Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Oregone 10 žmonių nušovęs šaulys nekentė religijos ir žavėjosi žurnalistų žudiku

Policija paskelbė šaulio, JAV Oregono koledže nušovusio mažiausiai 10 žmonių, ir vėliau žuvusio per susišaudymą su policija, tapatybę. Tai – 26-erių Chrisas Harperis-Merceris. Vyras neslėpė nekenčiantis religijos – apie tai ne kartą yra skelbęsis internete. Prieš nušaudamas auką koledže jis kiekvieno paklausdavo, kokio tikėjimo yra. Šaulys aukomis rinkosi krikščionis.
Chrisas Harperis-Merceris
Chrisas Harperis-Merceris

„The Daily Beast“ telefonu kalbėjosi su Gary Evansu, kuris buvo vedęs Ch.Harperio-Mercerio tetą. Jo teigimu, kai Chrisas gimė, jo tėvai jau nebebuvo kartu. Pasak dėdės, tėvas yra baltaodis, motina Laurel Harper – afroamerikietė.

Nekentė religijos

Paskelbus įtariamojo šaulio pavardę, JAV žiniasklaida surado vyro profilį pažinčių portale. Jame Ch.Harperis-Merceris buvo įrašęs, kad gyvena su tėvais ir ieško „in savajam jang“. 

Profilyje jis pažymėjęs, kad yra konservatyvių pažiūrų, respublikonas. Prie nemėgstamų dalykų įvardinęs „organizuotą religiją“.

Vienas „Umpqua Community“ koledžo studentas sakė, kad šaulys reikalavo aukų pasakyti, kokiai religijai priklauso, prieš paleisdamas į juos kulką.

Pažinčių portale jis nurodęs, kad yra intelektualus, intravertas, domisi internetu, zombių žudymu, filmais, muzika, knygomis, taip pat paminėjęs, kad negeria alkoholio.

Chriso Harperio-Mercerio anketa pažinčių portale
Chriso Harperio-Mercerio anketa pažinčių portale

Žavėjosi teroristais, naciais ir žurnalistus nušovusiu vyru

Pažinčių portale jo slapyvardis buvo „ironcross45“ – spėjama, kad jį pasirinko dėl Geležinio Kryžiaus – Vokietijos karinio simbolio. Vartotojas tokiu pat vardu vienoje internetinėje parduotuvėje prieš dvejus metus įsigijo nacių SS pareigūno kepurę – jai išleido beveik šimtą svarų sterlingų, rašo express.co.uk.

Įsigijo nacių SS karininko kepurę
Įsigijo nacių SS karininko kepurę

Surastas ir senas Ch.Harperio-Mercerio profilis „MySpace“ tinkle. Jame paskelbtoje nuotraukoje – besišypsantis ir ginklą laikantis Ch.Harperis-Merceris. Profilyje yra ir nuotraukų su Airijos respublikonų armiją palaikančios propagandos.

Chriso Harperio-Mercerio „MySpace“ puslapis
Chriso Harperio-Mercerio „MySpace“ puslapis
Iš Chriso Harperio-Mercerio „MySpace“ puslapio
Iš Chriso Harperio-Mercerio „MySpace“ puslapio

JAV žurnalistai atrado, kad įtariamas šaulys internete naudodavosi pseudonimu „Lithium_Love“. Tokiu vardu jis skelbdavo failus torrentų puslapiuose , yra prašęs žmonių paaukoti pinigų, kad galėtų ir toliau kelti failus. Paskutinis įkeltas failas jo vardu – BBC dokumentinė laida apie šaudynes „Sandy Hook“ mokykloje JAV.

Tinklaraštyje, kuris, manoma, priklausė jam, vyras išreiškęs susižavėjimą Roanoko šauliu Vesteriu Flanaganu, kuris tiesioginiame eteryje šiemet nušovė du savo kolegas.

Atrodo, kad kuo daugiau žmonių nužudai, tuo labiau atsiduri dėmesio centre, - rašė jis.

„Žmonės kaip jis neturi nieko, dėl ko gyventi, – rugpjūčio 31 d. rašė Ch.Harperis-Merceris. – Įdomu – pastebėjau, kad tiek daug žmonių kaip jis yra visiškai vieni ir nežinomi, bet kai jie pralieja šiek tiek kraujo, visas pasaulis sužino, kas jie yra...

Vyras, kurio niekas nežinojo, dabar žinomas visų. Jo veidas skelbtas kiekviename ekrane, jo vardas atsidūrė kiekvieno planetos gyventojo lūpose – viskas per vieną dieną. Atrodo, kad kuo daugiau žmonių nužudai, tuo labiau atsiduri dėmesio centre.“

Įspėjo apie savo planus

Chrisas Harperis-Merceris
Chrisas Harperis-Merceris

Policija tiria žinutes tinkle „4Chan“, kuriame prieš išpuolį koledže buvo paskelbta: „Kai kurie iš jūsų yra visai nieko. Neikite į mokyklą rytoj, jeigu esate šiaurės vakaruose“. Oregonas yra šiaurės vakarų valstija JAV.

Komentaruose po ja kai kurie vartotojai sakė jam to nedaryti, kiti ragino įvykdyti savo ketinimus ir net patarinėjo, kaip geriau žudyti.

Policijos teigimu, vyras turėjo keturis ginklus – tris pistoletus ir vieną „AR-15“ tipo automatinį šautuvą.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius