienas.

Prezidento Vladimiro Putino balsingiausio kritiko Aleksejaus Navalno, kuris atlieka bausmę kalėjime, komanda paragino rusus pasinaudoti vadinamąja „protingo balsavimo“ strategija, kad Kremliaus sąjungininkai negautų mandatų.

A.Navalno komanda paskelbė rekomenduojamą kandidatų Maskvos municipaliniuose rinkimuose sąrašą, kuriame politikai atrinkti, be kita ko, atsižvelgiant į jų požiūrį į karą Ukrainoje.

„Bet kokie veiksmai, kuriais siekiama susilpninti bet kurį V.Putino sistemos elementą, yra teisingi ir yra piliečio pareiga“, – teigė 46 metų A.Navalnas šią savaitę socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje.

Nors praeityje ši strategija pasiteisino vietos rinkimuose, Rusijos politiniame gyvenime ir toliau dominuoja valdančioji partija „Vieningoji Rusija“.

A.Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę dėl kaltinimų turto pasisavinimu, kurie, pasak jo ir jo sąjungininkų, yra politiškai motyvuoti, tačiau jis ir toliau perduoda pranešimus per savo advokatus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius