Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Optimizmą dėl Pchenjano pažadų įšaldyti branduolinę programą temdo paslaptingas pastatas

Tą pačią savaitę kai JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo slapta išvyko į Pchenjaną tartis dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programos sustabdymo, JAV ginklų ekspertai tyrė paslaptingą pramoninę zoną netoli Kinijos sienos. Manoma, kad čia stūksantis pastatas įrodo, jog Kim Jong Uno pažadais dėl branduolinių ginklų tikėti neverta, rašo „The Washington Post“.
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą
Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas stebi raketos paleidimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Analitikai studijavo palydovų nuotraukas, kuriose – Čongsu mieste stūksantis pastatas su raudonu stogu. Kai kurie ekspertai įtaria, kad tai – gamykla, skirta išgauti itin gryną grafitą.

Toks grafitas būtinas branduolinių reaktorių, kuriuos naudoja Šiaurės Korėja, gamybai. Tuo tarpu naujausioje Mokslo ir tarptautinio saugumo instituto ataskaitoje teigiama, kad Pchenjanas neseniai bandė parduoti branduolių reaktorių gamybai skirtą grafitą kitoms šalims.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

CŽV atsisakė pakomentuoti paslaptingą statinį, kurio tikroji paskirtis lieka neaiški. Vis dėlto šis statybų projektas atskleidžia, kaip iš tiesų sudėtinga įvertinti Šiaurės Korėjos pasiūlymus dėl branduolinės programos ir raketų bandymų sustabdymo.

Juk Pchenjanas jau ne kartą nuo užsienio akių bandė slėpti nelegalius ginklus.

Ekspertai ragina aklai nepasitikėti

Penktadienį JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija džiugiai reagavo į Šiaurės Korėjos pareiškimą, esą ji sustabdys branduolinius ir raketų bandymus, taip pat nebetieks ginklų technologijų kitoms šalims.

R.Litwakas: „Kimų šeimos režimo elgesys praeityje suteikia naują prasmę tradiciniam ginklų kontrolės iššūkiui „pasitikėk, bet tikrink“.

Vis dėlto buvę JAV pareigūnai ir ginklų ekspertai ragina išlikti budriais, kadangi Pchenjanas spėjo užsitarnauti sukčių reputaciją.

„Kimų šeimos režimo elgesys praeityje suteikia naują prasmę tradiciniam ginklų kontrolės iššūkiui „pasitikėk, bet tikrink“, – sakė Woodrow Wilsono tarptautinio tyrimų centro tarptautinio saugumo studijų direktorius Robertas Litwakas.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pranešė apie branduolinės programos įšaldymą valdančiosios Korėjos darbininkų partijos centrinio komiteto susitikime.

Tiesa, diktatorius neužsiminė atsisakysiantis šalies branduolinių ginklų atsargų: skaičiuojama, kad Pchenjanas turi 20-100 branduolinių galvučių.

Kim Jong Unas sakė, kad programos įšaldymas įmanomas todėl, jog Šiaurės Korėja „įgyvendino branduolinių ginklų programą“ ir dabar yra pilnavertė branduolinė valstybė.

Susitikimo su JAV lyderiais laukiantis diktatorius žadėjo „niekada nenaudosiantis branduolinių ginklų, nebent kiltų branduolinė grėsmė“ ir „neperduoti branduolinių ginklų ar branduolinių technologijų“ kitoms šalims.

Tokio pažado nepakanka įgyvendinti D.Trumpo administracijos nustatytą tikslą – kad Korėjos pusiasalyje visiškai nebūtų branduolinių ginklų.

Kai kurie analitikai nerimauja, kad Kim Jong Unas siekia prieš derybas pergudrauti oponentus: pasiūlys nuolaidas tam, kad galiausiai tik sustiprintų branduolinių ginklų ir raketų technologijas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Iššūkis: kaip patikrinti?

Taip pat lieka neaišku, kaip JAV ir sąjungininkės patikimai patikrins, ar tikrai Šiaurės Korėja įšaldė branduolinę programą ir nepardavinėja ginklų dalių partnerėms užsienyje.

Ekspertai sako, kad nors bet koks branduolinio ginklo ir ilgo nuotolio balistinės raketos bandymas būtų iškart pastebėtas, Šiaurės Korėja galėtų slapta tęsti branduolinių galvučių gamybą.

Ekspertai sako, kad nors bet koks branduolinio ginklo ir ilgo nuotolio balistinės raketos bandymas būtų iškart pastebėtas, Šiaurės Korėja galėtų slapta tęsti branduolinių galvučių gamybą.

Šiaurės Korėja neleidžia tarptautiniams inspektoriams lankytis su branduolinių ginklų gamyba ir saugojimu susijusiose patalpose.

Be to, metų metus Jungtinių Tautų (JT) skirtus prekybos apribojimus kentęs Pchenjanas ėmė slapta pardavinėti branduolinių ginklų dalis partneriams užsienyje.

Dešimtajame dešimtmetyje tuometinio JAV prezidento Billo Clintono administracija su Šiaurės Korėja sudarė susitarimą – tuomet Kimų dinastijos vadovaujama valstybė pažadėjo sustabdyti plutonio gamybą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas demokratų partijos suvažiavime Filadelfijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Clintonas demokratų partijos suvažiavime Filadelfijoje

Vis dėlto neilgai trukus Pchenjanas pradėjo slapta išgauti uraną – ši programa buvo nepastebėta keletą metų.

V.Cha: „Nė viena šalis nebuvo nuoseklesnė siekdama parduoti savo ginklų sistemas kitoms blogoms veikėjoms. JAV turi rimtai atsižvelgti į tai, kad Pchenjanas tą patį padarytų su savo branduoliniais ir balistinių raketų pajėgumais.“

JAV žvalgybos tarnybos mano, kad Šiaurės Korėja buvo pagrindinis slapto Sirijos branduolinio reaktoriaus architektas. Tiesa, šį reaktorių 2007 m. sunaikino Izraelio aviacijos smūgiai.

„Nė viena šalis nebuvo nuoseklesnė siekdama parduoti savo ginklų sistemas kitoms blogoms veikėjoms, – teigė buvęs Azijos reikalų direktorius Nacionalinio saugumo taryboje Victoras Cha. – JAV turi rimtai atsižvelgti į tai, kad Pchenjanas tą patį padarytų su savo branduoliniais ir balistinių raketų pajėgumais.“

Branduolinis grafitas – dviem tikslams

Anot ginklų ekspertų, įtariama grafito išgavimo vieta Čongsu mieste padėtų Šiaurės Korėjai pasiekti keletą tikslų: leistų tyliai tobulinti branduolinių ginklų programą ir gauti tokių reikalingų pajamų iš eksporto.

Mokslo ir tarptautinio saugumo instituto įkūrėjas bei buvęs JT ginklų inspektorius Davidas Albrightas teigia, kad paslaptingas pastatas Čongsu mieste tyrėjų dėmesį atkreipė iš esmės todėl, kad Šiaurės Korėja ėmė siūlyti užsienio klientams įsigyti branduoliniams ginklams skirto grafito.

Išgrynintas juodas mineralas gali būti panaudojamas branduolinių reaktorių ir balistinių raketų dalių kūrimui.

Padedami neįvardinto „gerai išmanančio pareigūno“, instituto ekspertai sugebėjo aptikti pastatą saugomos pramoninės zonos, įsikūrusios netoli Jalu upės, viduje.

Instituto ataskaitoje rašoma, kad per keletą metų padarytos palydovinės nuotraukos atskleidžia, jog anksčiau pramoninėje zonoje stovėjusi šiluminė jėgainė buvo nugriauta, ją pakeitė modernūs pramoninės paskirties pastatai. Dabar ši saugoma zona aptverta siena, prie įvažiavimo yra patikros punktas.

Atskaitoje nepateikiami jokie konkretūs įrodymai, kad patalpos skirtos grafito išgryninimui. Vis dėlto D.Albrightas sako, esą yra įrodymų, jog Pchenjanas vis labiau domisi grafito gamybos plėtra.

D.Albrightas: „Šis pavyzdys įrodo, kodėl JAV iš Šiaurės Korėjos turi gauti gerai apibrėžtą, patikrintą įsipareigojimą nebegaminti branduolinių ginklų, branduolinių ir su branduoliniais ginklais susijusių prekių.“

Šiaurės Korėjoje jau yra viena grafito gamykla, be to, pastaraisiais metais šalies energetikos tarnybos gavo naujos įrangos ir išsiuntė mokslininkus šios medžiagos gamybos paslapčių mokytis Kinijoje.

„Šis pavyzdys įrodo, kodėl JAV iš Šiaurės Korėjos turi gauti gerai apibrėžtą, patikrintą įsipareigojimą nebegaminti branduolinių ginklų, branduolinių ir su branduoliniais ginklais susijusių prekių“, – sakė D.Albrightas.

Nepriklausomi ginklų ekspertai sako, kad nesvarbu, kokia tikroji paslaptingoji pastato paskirtis, būtina, kad Šiaurės Korėja leistų patikrinti tokias patalpas. Anot analitikų, be skaidrumo būtų sudėtingi priimti Kim Jong Uno pažadus rimtai.

„Turime rimtų priežasčių būti skeptiški ar mažų mažiausiai realistiški, – tviteryje rašė buvęs ginklų kontrolės direktorius Nacionalinio saugumo taryboje Jonas Wolfstalas po to, kai Pchenjanas paskelbė apie programos įšaldymą. – Galiausiai tai – Šiaurės Korėja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius